Guy Verhofstadt: Sper să nu apară un articol 7 şi în cazul României, nu sunteţi departe de acest moment!

Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, din care face parte şi partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a criticat dur,  în plen, Guvernul de la Bucureşti.

El a atras atenţia că ţara noastră nu este departe de activarea Articolului 7 din cauza legilor justiției şi a întrebat-o pe Viorica Dăncilă dacă se pregăteşte o măsură privind amnistia.

„Ţara dumneavoastră preia preşedinţia într-un moment critic. Am făcut o listă: transportul, reforma bancară, CFM, unde avem nevoie de un acord şi articolul care se îndreaptă împotriva guvernului polonez şi cel lansat împotriva lui Orban. Sper ca dumneavoastră şi preşedinţia dvs aveţi foarte multe de făcut şi sper să nu apară un articol 7 şi în cazul României, nu sunteţi departe de acest moment”, a declarat Guy Verhofstadt, precizând că a auzit, din presă, că Guvernul pregăteşte o lege a amnistiei.

Verhofstadt a făcut referire la recenta vizită pe care a avut-o la Bucureşti.

„Ne-am întâlnit cu domnul Dragnea şi a apărat aceste dosare şi a spus că statul de drept e o chestiune de subsidiaritate. Nu se pune problema subsidiarităţii. În aceeaşi zi i-am spus domnului Tăriceanu şi mi-a transmis că majoritatea parlamentară va modifica legile şi vor respecta propunerile de la Veneţia. Mai mult, propunerile vor fi trimise Comisiei de la Veneţia pentru a remedia Codul Penal, codul de procedură penală şi legea ong-urilor. Vreau să vă spun că de când ne-am întâlnit niciuna dintre promisiunile dvs nu a fost respectată. (…) Cu asemenea parteneri, grupul meu politic, întreaga familie liberală nu vom merge la alegeri”, a afirmat liderul ALDE.

Udo Bullman: Dacă în Europa modernă există o situaţie în care serviciile secrete au influență asupra procuraturii, e o situație pe care nu o putem accepta!

Liderul grupului social-democrat (S&D) din Parlamentul European, Udo Bullmann, a declarat că este inacceptabila influența serviciilor secrete în justiție, dar nici nu există temei pentru amnistie.

„Există probleme despre care trebuie să discutăm, care ne îngrijorează. Sistemul de justiţie trebuie reformat şi trebuie să combatem decisiv corupția. Dacă in Europa modernă există o situaţie în care serviciile secrete au influență asupra procuraturii, e o situație pe care nu o putem accepta”, a spus Bullmann, arătând că ar vrea să știe care este răspunderea preşedintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește serviciile de informații.

„Dacă în ţara dvs sunt oameni care au suferit pe nedrept din cauza sistemului de justitie, sunt situaţii care trebuie clarificate, dar nu putem recurge la amnistie generală, unde punem în aceeaşi oală şi dreptatea şi nedreptatea, pentru că nu există un temei”, a mai spus liderul socialiştilor.

Europarlamentarul Cătălin Ivan a precizat că România are nevoie de o preşedinţie de succes. „UE trece printr-un moment dificil”, a mai spus el, arătând că sunt două subiecte importante, şi anume că în trei sferturi dintre ţările membre UE se manifestă un proces al victimelor sclaviei moderne, iar costurile corupţiei la nivelul UE ajunge la o mie de miliarde de euro.

Dubravka Šuica, eurodeputat HDZ, a vorbit, la rândul ei, despre statul de drept din România: „Există multe nemulţumiri şi în România, multe proteste, în cazul dvs chiar şi statul de drept a fost pus sub semnul întrebării. Aţi mai spus că statul de drept ţine de principiul subsidiarităţii şi acest lucru nu îl putem accepta. Aţi auzit ce au spus oamenii în stradă, cetăţenii dvs în stradă”, a spus aceasta.

Un alt europarlamentar, Gnnar Hokmark, a cerut Guvernului român să combată corupţia.

