Participanții la dezbaterea publică și-au prezentat punctele de vedere. Iordache a transmis doar că Guvernul va lua o decizie asupra formei în care vor fi adoptate măsurile prevăzute în ordonanţele de urgenţă, și că cel mai probabil va fi prin lege organică, în Parlament.
Ministrul Justiției, după dezbatere: ”Voi veni în fața Guvernului cu niște acte coerente, care să respecte voința publică”
UPDATE ora 14.45 Ministrul Justiției, Florin Iordache a declarat, după dezbatere, că a primit peste 3.500 de solicitări de la organizații non-guvernamentale, precizând că se vor analiza toate aceste sugestii. În privința grațierii, Iordache a spus că nu se adresează unor persoane ci se dorește rezolvarea unor situații din penitenciare.
”Ordonanța nu se adresează criminalilor, violatorilor și celor condamnați pentru acte de corupție, a spus ministrul Justiției.
În privința modificărilor Codurilor penale, Iordache a spus că se încearcă remedierea a șase prevederi, în conformitate cu deciziile Curții Constituționale. El a menționat că săptămâna trecută, CCR a mai găsit cinci articole neconstituționale, și se așteaptă motivarea și pe ele pentru a le modifica, ca să fie constituționale.
”Dorim niște legi clare, coerente, pe care fiecare cetățean să poată să le respecta. De aceea am venit eu aici, să repar aceste prevederi. Până nu finalizez aceste acte normative, și mai am și altele la minister, nu pot să vă spun cum vom merge cu ele. Voi avea și o discuție cu premierul”, a spus Iordache.
El a mai spus că actele normative nu se adesează politicienilor și a arătat că va vizita în perioada următoare penitenciare.
”Voi veni în fața Guvernului cu niște acte coerente, care să respecte voința publică”, a spus în final Florin Iordache, întrebat cum comentează anunțul președintelui Klaus Iohannis, care a cerut Guvernului să renunțe la demersul grațierii.
UPDATE ora 14.20 Marius Vulpe, șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) a declarat după dezbaterea publică că a prezentat Ministerului Justiției date statistice privind supraaglomerarea din penitenciare. ”În penitenciare sunt 45% recidiviști”, a spus acesta, adăugând că a solicitat un buget mai mare decât anul trecut, pentru a îmbunătăți condițiile din închisori.
”Sunt 27.500 de deținuți, nu știu condiția fiecăruia care se află în penitenciar”, a mai declarat Vulpe, răspunzând criticilor potrivit cărora deținuții ”celebri” au alte condiții în arest.
El a adăugat că astăzi, circa 8500 de deținuți ar trebui să plece din penitenciare, pentru a nu mai exista suprapopularea, sau să fier mutați în alte închisori. ”Cred în orice demers care degrevează aglomerația din penitenciare”, a mai spus Marius Vulpe.
Marius Vulpe spune că lucrează de 24 de ani în sistemul de penitenciare, iar în această perioadă nu s-a desființat niciun penitenciar. ”Principala cauză ( a situației din penitenciare, nr) este insuficiența resurselor materiale, financiare și umane”, a mai declarat el.
UPDATE 14.15 Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a spus, la cea de-a doua rundă de discuţii a dezbaterii publice organizate de Ministerul Justiţiei pe tema celor două proiecte de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, că niciun politician nu va beneficia de graţiere.
Ministrul Justiţiei le-a spus participanţilor că oamenii care au greşit trebuie să îşi ispăşească pedepsele, dar în demnitate. „Este un moment pentru a ne putea asuma aceste acte normative”, a afirmat Iordache.
UPDATE ora 14.00 Liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, afirmă că Uniunea nu susține adoptarea grațierii și a modificării Codului penal prin OUG sau prin asumarea răspunderii de către Guvern, arătând că aceste proiecte trebuie decise în Parlament.
