În localitatea Breaza din judeţul Buzău, producţia de vin de anul acesta va fi mult scăzută. Butuci întregi nu mai au nici măcar un ciorchine întreg. Doar rieslingul şi feteasca au rezistat mai bine, însă oricum nu arată ca în anii buni.
Ţăranii se plâng că, deşi au investit în tratamente puternice şi scumpe, substanţele nu şi-au făcut efectul. “Imediat după înflorire a început o perioadă de ploi cu mici pauze, în această fază s-a instalat mana, iar la finalul acestei perioade a venit o mană puternică, ce a afectat şi ciorchinele. Faţă de producţia din anii precedenţi, trei sferturi din culturi sunt afectate. Cei care au făcut tratamente sperăm să ducă la sfârşit calitatea superioară a strugurelui şi sperăm că acum, la recoltare, să nu mai avem aceleaşi condiţii meteo neprielnice la cultura de vie”, spune Aurel Lupu, care are câteva hectare de vie în Breaza.
Peste tot în ţară oamenii se plâng că tulburelul de anul acesta va fi şi puţin, şi prost. La Răchiţi, o comună din judeţul Botoşani, cei care au ceva vie sunt supăraţi: “Nici nu mai ştiu de câţi ani nu am mai avut aşa un de-zastru de struguri. Puţini, stricaţi, o să iasă un vin de nici nu-l vom putea bea”, spune Aurel Mateiuc. Nici marii producători de vin nu stau mai bine. În dealurile Istriţei, cât vezi cu ochii, plantaţiile de viţă au fost decimate de mană ori de ciupercile parazite. Ploile dese şi însemnate cantitativ din acestă vară, chiar de peste 140 l/m2, au făcut aproape imposibilă aplicarea tratamentelor la timp.
Unul din cei mai mari producători din zona Buzăului, staţiunea de cercetare Pietroasa, estimează că producţia din acest an este mai redusă cu 40% faţă de cea a anului trecut. “Dacă anul trecut am dat 5 până la 6 tratamente, anul acesta am dat 11, dar fără prea mare rezultat. Asta a dus la o cheltuială cu mult mai mare faţă de anul când s-a făcut o producţie de aproximativ 11- 12 tone la hectar, iar anul acesta este de maximum 8 tone pe hectar”, ne-a declarat Sorin Marin, directorul staţiunii de cercetare Pietroasa.
“Cele mai afectate regiuni sunt Banat, Mehedinţi, Drăgăşani şi Tulcea. La nivel naţional putem prognoza o diminuare a producţiei cu 25% faţă de anul 2012, anul 2013 fiind un an cu supraproducţie”, susţine Ovidiu Gheorghe, preşedintele Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). l
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro