Miercuri, în Senat, a fost supus la vot proiectul de lege care reglementează reclamele la jocurile de noroc. Legea a trecut cu 76 de voturi pentru și doar două abțineri. Pentru a deveni aplicabilă, mai e nevoie și de vot în plenul Camerei Deputaților.
Inițial, legea prevedea blocarea completă a reclamelor, atât la TV și în online, cât și outdoor.
„Nu sunt interzise jocurile, ci doar publicitatea”
„10 din 11 membri ai CNA au votat pentru interzicerea jocurilor de noroc. Și am văzut forma inițială a proiectului! În Italia au fost interzise total astfel de reclame, așa cum este la țigări în România. Nu sunt interzise jocurile, ci doar publicitatea. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că este o boală” a susținut Mircea Toma, membru CNA, în cadrul emisiunii Tema Zilei de la TVR Info.
„Trebuie să fim mai responsabili. Suntem conștienți de problemele pe care le generăm în societate. Interzicerea nu funcționează niciodată. În fiecare dintre noi există o zonă de risc pe care ne-o asumăm într-un domeniu sau altul”, a replicat reprezentantul celeilalte tabere din dezbatere, Sorin Georgescu – președinte Romslot.
În forma finală a legii, după mai multe consultări și amendamente, s-a decis că reclamele stradale nu pot depăși 30 de metri pătrați si ele nu au voie să promoveze „premii în bani sau bunuri materiale”. Apoi, reclamele vor fi interzise pe TV în intervalul 06:00-23:00, ceea ce se întâmplă și acum. Diferența este că nu vor mai fi permise spoturi, ci doar inserții, nici în meciurile live.
„Legea a fost făcută pentru protejarea copiilor și a persoanelor vulnerabile cu venituri medii și mici, care sunt tentante ca din 10 să facă 100 de lei. Când ești sărac nu vezi multe opțiuni și poate părea tentant. Trebuie să avem curaj să spunem stop reclamelor și momentul este acum”, a punctat Diana Stoica, deputat USR și semnatar al proiectului.
Ce văd copiii în fiecare zi spre școală? Ce văd copiii că fac părinții lor, că încearcă să câștige un ban prin alte metode decât munca. Nu e posibil ca la orice aruncătură de băț să avem o păcănea.
Diana Stoica, deputat USR:
„Unele amendamente diluează legea propusă inițial”
În emisiunea de la TVR Info a fost prezent și deputatul PNL, Adrian Cozma, unul dintre inițiatori. Acesta a precizat că în acest moment, „vorbim de o publicitate agresivă stradală, care se bagă în mintea copiilor și a persoanelor vulnerabile”.
Parlamentarul PNL a adăugat: „Unele amendamente diluează legea propusă inițial și eu spun că publicitatea stradală trebuie interzisă total. Nu e în regulă să avem reclame pe toate blocurile. Eu nu vreau ca statul român să facă bani cu orice preț. Eu vreau să facă activități morale. Dacă am persoane vulnerabile ce-și iau ajutorul social și se opresc la primul birt unde-l bagă la păcănele nu e în regulă”.
„Nu pot să nu recunosc faptul că inițiativa este lăudabilă”
În platoul emisiunii moderate de jurnalista Roxana Zamfirescu s-a aflat și Mihăiță Ruiu, director general la Direcţia Generală de Autorizare Jocuri de Noroc, din cadrul ONJN.
În deschiderea dezbaterii, acesta a susținut că „ideea unei interziceri totale nu a fost ca o opțiune din partea autorității. Zona de promovare trebuie să fie responsabilă. Jocurile de noroc nu sunt un mod de trai, de a-ți câștiga existența, ci doar un divertisment”.
Apoi, a ținut să-și spună punctul personal de vedere, nu pe cel al instituției pe care-l reprezenta.
„Este foarte greu să aduci argumente împotriva inițiatorilor actului normativ. Eu încerc din răsputeri să nu-mi exprim o părere personală, pentru că reprezintă o instituție publică și nu am voie să-mi exprim o părere personală. Dar nu pot să nu recunosc faptul că inițiativa este lăudabilă”, a spus Mihăiță Ruiu, director general la Direcţia Generală de Autorizare Jocuri de Noroc
În schimb, la Comisia Parlamentară, reprezentanții ONJN au susținut îmblânzirea legii lăudate în emisiune de directorul general din ONJN.
„Toate jocurile de noroc sunt taxă pe prostie”
În primă fază, proiectul susținea interzicerea totală a reclamelor la jocurile de noroc, atât în audiovizual, cât și în publicitatea stradală sau online, dar PNL a propus mai multe amendamente, care au fost votate marți în Comisia de Cultură și Comisia Juridică, iar miercuri au fost votate în Senat. Proiectul de act normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Îl citez pe taică-miu, care mi-a spus de când aveam eu interes pentru Loz în plic: „Toate jocurile de noroc sunt taxă pe prostie”. Au pornit o inițiativă genială și s-a frânat de-au redus-o la zero. Nu există niciun beneficiu, atâta timp cât există publicitatea, în orice formă ar fi ea.
Mircea Toma, membru CNA:
În afara intervalului menționat, 06:00-23:00, la TV pot apărea reclame doar în anumite condiții:
- inserturile grafice (marcă, logo, simbol) pot apărea doar în timpul transmisiunilor sportive în direct, dar ele trebuie însoţite de mesajul „Fii responsabil!”
- insertul grafic se difuzează numai în momentul în care se înlocuieşte un jucător sau când se modifică scorul;
- durata unui insert nu poate depăşi 10 secunde, iar durata totală de difuzare pe întreaga transmisie e de maximum două minute, deci 12 spoturi.
Fără vedete în reclamele la casele de pariuri și jocuri de noroc
Parte din legea votată de Senat este și amendamentul depus de UDMR, care interzice persoanelor publice din sport și nu numai să facă reclamă la jocurile de noroc.
Printre cei care au diverse parteneriate de promovare a jocurilor de noroc se numără, conform GSP.RO, mulți foști sportivi (Ilie Dumitrescu, Adrian Mutu, Marius Lăcătuș, Ciprian Marica, Gică Craioveanu, Mihai Leu etc), dar și oameni din showbiz (Dorian Popa, Bianca Drăgușanu, Dan Capatos, Daniela Crudu) sau jurnaliști (Vali Moraru, Mihai Mironică, Andrei Niculescu, Dan Filoti etc).
Mircea Bravo, unul dintre influencerii foarte cunoscuți, a declarat în cadrul emisiunii de la TVR Info: „După câteva săptămâni, îți dai seama că o persoană se droghează. Persoanele care au adicția de jocuri de noroc pot ascunde asta un timp îndelungat. Noi n-avem centre să vindece această adicție și trebuie studii aprofundate să vedem cu ce se mănâncă”.
Mircea a fost și unul dintre influencerii care au cerut în ultima perioadă interzicerea reclamelor la pariuri sportive şi jocuri de noroc, printr-un spot postat pe rețelele sociale care „a depășit două milioane de vizualizări”, după cum a spus el.
Argumentele celeilalte tabere, unde intră majoritatea parlamentarilor, sunt acelea că jocurile la negru sunt mult mai periculoase și că un fenomen controlat de stat este mai bine gestionat social, decât unul în care companiile legitime vor fi înlocuite de Mafie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Emilee • 05.03.2023, 07:39
La fel de periculoase daca nu si mai rele sunt peclamele la medicamente . Medicina sa fie facuta de medici nu de catre farmacii .
Bbbb • 03.03.2023, 23:14
Interzic reclamele , ce prosteala cu vrajala de 2 lei Să interzică sălile , a stai că nu le convine că au eliminat mafia ca să le ia locul atâta muncă de geaba trebuie sa culeagă roadele, zisul guvern ( MAFIA modernă ) Gând găsește pe unu cu o țigare de marijuana îl arestează că e ilegal si că dăunează Dar o sala de jocuri de noroc e in regula că vine unu și își pierde casa și posibil și mai rau. Pai după ce au introdus virusul în populație ani de zilele . Acuma vin cu vrajala asta de 2 lei că interzic reclamele și salvează sute de mi de persoane deja infectate !!!!
seaman651 • 03.03.2023, 12:21
Ce nu intelege lumea este ca jocurile de noroc sunt o afacere foarte banoasa pentru multi, mai putin pentru cei care joaca. Asa cum se fac fraude in toate domeniile, se fac si la jocurile de noroc. Una dintre fraude este inclusa in reclama la acestea. Dar interzicerea reclamelor nu este suficienta, jocurile de noroc ar trebui sa fie in afara legii, insa de aici castiga prea multi (inclusiv politicieni), ca se existe vointa politica de eliminare a lor. Cine vrea sa joace, are Loteria Romana.