Cuprins:
Podcastul s-a încheiat după trei ore, timp în care cei doi contracandidaţi au răspuns la întrebări privind dreptul la avort, relaţiile cu Republica Moldova și pe cine ar desemna premier în cazul unei victorii, au notat hotnews.ro și adevarul.ro. Dezbaterea a avut loc cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale.
Cum ați strâns semnăturile?
- Elena Lasconi: Eu le-am strâns pe bune. Cu emoții. Chiar dacă domnul Simion spunea că sunt greu de strâns. A fost greu să le strângem, dar am reușit. Am strâns zilnic, nu știu exact nr. de zile. Sunt strânse pe bune, se pot verifica. Când voi ajunge președinte voi cere să se verifice autenticitatea semnăturilor celorlalte partide. Se pot verifica semnăturile noastre. Mai mult de 200.000 de oameni au semnat.
- George Simion: Noi le-am strâns cu nr. de telefon, să nu avem dubii asupra autenticității lor. Sunt niște piedici care nu au permis unor partide mai micuțe să aibă candidați. Sunt autentice, sunt pe bune. Când voi fi președinte îmi asum că vom reduce numărul de semnături necesare, este cel mai mare prag la nivelul UE. Este o problemă reală cu accesul la competiția electorală. Avem o problemă cu democratizarea spațiului public. Eu strâng semnături în diferite campanii civice și din 2019 în scop politic. Nu cred că mai mult de 20-30.000 de semături am reușit să le strângem în stradă.
Cu câți bani poate trăi decent o familie cu trei membri?
- Elena Lasconi: Ca să trăiești civilizat ai avea nevoie de 10.000 de lei. Deja s-au scumpit foarte multe. Eu văd ce înseamnă să trăiești din indemnizația de primar, dar 30 de ani am lucrat numai în privat și știu ce înseamnă și cred că știu mulți oameni. Cred că asta ar fi o sumă corectă. Dar nu știu din ce trăiește dl. Simion, că a zis că își donează indemnizația. Și am văzut declarația de avere care e la fel de goală ca planurile pentru România. Chiar îmi este milă, poate îl putem ajuta cumva pe domnul Simion… Nu știu cum trăiește. Aș fi curioasă să aflu.
- George Simion: Domnul Micutzu. Suntem la dezbatere sau la roast? Dacă începem cu chestiuni de genul ăsta, trebuie să îi reamintim doamnei Lasconi că a fost consilieră la un parlamentar în 1996. De asemenea, dacă ar fi să începem un roast… Soțul dumneaei e angajat la USR… Eu am prezentat mereu că un parlamentar are 1.000 de euro pt. chirie, 1.000 de euro diurnă. 37.000 de lei pentru toate cheltuielile parlamentare. Coșul minim pe persoană este undeva la 3.500 de lei. Eu am cheltuieli mai mari pentru băiețelul meu, deci în cazul meu, undeva la 12-13.000 de lei pe lună.
Cât de importante sunt serviciile secrete în numirea președintelui?
- Elena Lasconi: Eu cred că sunt influente, am văzut acel reportaj de la Recorder cu Iohannis. Nu cred că serviciile ar trebui să conducă această țară. Această țară trebuie condusă de oameni. Iar serviciile să își facă treaba pe felia lor. Mi se pare că există o influență mult prea mare în zona politicului. Cine credeți că ar numi un om cu bună credință în fruntea serviciilor în afară de mine? Pentru că la ceilalți candidați nu-mi rezultă asta.
- George Simion: Nu există control civil concret asupra serviciilor secrete de peste 1 an de zile SRI nu are director civil, așa cum cere legea. Cu siguranță în spațiul public există cazuri, de la declarațiile nefericite ale lui Mircea Geaonă: „Nici noi nu știm câți suntem”, până la acuzații de implicare, din partea unor candidați la prezidențiale. Trebuie dovedite aceste lucruri. Eu am acuzat public intervenția acestor servicii.
Despre dreptul la avort
- Elena Lasconi: Înțeleg foarte bine dreptul femeii la avort. Ar fi bine să facem un referendum, să garantăm asta în Constituție. Nu mi se pare drept să nu ai această posibilitate și mai trebuie să lucrăm și în zona educației, unde nu am văzut să se întâmple nimic în 35 de ani. Mă refer la educația sexuală în școli. Sunt mulți medici în România care spun că din motive religioase nu fac avorturi în spitalele de stat, dar în clinicile private o fac
- George Simion: Drepturile fundamentale ale omului sunt prevăzute în Carta Europeană. Intenționăm să respectăm aceste acte. Nu vom interzice dreptul la avort. Noi avem patru pioni, printre care și libertate. Suntem pro-alegere. Țin la această libertate de opțiune. Sunt țări unde avortul a fost interzis. Se poate ajunge la referendum, cum a zis doamna Lasconi. Eu vă spun care va fi poziția mea. E și dreptul medicului, atât timp cât e o chestiune din bani publici. Nu îi obligați pe acei medici să facă ce vreți voi să facă asupra corpupului vostru
Cuplurile gay şi dreptul de adopţie
- Elena Lasconi: „Am spus mereu că trebuie să fie interesul copilului. Deci, dacă asta e ultima soluție, cel mai bine e să fie adoptat de un cuplu de persoane de același sex. Am spus că se poate și acum. O femeie sau un bărbat pot înfia un copil. Ancheta socială verifică interesul major al copilului. E legal. Când nu avem un parteneriat civil, o persoană, nu trebuie neapărat să se afișeze în cuplu, poate adopta un copil. Lucrurile se pot face legal după ce vom legaliza parteneriatul civil”.