„Dacă ai teme atât de importante, și noi deja ne-am exprimat punctul de vedere despre Codul Penal și Codul de Procedură Penală, nu este sănătos ca Guvernul, indiferent de mandatul primit de la alegători, să dea Ordonanțe de Urgență. În Parlament, la ora actuală, se află și Ordonanța pe Codul Penal și Procedură Penală emisă de Guvernul Cioloș, care este tot atât de greșită, pentru că modifică foarte multe puncte prin OUG. Deci acea dezbatere ar fi fost posibilă cuplată și Parlamentul să decidă într-un mod transparent în dezbateri parlamentare și atunci oamenii nu mai rămâneau cu acest gust amar, când știi că se întâmplă ceva, dar nu înțelegi”, a declarat Attila Korodi, luni, la RFI.
UPDATE ora 13.45 PNL vrea să discute cu Ministrul Justiției pe tema celor două proiecte de Ordonanță. Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan i-a adresat oficial invitația lui Florin Iordache să participe marţi la şedinţa grupurilor parlamentare ale liberalilor pentru discuţii privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.
„Cu această ocazie, ministrul Justiţiei va putea prezenta motivele pentru care doreşte continuarea procedurilor pentru promovarea iniţiativelor care privesc graţierea şi modificarea Codului penal. De asemenea, parlamentarii PNL îşi vor putea prezenta argumentele pentru care Ministerul Justiţiei trebuie să renunţe la acest demers legislativ, care depăşeşte cadrul de competenţă al Guvernului, atât din punct de vedere al mandatului primit în Parlament pe baza programului de guvernare, cât şi din punct de vedere constituţional”, afirmă Turcan.
UPDATE ora 13.20: ”Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situații care a scos zeci de mii de români în stradă”, a declarat Klaus Iohannis. Șeful statului a transmis mesajul pe pagina oficială de Facebook.
UPDATE ora 12.50 Prima parte a dezbaterii publice s-a încheiat după aproape trei ore.
UPDATE ora 12.30 Ministrul Justiției, Florin Iordache a declarat că cel mai probabil, în urma reacțiilor din societate, prevederile din cele două ordonanțe vor fi trimise la Parlament, pentru adoptare în cadrul unor legi organice.
„În urma dezbaterii , punctele de vedere majoritare pe ce înseamnă legea grațierii și subiectele celelalte, spun foarte clar că urmează lege organică introdusă în Parlament”, a spus ministrul Justiției, lăsând să se înțeleagă că e posibil ca proiectele să nu mai fie adoptate prin Ordonanță de Urgență sau prin asumarea răspunderii Guvernului.
UPDATE ora 12.00 Reprezentatul Asociației ”Viață pentru combaterea abuzurilor”, din Brașov, a declarat că, citind notele de fondamentare pentru aceste proiecte, nu poate decât să ceară public demisia Ministrului Justiției. El a menționat că motivarea Ministerului este ”o glumă exctrem de proastă, pe care nu ar trebui să o guste nimeni”.
”Faceți referire la decizii ale Curții Constituționale, care nu au nicio legătură cu ce spuneți dumneavoastră în acele proiecte. Se distruge abuzul în serviciu, sunt șase modificări pe care nu le-ați explicat în motivare, și trimiteți pisica la Curtea Constituțională. Sunt zeci de mii de abuzuri făcute zilnic de funcționari, în timpul serviciului. Ce facem cu aceste abuzuri?”, a spus acesta.
El a criticat și termenul impus prin Ordonanțe pentru depunerea unui denunț la maxim șase luni de la faptă. ”Dacă un copil abuzat sexual nu poate face denunțul? Ce facem dacă nu denunță în acel termen stabilit de ordonanță?”, a întrebat el.
”Vreți să rămâneți în istorie ca cel care a dus în urmă cu 250 de ani Codul penal din România, de la Cuza?”, i-a mai spus el ministrului Iordache.
Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, a spus, în intervenţia sa la dezbaterea de la Ministerul Justiţiei, că modificările din justiţie nu trebuie să fie făcute prin OUG, ci prin dezbatere în Parlament.
”Dacă vor fi promovate prin Ordonanță, în trei zile venim aici şi protestăm să arătăm ce face PSD”, a spus el. Viorel Ene a precizat că, după foarte mult timp, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare pentru că a organizat o represiune, iar acum Ministerul Justiţiei vine cu aceste modificări din justiţie care l-ar putea ajuta.
