Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit, luni, pentru a stabili măsurile de intervenție în localitățile din județul Sibiu, afectate de inundații. La şedinţă a participat şi secretarul de stat Raed Arafat care se află în judeţul Sibiu pentru a coordona acţiunile de prevenire a inundaţiilor şi de intervenţie în caz de urgenţă.

„La ora actuală, situaţia rămâne critică la Ocna Sibiului, Apoldu de Sus şi Sălişte. Mobilizarea este generală. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a trecut la capacitatea de acţiune roşie, ceea ce înseamnă că toată lumea este în unitate”, a anunțat Prefectura Sibiu, conform observator.tv.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Zeci de pompieri, jandarmi și militari din cadrul Garnizoanei Sibiu au fost trimiși să ridice un dig mobil de 200 de metri în Ocna Sibiului, unde pârâul Vișa a ieșit din matcă și amenință mai multe gospodării.

„În şedinţa de urgenţă condusă de secretarul de stat Raed Arafat, desfăşurată la Primăria Ocna Sibiului, s-au dispus măsurile de relocare a forţelor, echipajelor şi materialelor pe judeţ. Pe pârâul Sălişte va fi instalat un dig mobil la ieşirea din Sălişte spre Galeş, în lungime de 200 de metri. La Cristian, pe strada XIV, au fost ridicate diguri din saci cu nisip, pe o lungime de 200 de metri, pe malul Cibinului. Pe străzile VII şi VIII se va ridica un dig mobil de 200 de metri. Pe malul Râului Negru care intră în Orlat se vor ridica diguri din saci cu nisip. La Ocna Sibiului continuă consolidarea malului pârâului Visa”, a precizat Prefectura Sibiu, într-un comunicat de presă.

În municipiul Sibiu, râul Cibin a depăşit cota de inundaţie cu 3 centimetri (353 cm, faţă de 350 cm). Din acest motiv, se instalează diguri din saci cu nisip în dreptul unei fabrici de conserve.

„În Mărginimea Sibiului nu s-a dispus evacuarea populaţiei, însă nu excludem această posibilitate, în condiţiile în care se prevăd averse de ploaie de 70-80 de litri/metrul pătrat, într-un timp foarte scurt”, a precizat prefectul Adela Muntean, care se află pe teren împreună cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Imagine cu râul Cibin care a depășit cota de inundație

Pentru evacuarea apei din zonele inundate, acţionează, în sprijinul cetăţenilor, peste 300 de pompieri cu 13 motopompe, în localităţile Apoldu de Jos, Apoldu de Sus, Ocna Sibiului, Cristian şi Sibiu.

De asemenea, la Sălişte, pârâul a depăşit cota de atenţie cu 30 de centimetri. În comuna Tilişca, a fost oprită alimentarea cu apă potabilă din cauza viiturilor.

La Orlat, un stâlp de înaltă tensiune s-a prăbuşit, motiv pentru care localităţile Orlat, Cristian şi Sălişte nu au curent de luni dimineață. Echipele Transelectrica au anunțat că lucrează pentru remedierea defecţiunilor.

Potrivit Tribuna, aproape 50 de cadeţi ai Academiei Forțelor Terestre, elevi caporal ai Centrului de Instruire pentru Comunicații și Informatică ”Decebal” din Sibiu și soldați gradați profesioniști din cadrul Centrului de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” intervin, luni, în sprijinul persoanelor afectate de inundaţii din localitatea Cristian.

Militarii lucrează pentru crearea de diguri din saci de nisip pentru a împiedica pătrunderea apei în gospodării.

Potrivit sursei citate, pompierii şi membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă au acţionat în localităţile Ocna Sibiului, Cornăţel, Sibiel, Apoldu de Sus, Sălişte, Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos. În total a fost evacuată apa dintr-un număr de: 9 curţi, 13 pivniţe şi 21 locuinţe.

Pentru acţiunile din orele următoare s-a solicitat sprijin din judeţele Alba, Vâlcea şi Hunedoara.

Judeţul Sibiu rămâne sub avertizare meteorologică cod portocaliu până marţi, la ora 21.00.

sursă foto: Tribuna


Citește și EXCLUSIV/ Pe banii cui s-au cazat în Elveția Dragnea și șeful SIE?! Libertatea i-a întrebat și au recunoscut că n-au plătit ei


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News