- George Simion: „Nu mai rămân multe de spus. A rezolvat doamna Lasconi problema. Conform legislației în vigoare, înțeleg că doamna Lasconi a găsi o metodă. Nu vreau să fac atacuri, dar rămân consternat, la fel cum am rămas și luni, de unele chestiuni care sunt cât se poate de evidente. Măcat să aibă curajul candidații să își asume o poziție. Ei o lasă așa… Vrem și cu Biserica, vrem și cu gay, cu care n-avem nimic împotriva lor. Poziția mea e clară, eu am votat la referendumul pentru familie, căsătoria e între un bărbat și o femeie”.
Dacă Maia Sandu rămâne singura proeuropeană cu un conflict cu un guvern prorus, ce faceți?
- George Simion: România a susținut mereu Republica Moldova, cred că asta este strategia.
- Elena Lasconi: Eu nu știu cum se poziționează domnul Simion, pentru că este persoana non-grata acolo, dar eu o voi susține pe Maia Sandu acolo. Și în calitate de primar am încercat să organizez o întâlnire cu primari din Republica Moldova, să îi pregătesc cum să acceseze fonduri europene, să fie pregătiți.
Pe cine ar propune Lasconi și Simion în funcția de prim-ministru?
- George Simion: Propunerea de premier este vicepreședintele AUR, Marius Lulea, care are peste 10.000 de proiecte finalizate.
- Elena Lasconi: Am spus, pe domnul Bolojan.
Care a fost cel mai dificil moment pe care l-ați trăit?
- Elena Lasconi: Cred că campania asta electorală e o cumpănă, dar e o cumpănă pentru toți românii. Cred că cel mai greu moment a fost când am decis să divorțez, să îmi iau fetița și să plec și să încep o nouă viață fără compromisuri, cu capul sus. Mi-am construit o carieră, zi de zi, și mă bucur că astăzi am ajuns aici. Toată viața mea am lucrat pentru oameni. Sunt mândră de copilul meu. Am arătat că pot să fac performanță, aproape toată viața am fost subestimată și am arătat că sunt unul dintre cei mai performanți primari din România.
- George Simion: Am avut mai multe momente de cumpănă. Ce am învățat din unele derapaje pe care le-am avut este să încerc să îmi mențin calmul și să îl ascult pe celălalt. Am avut-o pe doamna Șoșoacă care ne întrerupea, am avut un derapaj regretabil. În timp, am învățat să îmi temperez nervii, ceea ce ar trebui să învățăm cu toții.
Pe primul loc la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, în toate sondajele de opinie, este președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu. George Simion este creditat cu a doua șansă, conform majorității sondajelor, urmat de Elena Lasconi și de Nicolae Ciucă. Mandatul președintelui Klaus Iohannis expiră pe 21 decembrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Daniela1969 • 22.11.2024, 08:22
De la Ceaușescu încoace,am tot votat președinți...Într-unii am crezut, la alții n-am avut încotro, iar acum,după 35 de ani de libertate în exprimare, realizez că nimic nu a contat. Nici un vot de-al meu. Ei,au venit,n-au făcut, au plecat. Același lucru cred și despre următorii și stau pe gânduri dacă să mai merg la vot duminică sau să stau acasă și să nu îmi mai pese, cum nu le pasă nici lor?
CamelianPropinatiu • 21.11.2024, 21:38
Poate se va discuta și de ce n-a dat rezultate proiectul România Educată.
NicolaeS • 21.11.2024, 21:31
Elena Lasconi uita ca nu demult fiica-sa spala cu ea pe jos pentru ca sustinea familia traditionala. Dupa aceea a dat-o cotita. Pai daca nu este familie traditionala de ce ii mai trebuie garantat avortul. Barbat cu barbat sau femeia cu femeie nu au nevoie de avort.
Realist2023 • 22.11.2024, 09:08
NicolaeS • 21.11.2024, 21:31
Elena Lasconi uita ca nu demult fiica-sa spala cu ea pe jos pentru ca sustinea familia traditionala. Dupa aceea a dat-o cotita. Pai daca nu este familie traditionala de ce ii mai trebuie garantat avortul. Barbat cu barbat sau femeia cu femeie nu au nevoie de avort.
N-are nicio legatura avortul la decizia femeii cu familia traditionala / cel mult una de orientare politica. E alegerea intre a fi liberal in conceptii sau taliban, cu anticonceptionale interzise si avort condamnat penal (cum e chiar si in unele state americane !). Memoria publica ar trebui sa-si aminteasca de femeile ucise in epoca comunista, unde avortul era interzis ! Nota politica 1: Simion a evitat sa se plaseze prea la dreapta Nota politica 2: Lasconi a invatat o lectie si a sustinut pozitiile progresiste clasice