Dezbaterea televizată Maia Sandu – Alexandr Stoianoglo poate fi urmărită mai jos:

Stoianoglo s-a declarat un „susținător ferm al integrării europene”, în timp ce Maia Sandu l-a numit „un cal troian” și „un om prin care alții vor să conducă țara”.

Dezbaterea a inclus și teme de politică externă, precum relația Republica Moldova – Ucraina. Alexandr Stoianoglo a spus că „susținem Ucraina”, iar Maia Sandu a replicat: „Kievul știe că sunteți omul Moscovei”.

Președinta în funcție l-a acuzat pe Stoianoglo de legături cu figuri controversate și de finanțare din surse dubioase, iar fostul procuror general i-a spus: „Opriți isteria, deschideți ochii, controlați-vă!”.

Dialogul a avut loc alternativ și niciunul dintre candidați nu a vorbit peste celălalt. Dezbaterea s-a încheiat după o oră și 15 minute, la ora 11.17.

11:10 - Acum o ora
27-10-2024

Stoianoglo a cerut explicații privind „furtul a 300.000 de voturi”. Sandu: „Acceptați ca cineva să cumpere voturi pentru dumneavoastră?”

Președinta în funcție a fost întrebată de contracandidat cum justifică afirmația potrivit căreia au fost furate 300.000 de voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, de către cei care îl susțin pe Stoianoglo, prim tur în care Sandu a ieșit câștigătoare la 15% distanță.

Crima pasională din lumea bună a Bucureștiului care a rămas nerezolvată și la 90 de ani distanță. Cum a sfârșit Tita Cristescu, prima Miss România
Recomandări
Crima pasională din lumea bună a Bucureștiului care a rămas nerezolvată și la 90 de ani distanță. Cum a sfârșit Tita Cristescu, prima Miss România

„Doamna Sandu, în noaptea alegerilor ați declarat că 300.000 de voturi au fost furate. Poliția deocamdată raportează doar sute de cazuri în acest fel. Consider că într-o situație atât de critică ar trebui să explicați de unde provine cifra de 300.000. Ce știți și nu spune public Poliția?”, a întrebat Stoianoglo.

„Informația pe care am avut-o noi și cu ceva timp înainte de alegeri este că promisiunea grupării criminale celor care plătesc aceste fraude a fost de 300.000 de cetățeni. De voturi. Asta am spus și în declarația mea publică, că asta a fost promisiunea. Ce am văzut documentat de Poliție este peste 100.000, nu 100. Și chiar dacă ar fi fost 100, cred că dumneavoastră ar fi trebuit să fiți la fel de îngrijorat, cum e și în situația că este peste 100.000”, a răspuns Sandu, care a întrebat: „Cum credeți că puteți să construiți democrație în țara asta, dacă acceptați ca cineva să cumpere voturi pentru dumneavoastră?”.

„Doamna Sandu, se pare că de fapt nu aveți nimic concret de spus. Iar asta îngrijorează. […] Vă rog, opriți isteria, deschideți ochii, controlați-vă! Sunteți președinte”, a replicat Stoianoglo.

Sandu l-a acuzat pe Stoianoglo de legături cu Veaceslav Platon, Ilan Șor și Igor Dodon și l-a întrebat pe Stoianoglo de ce nu vrea să spună cine îi finanțează campania. „Eu cred că dumneavoastră nu știți cine sunt oamenii care trebuie să vină cu dumneavoastră. Eu cred că dumneavoastră veți primi această informație prin SMS, așa cum primesc oamenii care își vând voturile”, a spus Maia Sandu.

„Doamnă Sandu, când faceți declarații, vă rog aduceți probe. Nu aveți, nu ați avut și nu veți avea nicio probă despre legăturile mele cu persoanele despre care dumneavoastră spuneți”, a replicat fostul procuror general de la Chișinău.

Dialogul are loc alternativ, în lipsa unui moderator, și niciunul dintre candidați nu a vorbit peste celălalt până acum.

10:30 - Acum 2 ore
27-10-2024

Relația Republica Moldova – Ucraina. Stoianoglo: „Susținem Ucraina”. Sandu: „Kievul știe că sunteți omul Moscovei”

Întrebările au inclus și politica externă. „Cum, în calitate de președinte, o să stabiliți o relație bună cu Ucraina?”, a întrebat Sandu.

