Depusese contestaţie
Luni a depus contestaţie, însă nu a mai aşteptat rezultatele. În miezul nopţii, a luat arma tatălui său şi s-a împuşcat în cap. Bubuitura l-a cutremurat pe pădurar, care şi-a găsit băiatul într-o baltă de sânge. Medicii nu au mai putut face nimic pentru el, iar trupul său a fost dus ieri la morgă. Vestea morţii lui Vlad a căzut ca o bombă la Liceul Iuliu Maniu din municipiul Arad. “Ne-a şocat întâmplarea. Proba de matematică l-a demoralizat rău, pentru că a luat 2,85. Zicea că o să înveţe pentru sesiunea din toamnă”, a spus Stelian Ionutiu, directorul liceului. Deşi notele pe care le-a luat adolescentul la examen au fost foarte mici, obţinuse o medie de 7,82 a anilor de liceu.
Şi ei au clacat din cauza presiunii examenului
Aceasta nu este prima nenorocire care poate fi pusă pe seama presiunii examenului de bacalaureat.
- Seria tragediilor a început săptămâna trecută, chiar în dimineaţa dinaintea primei probe scrise, când Bianca Bugeş, o elevă eminentă din Lupeni, Hunedoara, a murit după ce s-a aruncat de la etajul cinci al blocului.
- Un alt absolvent, din Craiova, Dolj, se află în stare critică la un spital din Bucureşti, după ce s-a aruncat de la etajul patru al blocului unde locuieşte. El se certase cu părinţii duminică, atunci când a aflat că a picat Bac-ul.
Universităţile nu mai au clienţi
Universităţile de stat nu au de unde alege candidaţi pentru examenul de admitere: în toată ţara sunt disponibile aproximativ 63.000 de locuri fără taxă şi încă câteva sute de mii de locuri cu taxă. Astfel, cei peste 90.000 de studenţi care au promovat la bacalaureat aproape că nu vor fi suficienţi pentru a ocupa toate locurile, inclusiv cele cu taxă.
Directorul Liceului Ioan Slavici din Timişoara, unde nici un elev nu a luat bacalaureatul, şi-a dat demisia. Este primul şef al unei instituţii de învăţământ care face acest gest după dezastrul de la prima sesiune de bacalaureat 2011.
Dintre cei circa 100.000 de elevi care au picat Bac-ul, doar 35.000 au depus contestaţii. Lucrările acestora vor fi reverificate astăzi şi mâine, urmând ca vineri să fie afişate rezultatele.
Elevă de nota 10: «M-am pregătit şi în afara şcolii»
Andreea Mihaela Belu, elevă la Liceul teoretic Henri Coandă din Craiova, Dolj, este unul dintre cei 65 de liceeni care au reuşit performanţa să obţină nota 10 pe linie la probele examenului de bacalaureat.
Andreea recunoaşte că au ajutat-o foarte mult şi meditaţiile pe care le-a făcut ca să obţină un rezultat cât mai bun la examenul de maturitate, însă cel mai mult a contat faptul că s-a pregătit intens şi acasă, individual, pentru probele pe care le-a susţinut săptămâna trecută.
“M-am gândit că o să iau o notă mare la bacalaureat, dar nu neapărat că voi obţine media maximă. Am medii de 10 în toţi cei patru ani de liceu. Este adevărat că m-am pregătit şi în afara şcolii, adică la meditaţii, ceea ce a contat foarte mult”, ne-a spus Andreea Mihaela Belu. Tânăra ne-a mai declarat că are în plan să candideze la Universitatea din Bucureşti. “Am să merg fie pe Sociologie, fie pe Relaţii Economice”, ne-a mărturisit ea.
Funeriu, acuzat de discriminare
Bogdan Diaconu, vicepreşedintele PC, a depus, ieri, o sesizare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, prin care a cerut cercetarea condiţiilor şi a motivelor pentru care unii elevi au participat la examenul de bacalaureat în săli supravegheate video, în timp ce alţii nu au avut parte de acelaşi tratament. “Ministrul Daniel Funeriu ar trebui sancţionat pentru această discriminare”, a spus Diaconu.
Încă o dată, bubele sistemului din învăţământ sunt evidenţiate de catastrofa de la Bac! Diferenţa dintre elevii care au obţinut media 10 şi cei care au picat examenul stă tocmai în pregătirea de care candidaţii au avut parte în afara orelor de curs. Copiii care au trecut cu brio de acest hop recunosc că au luat meditaţii în particular, iar cei mai slabi dintre ei spun că metoda de la clasă nu a fost suficientă.
Elevă de nota 3: «Am picat pentru că n-am luat meditaţii»
”Sunt foarte dezamăgită de faptul că n-am trecut examenul! Mă aşteptam să fac mai bine de atât. Subiectele au fost grele, iar pregătirea mea insuficientă. Spre deosebire de alţii care au trecut şi care au luat lecţii în particular, eu n-am luat Bac-ul pentru că nu am luat meditaţii. Sunt convinsă că pregătirea de la clasă nu e suficientă pentru cât de dificile au fost probele”, ne-a spus supărată Camelia Niţă, din Capitală. Fata a obţinut media 3,9, cele mai slabe note fiind la limba română (2,9) şi la biologie (3,8).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro