„Am făcut o adresă la ministrul Justiției să facem o dezbatere publică la care să participe și domnia sa și așteptăm răspunsul, să vedem când programăm această ședință”, a spus președintele Comisiei, Eugen Nicolicea.
Proiectul legii grațierii a fost pe ordinea de zi a Comisiei juridice și săptămâna trecută, dar și atunci s-a amânat dezbaterea. Acest proiect a fost adoptat tacit de Senat.
Legea grațierii a trecut tacit de Senat, pe 23 mai, în forma inițială a Guvernului. Președintele PSD Liviu Dragnea declara atunci că proiectul a trecut în forma inițială pentru că nu a fost transmis la timp raportul Comisiei juridice. „Mai dezgropăm morții? A ajuns în Cameră legea”, a adăugat el.
Liderul PSD, Liviu Dragnea spunea, după ultima ședință a Consiliului Executiv Național, că partidul trebuie să se gândească serios dacă mai este oportună această inițiativă. Dragnea lansa și ”un ultim apel” la Guvern şi la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader să prezinte, într-un termen rezonabil, dacă proiectul şi alte măsuri anunţate ca proiecte legislative pot rezolva problema aglomerației și a condițiilor deficitare din penitenciare.
Noul Ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a anunțat că susţine forma iniţială a proiectului de lege privind graţierea, atunci când proiectul era dezbătut în Senat.
„Legea graţierii se va completa cu proiectul de lege privind recursul compensatoriu. Probabil vom iniţia şi un proiect de lege prin care vom propune reducerea limitelor liberării condiţionate, a fracţiilor acelea, iar diferenţa, restul de executat, să fie urmat de acea supraveghere electronică. După aceea, cu acţiunile de modernizare a penitenciarelor, de construcţie a celor două penitenciare, de extindere a unora dintre ele, încercăm să răspundem cerinţelor pe care le-a stabilit Curtea Europeană prin decizia pilot CEDO. Ministerul Justiţiei aşadar susţine forma iniţială a proiectului de lege”, spunea Toader, în luna mai.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro