S-a vorbit foarte puțin strict pe proiect, dar s-a discutat despre masonerie, despre cum românii nu vor putea fi iertați de păcate dacă își fac noile buletine electronice și despre cum Antihristul își dorește cipul din acte pentru a-i subjuga pe creștini.
MAI a pus recent în dezbatere un proiect potrivit căruia actele de identitate vechi vor fi înlocuite cu unele noi, electronice, de mărimea unui card bancar, cu cip care va conține datele biometrice.
„Sunt reguli Antihristice!”
„Ni se pune în pericol mântuirea, numele de botez este asociat cu un număr, 666. De ce se vrea această Uniune Europeană antihristică? De ce se atentează la mântuirea noastră?”, a început o femeie, adăugând că autoritățile îi obligă pe cetățeni să folosească tehnologia care „are efecte nocive asupra sufletelor noastre”.
Ea este de părere că folosirea buletinelor electronice va deveni o închisoare, „visul tuturor dictatorilor de a deţine controlul asupra supuşilor”, iar cipul pe care vor fi stocate datele personale este doar o măsură înaintea cipului implantat.
Spiritele s-au încins în momentul în care reprezentanții MAI au încercat să explice că nu este obligatorie cartea electronică de identitate și se poate opta pentru cea simplă, însă prima variantă este o condiție pentru a călători în străinătate.
„Dacă cineva vă permite să intrați în casa lui doar cu anumite condiții, trebuie să respectați acele reguli”, a spus secretarul general adjunct în MAI, Giani Nica.
„Niște reguli antihristice! Nu se poate așa ceva”, a izbucnit, în replică, o participantă.
„Numerotarea oamenilor a început la Auschwitz”
Gabriel Barbir – „numele de botez este Gabriel, numele de familie este dacic, Barbir” – s-a declarat nu doar împotriva actelor electronice, ci și împotriva codul numeric personal pentru oameni.
„Creștinii ortodocși refuză să fie numerotaţi. A nu se uita că numerotarea oamenilor a început la Auschwitz în vara anului 1943. Acei evrei au fost tatuaţi cu număr de ordine”, a spus bărbatul.
Reprezentantul Noua Dreaptă, Georgeta Mihail, crede că introducerea cărții electronice de identitate de la 12 ani nu este o idee bună pentru că îi ajută pe proxeneți să scoată mai ușor copiii din țară.
„De ce faceți lucruri împotriva poporului român? Toate atitudinile astea care se fac – şi cu ciparea populaţiei, şi cu 5G-ul, vaccinarea cu forţa -, toate sunt deja o formă de dictatură. Noi vrem să ne păstrăm liberul arbitru. Noi suntem români şi suntem europeni prin naştere. Deci, plătim la Uniunea Europeană taxă de membru în urma căreia Uniunea Europeană a ajutat ca să ne fie ţara jefuită, nu mai avem fabrici, locuri de muncă, păduri şi agricultură”, a spus ea.
„Antihristul vrea cip”
Alți participanți au vorbit despre cum cipul pe care sunt stocate datele personale sunt întruchiparea antihristului și după ce în trecut a fost folosit pentru urmărirea animalelor, acum este folosit pentru urmărirea oamenilor.
„Avem cipuri pentru intrarea în bloc, am ajuns cu ele la magazine, la farmacie, au început și cu cele bancare, salariile și pensiile ni se pun pe ele, ca să ne obișnuim cu ele și să nu ni se pară nimic ieșit din comun. Iar acum antihristul vine și spune hai să facem unul singur și să îl punem pe mână sau pe frunte. Unde ajungem? Ne tăiem craca unii altora”, a spus o femeie.
De aceeași părere a fost și un preot, care le-a atras atenția oficialilor din minister că „buletinele cu cip sunt foarte periculoase”, dar tot le sunt impuse abuziv, la fel ca CNP-ul. El i-a acuzat pe aceștia că fac toate aceste demersuri din ordinul masonilor.
„Creștinii ortodocși refuză să fie numerotați ca evreii de la Auschwitz. Omul la botez a primit harul. Omul care ia aceste acte biometrice se leapădă de Hristos și intră în calculatorul de la Bruxelles. Totul pornește de la masonerie. Dumnevoastră faceți totul din ordinul masonilor. Asta mai vreți, să ne distrugeți sufletele prin ciparea asta”, a declarat nemulțumit preotul.
Ironic, un alt participant a spus că nu mai putem crede nimic din ce spune istoria, de exemplu că Albert Einstein a scris teoria relativității, pentru că acești oameni nu aveau buletine cu cip.
