Kompromatul pe care Emilia Șercan l-a dezvăluit în Pressone a provocat mai multe inițiative în spațiul public. Președintele Comisiei de Cultură și Mass-Media a Camerei Deputaților, Ioan Bulai, a convocat pentru miercuri, 6 aprilie, o dezbatere la sediul Parlamentului. Au fost invitați toți parlamentarii, jurnaliști de investigație și oameni din societatea civilă. „Din păcate, colegii noștri din Parlament nu au venit”, a spus președintele comisiei, chiar în deschiderea ședinței.
Au fost prezenți doar cei din USR, pentru că PNL, UDMR, AUR și PSD au lipsit în mod intenționat. ”Cei de la Putere au considerat că dezbaterea îl poate dezavantaja pe premierul Nicolae Ciucă, chiar în ziua în care anunță că va candida la șefia PNL”, a explicat o sursă parlamentară.
„Ne pare rău, dar adevărul e că această întrunire aparține Parlamentului, chiar dacă suntem doar cei de la un partid”, a spus deputatul Cătălin Drulă, președintele interimar al USR.
Contre Drulă – Tolontan
„Putem încerca să ținem loc opoziției la opoziție și să vă contrăm noi, jurnaliștii. Și mă adresez direct dumneavoastră, domnule deputat Drulă”, a spus ziaristul Cătălin Tolontan.
Prezent în sală, alături de Emilia Șercan și Alex Nedea, Tolontan a spus că „am venit aici pentru că mă tem pentru viața Emiliei Șercan. Mă tem pentru viața colegilor mei jurnaliști din presa locală, care nu pot fi aici”.
Ziaristul de la Libertatea și GSP i-a amintit lui Cătălin Drulă că „într-un recent interviu, același în care ați spun pe bună dreptate că situația Emiliei Șercan e demnă de un guvern din Belarus, ați continuat să susțineți că investigația RISE care l-a privit pe colegul dumneavoastră Dan Barna a avut o agendă ascunsă. Astfel de declarații vulnerabilizează presa, domnule deputat, pentru că ne atribuiți scopuri ascunse. Nu spunem că nu greșim, dar nu o facem, cum ați spus ca lider de partid, cu agendă”.
Liderul USR a susținut că „este dreptul meu să-mi placă sau nu o inițiativă de presă și, să știți, consider că presa are dreptul să relateze orice, în limitele legii. Iar, în ceea ce mă privește, sunt susținătorul unor limite extrem de largi ale libertății de exprimare”, a spus deputatul USR.
În dezbaterea de la Parlament, Emilia Șercan a spus că „voi aduce în continuare probe că autoritățile nu doar că nu garantează libertatea de exprimare dar că, în cazul meu, fac exact invers”.
Astăzi, conferință de presă la Humanitas
Editura Humanitas organizează joi, 7 aprilie, la ora 13.00, în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, o conferință de presă despre cazul amenințărilor la adresa Emiliei Șercan. Alături de ziarista de investigație vor fi Gabriel Liiceanu și Radu Paraschivescu.
Gabriel Liiceanu a adresat o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă. Iată scrisoarea:
„Stimate Domnule Prim-Ministru,
Știți, desigur, că meseria de jurnalist e una sacră în orice democrație și că orice atentat la profesiunea sau la integritatea lui ne trimite cu gândul la cele mai negre autoritarisme ale istoriei.
Pentru intelectualii care cred în menirea lor de voci ale societății, orice adiere de agresare a unui jurnalist ne duce automat cu gândul la soarta pe care au avut-o în anii din urmă în Rusia jurnaliștii care și-au ridicat glasul în numele adevărului. Ei au plătit fidelitatea față de mandatul lor cu viața: de pildă, au fost împușcați, precum Anna Politovskaia în 2006 în casa scării unui bloc din Moscova.
Am avut prilejul să pășesc într-o bună zi, ca invitat la o dezbatere în jurul statului de drept în România, în sala Parlamentului Europei care poartă numele acestei eroine. Și vă rog să nu vă mire faptul că pentru noi, intelectualii umaniști, orice agresare a unui ziarist ne trimite cu gândul la aceste orori la care poate ajunge un stat în derivă.
Despre un jurnalist, de astă-dată român, este vorba în rândurile mele acum: despre doamna Emilia Șercan. În 2019, în urma „crimei” de a fi denunțat plagiatele doctorale în serie care aveau loc la Academia de Poliție, Emilia Șercan a fost amenințată cu moartea – iar Poliția și DNA au făcut lumină în acest caz în două luni – de rectorul Academiei de Poliție, Adrian Iacob, și de prorectorul acestei instituții, Mihai Marcoci.
Acest comportament mafiotic nu s-a terminat aici. Începând cu data de 19 ianuarie a acestui an, doamna Emilia Șercan a fost supusă unei campanii susținute de amenințări, intimidări și denigrări, în urma căreia a făcut repetate plângeri penale.
La acestea, autoritățile statale, a căror menire este să apere pe orice cetățean amenințat sau pus sub presiune de infractori, au răspuns prin derobări și tăcere și au ales practic să blocheze ancheta ce ar urma să ducă la depistarea și pedepsirea făptașilor.În punctul de vedere pe care l-a transmis ieri, guvernul a afirmat că susține libertatea de exprimare (deși, în treacăt fie spus, rolul unui guvern nu e să susțină, ci să garanteze libertatea de exprimare).
Am dedus, așadar, că v-a intrigat, ca pe noi toți, acest straniu și îngrijorător comportament al autorităților statului nostru.Stimate Domnule Prim-Ministru,Grupul Humanitas organizează joi, 7 aprilie, la ora 13.00 o conferință de presă privitoare la cazul jurnalistei Emilia Șercan.
Mi s-a părut firesc să vă adresez invitația de a participa la această conferință de presă, socotind că un punct de vedere al dumneavoastră în legătură cu atacurile la care a fost supusă Emilia Șercan și, deopotrivă, cu ceea ce are aerul unei tergiversări a rezolvării pe cale instituțională a obstrucționării statului de drept, ar duce la o clarificare a unei situații care ne îngrijorează pe toți cei care credem că rolul dumneavoastră este și acela de garant al democrației în România și de funcționare imparțială a instituțiilor statului.
Vă așteptăm, așadar, cu speranța că veți găsi timp pentru noi.
Gabriel Liiceanu, Președinte al Grupului Humanitas”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro