Cât plăteşti la notariat
În cazul în care dezbaterea succesiunii se face la notariat, costurile presupun o serie de taxe, care se calculează în funcţie de valoarea bunurilor (mobile şi imobile), precum şi onorariul notarului public, care diferă de la un birou notarial la altul.
Dezavantajele ar fi costurile mai ridicate, însă avantajul clar este termenul scurt în care se finalizează dezbaterea succesorală.
Taxele de la judecătorie
Dacă dezbaterea succesiunii se face în faţa instanţei de judecată, costurile în acest caz presupun taxa de timbru, care este de 50 de lei, pentru stabilirea calităţii fiecărui moştenitor, şi 5% din valoarea bunurilor masei succesorale, pentru partaj.
În principiu, costurile pot fi mai mici decât la notariat, însă, dacă este necesară o expertiză de specialitate care să evalueze bunurile şi să decidă modalitatea de împărţire, trebuie achitate şi aceste costuri, precum şi, eventual, onorariul avocaţilor.
Nu trebuie pierdut însă din vedere dezavantajul major în acest caz, respectiv durata îndelungată, întrucât un litigiu privind un partaj succesoral poate dura între 1 şi 4 ani.