Oferta publică iniţială şi listarea Facebook au atras atenţia autorităţii americane care supraveghează casele de brokeraj, Autoritatea de Reglementare a Industriei Financiare, dar şi a Comisiei de Valori Mobiliare din SUA, scrie Mediafax.
Reprezentanţii celor două instituţii nu au indicat dacă vor începe investigaţii, însă au menţionat că analizează atent situaţia.
De asemenea, Morgan Stanley a primit citaţie din partea autorităţuilor pentru a prezenta noi informaţii privind discuţiile dintre analişti şi investitori înaintea listării Facebook.
O firmă de avocatură din Los Angeles a iniţiat un proces colectiv împotriva Facebook, Morgan Stanley şi a altor firme implicate în operaţiunea de listare pe care le acuză că au ascuns informaţii cheie. Firma a invitat toţi investitorii care se consideră păgubiţi în urma listării Facebook să se alăture acţiunii în justiţie.
Acţiunile Facebook au închis ieri la New York în scădere cu 8,9%, la 31 de dolari, după ce au pierdut luni 11% din valoare. Astfel, investitorii care au cumpărat acţiuni în cadrul ofertei publice iniţiale au pierdut 18% din banii investiţi în primele trei şedinţe bursiere de tranzacţionare a titlurilor Facebook.
Cei care au cumpărat acţiuni Facebook la 45 de dolari, vârful înregistrat vineri, în şedinţa de debut a Facebook, au pierdut până în prezent 31% din investiţie.
Oferta publică iniţială a fost un succes absolut pentru Facebook şi acţionarii „vechi”, care au investit devreme în dezvoltarea companiei. Reţeaua a atras 16 miliarde de dolari prin listarea la bursă, reuşind să marcheze la debut o capitalizare de piaţă de peste 100 miliarde de dolari.
Oferta a fost organizată de 33 de intermediari, în frunte cu banca de investiţii Morgan Stanley.
Reuters scrie că unul dintre analiştii Morgan Stanley a redus estimările privind veniturile Facebook la câteva zile înainte de efectuarea ofertei publice, informaţie care nu a fost făcută publică.
Surse apropiate situaţiei au afirmat ulterior că Facebook a recomandat analiştilor afiliaţi unora dintre cei 33 de aranjori ai ofertei să-şi reducă estimările prezentate investitorilor înaintea ofertei. Noile estimări au fost transmise marilor investitori instituţionali, însă micii investitori au rămas „în beznă”.