„Catastrofale”, „fără precedent” și „un dezastru de proporții”. Germania, Olanda și Belgia încă încearcă să-și revină după inundațiile de proporții care au provocat moartea a cel puțin 180 de oameni, un bilanț încă provizoriu, căci sunt încă multe persoane dispărute și după câteva zile. În mai multe zone din Germania și Belgia, apele încep să se retragă, lasând să se vadă amploarea dezastrului, relatează BBC News.
Fenomenele meteo extreme din ultimele zile continuă să afecteze mai multe zone din Europa, în timp ce orașele lovite deja de inundații încearcă să-și revină din șoc.
În Germania, cea mai afectată țară, atenția se îndreaptă acum către Bavaria, unde ploile au inundat mai multe locuințe. Landurile Renania-Palatinat și Renania de Nord-Westfalia, aflate în vestul țării, la granița cu Olanda și Belgia, rămân cele mai afectate de dezastru. Cel puțin 156 de oameni și-au pierdut viața aici, printre care și patru pompieri, care au murit în timpul intervențiilor de salvare.
Apele au început să se retragă, iar oamenii încep să evalueze pierderile. Momentan, par greu de estimat. Rețelele de telefonie încă sunt picate, în mai multe orașe.
„Totul este complet distrus. Nu mai recunoști nimic”, spune un locuitor din orașul Bad Neuenahr. Oamenii au ieșit pe străzi să curețe noroiul și grămezile de resturi aduse de ape.
Premierul Belgiei: „Cele mai catastrofale inundații din țara noastră”
În Belgia, armata a fost trimisă în patru dintre cele 10 regiuni ale țării pentru a ajuta.
Aici, cel puțin 27 de oameni au murit în ceea ce premierul țării, Alexander de Croo, a catalogat „cele mai catastrofale inundații pe care le-a avut vreodată țara noastră”. El a decretat ziua de 20 iulie zi de doliu național.
Mii de oameni evacuați în Olanda
Fenomenele meteo extreme au dus la evacuarea a mii de oameni din provincia olandeză Limburg.
Apele au început însă se retragă din primele orașe lovite de dezastru, oamenii reușind acum să se întoarcă acasă. Mulți și-au găsit însă locuințele complet distruse.