„Spuneți că identitatea unei persoane poate fi stabilită clar doar cu cip. Asta înseamnă că identitatea noastră e cu semnul întrebării. Suntem de acord că teoria relativității a fost scrisă de Einstein? Eu nu pot da crezare, pentru că Einstein nu avea buletin cu cip. În ce bază îi putem identifica pe cei care au scris istorie dacă nu aveau buletin cu cip?”, a comentat el.
Amprentarea și infractorii
O altă nemulțumire majoritară a fost înregistrarea amprentelor în noul act de identitate. Oamenii au spus că acest mod de identificare nu face decât să pună oamenii onești laolaltă cu infractorii.
„Nu vrem să fim amprentați ca infractorii. Ne spuneți că nu suntem obligați să fim amprentați, dar ne spuneți că avem de ales doar să stăm în țară. În momentul în care spuneți că avem de ales, vă bateți joc de noi. De la 3 august 2031, veți scrie la intrarea în România, „ghetoul România”, ca în cazul evreilor aruncați în ghetou secolul trecut”, a spus George Daniel, membru al Asociației Pro Decizii Informate.
„După 2021 sau 2031 ce se întâmplă? Dacă vrem să ieșim din țară cu cartea de identitate simplă, nu vom putea. Este discriminare. De ce? Pentru că refuz să-mi dau datele biometrice. E normal ca și cartea simplă de identitate să aibă aceleași caracteristici”, i-a susțin altcineva opinia.
Între „lăsați-ne să vorbim” și întreruperea vorbitorului
Peste șase ore au ținut dezbaterile aprinse, timp în care participanții au vorbit unii peste alții, fără a se mai ține cont de ordinea stabilită la început. Puțini au fost cei care au vorbit punctual pe proiect, iar nemulțumiții au comentat în timp ce vorbeau cei cu care nu erau de acord, deși tot ei erau cei care le reproșau reprezentanților din minister că nu li se alocă mai mult timp de vorbire.
Nu toți participanții la dezbatere s-au arătat împotriva noilor prevederi.
Mihail Cazacu, reprezentant al unor firme de software, a spus că proiectul era necesar, pentru ca cetățenii să nu mai fie obligați să meargă la ghișeu.
Radu Puchiu, de la Coaliția pentru Dezvoltarea României, care s-a declarat creștin ortodox, dar „poate nu la fel de înfocat ca alții”, a spus la rândul său că sprijină demersul autorităților, mai ales că noul format al actelor de identitate reprezintă baza serviciilor digitale.
Afirmațiile sale au atras, însă, nemulțumiri în sală: „Degeaba spunem că suntem creștini ortodocși, dacă susțineți cipul”, a comentat cineva.
Prima carte electronică de identitate, emisă în 2021
Toată lumea va fi obligată să aibă carte de identitate de la vârsta de 12 ani, iar noul act va arăta ca un card bancar și va include un cip.
Opțional, se poate elibera carte electronică de identitate și înainte de împlinirea vârstei de 12 ani, la solicitarea unui reprezentant legal.
Conform proiectului, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se vor elibera pe 6 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani, pe 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani și pe perioadă nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani. Pentru copiii cu vârste între 0 și 12 ani, cartea electronică de identitate are valabilitate 3 ani.
Un argument în ceea ce privește posibilitatea părinților sau reprezentanților legali de a obține cărți de identitate pentru copiii sub 12 ani este faptul că în prezent, singurul document de identificare al minorului sub 14 ani este certificatul de naștere din hârtie, un suport predispus deteriorării.
„În context, considerăm că, în relația cu autoritățile, cetățeanului îi este mai facil să prezinte un act de identitate al copilului, decât certificatul de naștere”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Cărțile de identitate emise până la 2 august 2021 pot fi folosite până la expirare, cel târziu până în 2031. Nu este obligatorie schimbarea imediată a buletinului: noile cărți de identitate vor fi introduse treptat, pe măsură ce expiră cele vechi. Cu actualele acte de identitate se va putea călători în afara țării până în 2031. După acest an, românii vor avea nevoie de noile cărți de identitate pentru a ieși din țară.
Noile cărţi de identitate vor fi şi carduri de sănătate și vor conține un cip în care sunt stocate datele personale, un certificat digital pentru autentificare emis și înscris de MAI, semnătura electronică și datele biometrice ale titularului, adică imaginea facială şi amprentele a două degete.
Dacă o persoană este legitimată și există dubii cu privire la identitatea acesteia, poate fi verificată cu amprentele.
25 din 27 de state din UE eliberează acte de identitate, iar 17 din acestea 25 folosesc cărți electronice de identitate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro