Potrivit tabloidului Daily Mail, copiii din zonă sunt în continuare născuți cu risc mare de deficiențe ale sistemului imunitar și a tulburărilor de ritm cardiac, iar adulții care locuiesc în apropierea centralei dezafectate suferă, de asemenea, de boli de inimă și cancer tiroidian.
În timp ce doctorii se feresc să lege aceste probleme de dezastrul din 1986, medicul Yuriy Bandazhevsky, cel care a realizat o serie de cercetări, susţine că cesiul 137, eliberat în aer în urma accidentului de la Cernobîl, este cea mai mare ameninţare şi spune că localnicii îl introduc în organism prin alimentele cultivate în zonă. Majoritatea copiilor se nasc cu defecte severe, cu microcefalie, sindromul convulsiv și malformații genitale pe scară largă.
Jurnaliștii britanici au realizat un reportaj în „Casa pentru copiii infirmi din orașul Vesnova”, de lângă Glusk, Belarus, situat în apropiere de zonele contaminate de radiaţii, și au fost șocați când au văzut cât de afectați sunt copiii, de efectele dezastrului, aceștia nefiind bine dezvoltați, având dificultăți locomotorii și mușchii atrofiați.