O intervenție a avut și jurnalistul Liviu Avram. ”Prin aceste două iniţiative reconfiguraţi politica penală a statului în ceea ce priveşte câteva infracţiuni. Abuzul în serviciu e graţiat, potrivit proiectului de ordonanţă. Impuneţi mai multe condiţii: plângerea prealabilă, un cuantum al prejudiciului şi scăderea pedepselor. În nota de fundamentare nu explicaţi de ce. Infracţiune de abuz în serviciu e practic dezincriminată, nu mai există nici conflict de interese. Se poate modifica politica penală a statului prin ordonanţă de urgenţă?”, l-a întrebat Avram pe ministrul Justiţiei.
Florin Iordache i-a răspuns că în urma dezbaterii publice, Guvernul va lua o decizie asupra formei în care vor fi adoptate măsurile prevăzute în ordonanţele de urgenţă: proiect de lege sau angajarea răspunderii executivului în faţa Parlamentului.
”Ordonanţa de urgenţă are efect de amnistie, are efect de ghilotină. O daţi, stă în vigoare câteva zile, Parlamentul o respinge, dar ea îşi face efectele. Vi se pare firesc să modificaţi politica penală a statului dumneavoastră împreună cu consiliera dumneavoastră?”, a intervenit jurnalistul.
Avocatul Gabriel Tarcea a spus că, după 1989, securitatea a făcut zeci de mii de dosare şi a fost „mână în mână cu DNA şi DIICOT”. „Lagăre de concentrare sunt în penitenciare. (…) În Italia, li se dau opt euro pe zi (deţinuţilor, n.r.) dacă sunt mai mulţi de trei în cameră. Graţierea este un act umanitar în România. Încălecaţi-i!”, a spus avocatul.
UPDATE ora 11.45 O persoană spune că oportunitatea și urgența nu se impun, prin aceste Ordonanțe. Nu aveți o statistică cu numărul deținuților și pedepsele: pe vârste, pe infracțiuni și pe durata pedepsei. (…) Art. 1 se referă și la suspendare. Sunt persoane care sunt pe finalul termenului de încercare, îi aplicați o pedeapsă mai grea”, a spus representantul unui ONG.
”Sunt de acord cu cele două acte, pentru că s-au săvârșit abuzuri din partea procurorilor și judecătorilor. Susțin ordonanța referitoare la modificarea Codurilor penale și de precedură, iar din perspectiva grațierii susțin, având în vedere că foarte multe persoane sunt astăzi arestate și încarcerate pe baza unor articole din CP care au fost declarate neconstituționale”, a declarat un alt participant la dezbateri. „Am înțeles”, a răspuns ministrul Justiției.
UPDATE ora 11.30 Reprezentanta a APADOR-CH afirmat că în niciun caz nu s-a justificat în mod real adoptarea celor două acte normative în regim de urgență.
”Ies prea puțini, să se extindă grațierea la toate faptele fără violență”, a spus și o doamnă, care a mărturisit că soțul ei este în arest, pentru folosire de droguri.
Un psiholog a intervenit și a cerut ministerului să aplice clemența pentru cei care merită și care nu au dat dovadă de violență. ”Nu sunt implicată politic, trebuie să faceți acest lucru nepolitizat”, a spus aceasta.
Un reprezentant al Fudației EuroHonest a spus că a făcut în ultimii ani un studiu, privind situația aglomerației din penitenciare, dar și din instanțele de judecată, unde există peste 600.000 de cauze penale.
”Este nevoie de o amnistie și o grațiere. Orice încălcare a drepturilor omului atrage de la sine vinovăția miniștrilor Justiției. Robert Cazanciuc și Raluca Prună se fac vinovați de încălcarea drepturilor omului, este nevoie de măsuri urgente”, a spus el. ”Amnistia și grațierea trebuie corelate în Parlament, pentru a se pune în acord cu deciziile Curții Constituționale”, a mai spus reprezentantul EuroHonest.
El a propus ca oamenii care vor fi graţiaţi în acest val să nu mai aibă dreptul de a participa la luarea deciziilor publice timp de cinci ani.
UPDATE ora 11.00 Gabriel Buiculescu, iniţiatorul unei petiţii on-line împotriva proiectelor de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, a cerut, luni, în cadrul dezbaterii, eliminarea plafonului de 200.000 pentru abuzul în serviciu, eliminarea persoanelor condamnate cu suspendare din categoria celor care vor beneficia de graţiere, retragerea proiectelor de OUG şi adoptarea modificărilor la codurile penale prin lege dezbătută cel puţin trei luni.
Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali a declarat în cadrul dezbaterii că Ordonanța privind graţierea este „un proiect şmechereşte”, pentru că cel care a furat un cârnat este la puşcărie, iar un altul care a furat 200 de milioane este graţiat. Becali i-a atacat pe directorii de penitenciare care, în opinia sa, sunt stăpâni de sclavi şi a cerut ca şeful ANP Marius Vulpe, care este prezent la dezbatere, ”să fie dat afară”.
„Este un proiect şmechereşte. Vă dau cazul Vişinescu: iese peste trei ani. De aia oamenii ies în stradă. Eu am propus între trei şi patru ani pentru abuz în serviciu. Eu am fost acolo (în penitenciar, n.r.) şi ştiu. (…) Ăla care a furat un cârnat e la puşcărie, ăla care a furat 200 de milioane este graţiat. Directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi”, a spus Becali în intervenţia sa la dezbaterea publică de la Ministerul Justiţiei.
Becali a spus că cea mai mare problemă a puşcăriilor este Administraţia Naţională a Penitenicarelor. ”Am un coleg care în patru ani nu a venit niciodată acasă”, a spus el. ”Dacă tot se face o „lege a graţierii”, trebuie ca prevederile acestea să permită să iasă 6.000 sau 7.000 de oameni din închisori. „De exemplu, şantajul ar trebui trecut în proiect”, a mai precizat Becali.
UPDATE 10.00: ”Nu vor beneficia nici violatorii, nici criminalii, nici cei acuzați de fapte de corupție, iar noi am pus o condiție pentru recuperarea prejudiciului”, a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache la începutul dezbaterii.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că la dezbatere, programată să înceapă la ora 10.00, sunt aşteptaţi toţi cei care s-au înscris (peste 200 de persoane), lucrările urmând să aibă loc, cel mai probabil, în două serii, din cauza capacităţii limitate a sălii.
Jurnaliştii vor avea acces la dezbatere, deşi iniţial urmau să participe doar la o declaraţie de presă după eveniment.
Dezbaterea publică privind proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse este programată luni, între orele 10.00 şi 12.00 la sediul Ministerului Justiţiei (MJ), Sala de consiliu, etajul I, precizează reprezentanţii MJ.
Timpul alocat fiecărei intervenţii este de trei minute pentru fiecare asociaţie, respectiv participant individual, potrivit MJ.
Dezbaterea are loc la o zi după ce peste 50.000 de oameni au protestat în Capitală faţă de cele două proiecte de ordonanţă, în urma unui apel lansat pe Facebook.
Manifestanţii au pornit în marş pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Unirii – Calea Victoriei – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei. Ei au scandat: „Jos Guvernul”, „Dragnea, nu uita, te aşteaptă Laura”, „Hoţii”,”Iliescu lângă Vişinescu”, „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”, „La închisoare, nu la guvernare”, „DNA să vină să vă ia”, „Jos Iordache”.
Manifestaţii la care au participat, în total, peste 30.000 de oameni au avut loc, duminică, şi la Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Ploieşti, Alba Iulia, dar şi în diaspora.
CSM a dat aviz negativ pe Ordonanțe
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat, miercuri, aviz negativ asupra proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Şedinţa plenului a durat aproximativ o jumătate de oră. La ieşirea din sediul CSM, procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că decizia de fi avizate negativ cele două proiecte de ordonanţă a fost luată cu majoritate de voturi. Avizul negativ dat de CSM este consultativ.