„Noi vom stabili și vom dezvolta relații bune de prietenie cu toți partenerii noștri de dezvoltare, în primul rând cu vecinii noștri, cu Ucraina, cu România, cu partenerii noștri de dezvoltare, Uniunea Europeană, SUA, Rusia, China. Noi susținem Ucraina în războiul actual, noi acordăm pentru cetățenii Ucrainei ajutorul necesar umanitar și sunt sigur că relațiile noastre, când eu o să fiu președinte, vor fi mai puternice decât acum, când relațiile poartă un caracter doar decorativ”, a răspuns Stoianoglo.

Fotbalistul Vinícius, pictură murală uriașă în centrul Bucureștiului. „Blocul acesta începe să devină faimos”. Lucrarea este realizată de un artist brazilian celebru
Recomandări
Fotbalistul Vinícius, pictură murală uriașă în centrul Bucureștiului. „Blocul acesta începe să devină faimos”. Lucrarea este realizată de un artist brazilian celebru

„Domnule Stoianoglo, dumneavoastră chiar credeți ce spuneți? Cei de la Kiev știu că dumneavoastră sunteți omul Moscovei. În spatele dumneavoastră stă Dodon”, a replicat Sandu.

10:20 - Acum 2 ore
27-10-2024

Sandu și Stoianoglo, schimburi de replici privind guvernarea și ce se poate face pentru moldoveni

Cei doi contracandidați au luat cuvântul alternativ. Maia Sandu a lansat mai multe întrebări, la care Alexandr Stoianoglo a răspuns pe rând și a acuzat „incompetența guvernării dumneavoastră”.

La rândul ei, președinta Republicii Moldova a spus: „A fost greu și noi am venit cu resurse suplimentare, inclusiv resurse externe, ca să creștem pensiile de două ori, ceea ce ne-a costat 11 miliarde de lei, pe care nu știu de unde dumneavoastră le-ați fi luat, am reușit să creștem salariile, am reușit să pornim șantiere de construcții în toată țara”.

10:05 - Acum 2 ore
27-10-2024

Alexandr Stoianoglo s-a declarat susținător al integrării europene și a promis că granițele vor rămâne deschise

În cuvântul introductiv, Alexandr Stoianoglo a „garantat” că „granițele, hotarele vor rămâne deschise” și a promis că „în Moldova nu va exista represiune împotriva oponenților” și nici „uzurparea justiției”.

„Ca susținător ferm al integrării europene, îi propun doamnei Sandu să semnăm zilele următoare o declarație comună privind garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană a Republicii Moldova”, a adăugat el.

10:02 - Acum 2 ore
27-10-2024

Maia Sandu: Pe această scenă, avem un cal troian

Maia Sandu a luat prima cuvântul în dezbaterea televizată, așa cum s-a decis cu puțin timp în urmă.

„Aș vrea ca aici, pe această scenă, să fie un candidat cu care să dezbat serios problemele și soluțiile pentru Moldova. Din păcate, pe această scenă, avem un cal troian. Un om prin care alții vor să conducă țara. Eu sunt sigură că niciun moldovean nu vrea să fie condus de cei care stau în spatele acestui om”, a spus președinta în funcție.

09:55 - Acum 2 ore
27-10-2024

Maia Sandu vorbește prima

Primul candidat care va vorbi va fi Maia Sandu. Președinta Republicii Moldova va fi urmată de Alexandr Stoianoglo.


Dezbaterea Sandu – Stoianoglo are loc în Palatul Republicii din Chișinău, care este Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, clădirea fiind construită la începutul anilor 80, în timpul fostei Uniuni Sovietice (URSS). În trecut, clădirea a funcționat sub diverse denumiri: „Sala Prieteniei” în 1984, „Centrul Republican de Cultură și Artă” din 1988, iar în 1994 a devenit „Palatul Oficialităților Statale”, dedicat serviciilor pentru corpul diplomatic și Guvern.

În turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, care va fi pe 3 noiembrie, vor concura pro-europeana Maia Sandu, care a obţinut 42,45% dintre voturi în primul tur, şi fostul procuror general, socialistul Alexandr Stoianoglo, care a strâns 25,98% dintre voturi.

Regulile dezbaterii Maia Sandu – Alexandr Stoianoglo

Fiecare dintre cei doi va avea alături cinci membri din echipa sa, un cameraman și un fotograf. Din cauză că nu va exista un moderator care să pună întrebări sau care să medieze eventualele dispute verbale, echipele lui Sandu și Stoianoglo vor cronometra timpul de dezbatere.

Structura dezbaterii include: un mesaj introductiv, 10 întrebări reciproce și un mesaj final. Întrebările vor dura maxim un minut, răspunsurile două minute, iar replicile un minut. Microfoanele vor fi tăiate automat la expirarea timpului alocat.

Mesajele de ură, violență sau discriminare sunt interzise, iar orice încălcare a regulilor va fi semnalată printr-un sunet distinctiv. Ordinea intervențiilor va fi stabilită prin tragere la sorți înainte de începerea dezbaterii.

Dialogul televizat poate avea loc în limba română sau rusă, în funcție de preferințele candidaților.

De ce dezbaterea Sandu – Stoianglo nu are moderator

Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo trebuia să fie moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, la sugestia lui Stoianoglo, iar Sandu a acceptat propunerea pe 22 octombrie.

Reacțiile ulterioare, inclusiv ale Consiliului de Presă, au arătat că Gonța a avut în trecut abateri de la normele deontologice. În plus, postul de televiziune TV8 a refuzat să transmită sau să mediatizeze dezbaterea, iar Jurnal TV a avut o reacție similară, punând astfel presiune pe organizatori.

În acest context, pe 23 octombrie, Adrian Băluțel, reprezentant al echipei Maiei Sandu, a propus Consiliului de Presă să preia organizarea sau să desemneze un moderator neutru. Stoianoglo a insistat pentru păstrarea lui Gonța, propunându-i lui Sandu să-și aleagă și ea un moderator. Câteva ore mai târziu, președinta de la Chișinău a venit cu varianta ca dezbaterea să fie fără moderator, propunere acceptată de Stoianoglo.

Cine este Maia Sandu, candidata pentru un nou mandat prezidențial

Maia Sandu, 52 de ani, vrea al doilea mandat consecutiv de președinte în Republica Moldova din 2024 și este în fruntea preferințelor electoratului, după ce a câștigat și primul tur al alegerilor prezidențiale. Ea are o orientare politică pro-europeană. Economista cu studii în SUA a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, învingându-l atunci pe candidatul pro-rus Igor Dodon.

Maia Sandu este candidata care vrea să implementeze reforme economice, juridice și instituționale care să apropie Republica Moldova de standardele europene, în special referitor la statul de drept și combaterea corupției. Ea a declarat recent că, dacă nu va fi un pro-european la conducere, țara va deveni izolată, va pierde regimul liber de vize cu UE și nu se vor mai construi drumuri sau poduri.

„Dacă lucrurile se schimbă și dacă Republica Moldova devine izolată, atunci nu vor mai veni aceste resurse. O să pierdem și regimul liberalizat de vize, o să se schimbe și atitudinea europenilor față de moldovenii care lucrează în țările europene, o să se termine și cu drumurile și podurile noi, etc. Bineînțeles că există riscul să pierde regimul liberalizat de vize”, a spus Sandu.

La rândul lor, oponenții pro-ruși o acuză pe Maia Sandu de aliniere cu Uniunea Europeană și NATO, susținând că sunt puse în pericol relațiile Republicii Moldova cu Rusia. De asemenea, opoziția susține că poziția Maiei Sandu este o sursă de instabilitate, într-o Republică Moldova divizată între orientarea pro-Europa și cea pro-Rusia, dovadă fiind recentul referendum pentru aderarea țării la UE, în care voturile din Diaspora au ajutat referendumul să treacă la limită.

Președinta în funcție a avut un avans de 15% în faţa lui Alexandr Stoianoglo, după primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.

Cine este Alexandr Stoianoglo, rivalul Maiei Sandu la președinția Republicii Moldova

Alexandr Stoianoglo, 57 de ani, jurist și politician de etnie găgăuză, este susținut de Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon. EL a candidat de mai multe ori pentru funcția de bașcan (guvernator) al Găgăuziei și a fost deputat din partea Partidului Democrat din Moldova între 2009 și 2014.