„Amnistierea politicienilor corupţi, pentru că susţineţi că sunt supraaglomerate închisorile, nu este un demers acceptabil în UE. Amnistierea corupţilor pentru a vă proteja propriii oameni nu este acceptabil. Am auzit că dl Udo Bullmann v-a apărat. Eu cred că a fost ruşinos acest lucru pentru un socialist. Credem că e fantastic că deţineţi Preşedinţia. Nu o distrugeţi, asumaţi-v-o”.

Andrus Ansip, vicepreşedinte CE, a declarat că statul de drept este o valoare pentru care a luptat România, iar „aceste valori nu pot fi diluate nicăieri”.

„România a făcut toate eforturile să îndeplinească criteriile de aderare. Nu era un exerciţiu birocratic, era un efort pentru acest scop. Aceste valori, democraţie şi stat de drept sunt unele pentru care a luptat România şi aceste valori nu pot fi diluate nicăieri în Europa. Trebuie să ne asigurăm că şi în cele şase luni şi după aceste şase luni lucrurile vor sta la fel. Avem 242 de propuneri înainte de Comisie pe marginea cărora legislativul trebuie să ajungă la un acord. Nu va fi foarte mult timp la dispoziţie, pentru că în 18 aprilie Parlamentul se dizolvă şi începe campania electorală”, a mai spus vicepreşedintele Comisiei Europene.

Eurodeputaţii români s-au atacat în funcţie de familia politică din care fac parte

Norica Nicolae, europarlamentar ALDE, a spus, la rândul ei, că preşedinţia Consiliului UE va fi provocatoare pentru România. „Nu este uşor să vorbeşti despre viitorul Europei, dar este uşor pentru unii să voebească în afara realităţii”, a răspuns europarlamentarul român, la criticile aduse de unii eurodeputaţi europeni. „Fără îndoială, statul de drept peste o prioritate pentru România”, a mai spus Nicolai.

Marian Jean Marinescu, din partea popularilor, a afirmat că nu este de acord cu un consens în privinţa justiţiei. „Corectaţi legile justiţiei, trimiteţi miniştrii să discute în capitalele europene, să voteze în favoarea României şi aveți grijă cine prezidează Afacerile Interne. este obligația dvs să reprezentaţi românii în conformaitate cu voinţa majorităţii românilor şi nu a majorităţii din Parlamerntul românesc”.

Dan Nica, eurodeputat PSD, l-a atacat pe Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, arătând că se simte „debutul prematur al unei campanii electorale”.

„Domnul Verhofstadt se teme că nu face pragul electoral, are o înţelegere cu un partiduleţ din România”, a spus liderul grupului PSD din PE.

Cristian Preda, către premierul Dăncilă: „Nu mai există presă liberă în România, asta ar trebui să vă îngrijoreze!”

Eurodeputatul Cristian Preda s-a adresat premierului Viorica Dăncilă, afirmând că, în România, un post de televiziune are suspendată emisia.

„Să îi transmiteţi domnului Bullman (liderul social-democraţilor din PE, nr) nu mai există presă liberă în România. Asta ar trebui să vă îngrijoreze, dacă nu aţi fi într-o logică ceauşistă. Veţi fi (într-o logică) europeană), dacă vă veţi trezi”, i-a spus Preda premierului Viorica Dăncilă.

Claudia Ţapardel, din partea PSD, a afirmat că liderii celorlalte grupuri parlamentare care au criticat România „sunt victima unor manipulări grosoloane şi se află în logica unei campanii electorale”.

Ţapardel: Sper ca anul 2019 să fie un an fără MCV, pentru România, şi cu România şi Bulgaria în Schengen!

„România este un stat de drept, respectă drepturile cetăţenilor. Dacă ne dorim o Europă egală pentru toţi membrii săi, sper ca anul 2019 să fie un an fără MCV, pentru România şi cu România şi Bulgaria în Schengen”, a mai spus Ţapardel.

Citeşte şi: OPINIE/ Blocuri și vile pe ruinele cetății Tomis! Primăria Constanța vrea să transforme cea mai frumoasă zonă de promenadă într-un cartier de nababi

 
 

Urmărește-ne pe Google News