UPDATE 15.15: Judecătorii CCR au decis să trimită o serie de întrebări la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg, prin care să li se explice care este jurisprudența în astfel de cazuri.

Adrian Coman și Clai Hamilton sunt cei doi barbați care ar putea schimba legile în România. Cei doi s-au cunoscut în urmă cu 14 ani în New York, unde Adrian Coman a plecat cu Loteria Vizelor. S-au căsătorit în 2010, la Bruxelles, când Adrian lucra la Parlamentul European, iar în prezent Adrian lucrează pentru protecţia drepturilor LGBT la Fundaţia Arcus, iar Clai este designer grafic.

Cei doi locuiescu în SUA deoarece căsătoria lor nu a fost recunoscută de Serviciul de Imigrări, iar Clai nu poate petrece mai mult de 3 luni în România.

”În România, relaţia noastră clădită de 14 ani nu există. Îmi doresc să mă întorc acasă, unde m-am născut şi am crescut. Vreau să pot să fac asta fără probleme alături de familia mea, de omul pe care îl iubesc“, și-a explicat Adrian decizia de a se lupta cu statul român.

Instanțele din România au avut nevoie de trei ani pentru a hotărî cine e abilitat să judece cazul lor. Acesta a ajuns pe rolul Judecătoriei Sectorului 5, care a decis să trimită la Curtea Constituțională (CCR) excepția de neconstituționalitate privind articolul 277 din Codul Civil, care interzice recunoașterea pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de același sex.

Prevederile din Codul Civil îi împiedică să își exercite dreptul la viață privată

Prevederile din Codul Civil îi împiedică pe soții Coman-Hamilton să își exercite dreptul la viață privată și de familie în România, în condițiile în care acest drept este garantat de Constituția României prin articolul 26 ți de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, prin articolul 8.

Am 68 de ani. Simt nevoia să am copiii aproape și să fiu ajutată. Mă întreb oare ce șanse au copiii să le fie recunoscută familia și căsătoria, ca să poată să îmi fie aproape. Eu chiar cred ca acest proces are o parte fericită pentru noi ca părinți, pentru ca ne-a ajutat să fim împreună să susținem cauza copiilor noștri. Sper ca în înțelepciunea sa, Curtea va delibera în asa fel încât eu să simt cu adevarat prezența, dragostea și ajutorul copiilor mei”, a spus Camelia Coman, mama lui Adrian, în cadrul unei conferințe de presă.

Ultima dată, decizia a fost amânată pe 27 octombrie. Atunci, Curtea Constituţională a repus pe rol dosarul privind recunoaşterea căsătoriilor gay şi a audiat din nou părţile, inclusiv pe cuplul care a ridicat excepţia de neconstituţionalitate.

”Familia noastră există indiferent de legea din România”

În urma discuţiilor, judecătorii au hotărât să amâne decizia pentru a strânge mai multe informaţii. CCR a luat în considerare inclusiv solicitarea de puncte de vedere de la Curtea Europeană de Justiţie, pentru a vedea cum au fost rezolvate situaţii asemănătoare în alte state ale Uniunii Europene.

La ultima ședință, Adrian Coman a declarat că îşi doreşte de când era copil să aibă o familie, şi de 14 ani o clădeşte alături de soţul său, Clai Hamilton, considerând că trebuie să fie protejat şi de legea românească. Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, i-a spus că „apreciază sinceritatea şi decenţa” sa.

„În societatea americană şi cea belgiană, suntem trataţi ca o familie. (…) Familia noastră există indiferent de legea din România, valorile noastre nu sunt diferite. Dacă Clai primeşte reşedinţă, nu este nimeni afectat. În momentul în care trecem graniţa, nu vrem să fim priviţi ca doi străini. Trebuie să fim protejaţi de legea românească. Familia noastră există indiferent de legea din România. Ne-am promis să avem grijă unul de altul pentru tot restul vieţii, ca orice alt cuplu casătorit”, a spus Adrian.

 
 

Urmărește-ne pe Google News