El s-a remarcat ca procuror general al Republicii Moldova (2019-2021), când l-a eliberat pe controversatul om de afaceri moldovean Veaceslav Platon. Stoianoglo a spus însă că este nevinovat și a acuzat că totul este o „lucrătură politică”.

În septembrie 2023 președinta Maia Sandu l-a demis, dar Alexandr Stoianoglo s-a plâns la CEDO, iar instituția europeană a stabilit că i s-au încălcat drepturile când autoritățile moldovene l-au suspendat în 2021 din funcția de procuror general. Drept urmare, CEDO a decis că Stoianoglo trebuie să primească despăgubiri de 3.600 de euro drept prejudiciul moral.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

boierasul.   •   27.10.2024, 10:44

Când o văd pe Maia Sandu.... mă duce gândul la o țata ***. Înafara de acuzații fără dovezi, nimic nu este de capul sorosistei))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dinamo_forever_77   •   27.10.2024, 10:33

Cum dracu sa te prezinti ca un viitor presedinte al Republicii Moldova, si sa vorbesti asa de stalcit limba romana? Mergi tata in siberia. Se vede ca neamurile tale au fost PARASUTATE in Moldova!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Kamala Harris vs Donald Trump. Ce arată ultimele sondaje dinaintea alegerilor prezidențiale din SUA
Știrileprotv.ro
Kamala Harris vs Donald Trump. Ce arată ultimele sondaje dinaintea alegerilor prezidențiale din SUA
La așa veste nu se mai gândea nimeni acum! Ce a decis INSTANȚA în ceea ce-i privește pe Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf după 3 ani de procese. Acuzații din ce în ce mai grave
Viva.ro
La așa veste nu se mai gândea nimeni acum! Ce a decis INSTANȚA în ceea ce-i privește pe Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf după 3 ani de procese. Acuzații din ce în ce mai grave
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale?  „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Libertateapentrufemei.ro
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale? „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Ce salariu trebuie să ai pentru un credit de 10.000 de euro luat pe 5 ani. Cât e rata, de fapt, dacă ai cont și card la Banca Transilvania
FANATIK.RO
Ce salariu trebuie să ai pentru un credit de 10.000 de euro luat pe 5 ani. Cât e rata, de fapt, dacă ai cont și card la Banca Transilvania
Francezul căsătorit cu o româncă s-a mutat la București de la Paris și susține: „De asta îmi place mai mult în România”
GSP.RO
Francezul căsătorit cu o româncă s-a mutat la București de la Paris și susține: „De asta îmi place mai mult în România”
Se construiește un nou drum de mare viteză în România. Va avea 73 de km, 57 poduri și pasaje, 2 parcări, va face legătură între două orașe mari și va costa 1 miliard de euro
FANATIK.RO
Se construiește un nou drum de mare viteză în România. Va avea 73 de km, 57 poduri și pasaje, 2 parcări, va face legătură între două orașe mari și va costa 1 miliard de euro
Cum arată, la aproape 60 de ani, Fernando Colunga, actorul din telenovela 'Esmeralda'. Celebrul Jose Armando e adeptul operațiilor estetice / Foto
Unica.ro
Cum arată, la aproape 60 de ani, Fernando Colunga, actorul din telenovela 'Esmeralda'. Celebrul Jose Armando e adeptul operațiilor estetice / Foto
Prețul aurului atinge NIVELURI RECORD în 2024: Cum poți PROFITA ȘI TU de această creștere
Financiarul.ro
Prețul aurului atinge NIVELURI RECORD în 2024: Cum poți PROFITA ȘI TU de această creștere
Reacţia unei turiste străine care vede pentru prima dată o luptă între gladiatori, în România: "Sunt impresionată"
Observatornews.ro
Reacţia unei turiste străine care vede pentru prima dată o luptă între gladiatori, în România: "Sunt impresionată"
Horoscop 27 octombrie 2024. Balanțele au parte de o zi destul de agreabilă, dar care le îndeamnă mai mult spre partea practică a lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 octombrie 2024. Balanțele au parte de o zi destul de agreabilă, dar care le îndeamnă mai mult spre partea practică a lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI