UPDATE ora 18.00 Un alt amendament adoptat de comisia juridică din Senat prevede că plata prejudiciului trebuie făcută în maxim doi ani de la eliberarea din penitenciar. Nerespectarea cu rea-credință a plății prejudiciului duce la anularea grațierii.

UPDATE ora 16.20 Un alt amendament admis prevede că se grațiază în parte, la jumătate, pedepsele între 6 și 10 ani, aplicate femeilor însărcinate, și a persoanelor care au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum şi copii încadraţi în grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii, dacă nu li s-au interzis drepturile părintești, prin hotărâre judecătorească.

În plus, se grațiază în parte, la jumătate, pedepsele între 6 și 10 ani, pentru persoanele de peste 60 de ani și în întregime pedepsele pentru persoanele peste 70 de ani. Președintele comisiei juridice a precizat că acest amendament este echivalent cu o amnistie.

 


”Se graţiază în parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoarea aplicate de instanţele de judecată mai mari de trei ani, dar care nu depăşesc zece ani”, prevede amendamentul propus de Nicolae. Potrivit senatorului PSD, de această prevedere ar urma să beneficieze aproximativ 800 de deţinuţi.

Amendamentul a fost adoptat cu 7 voturi ”pentru” şi 3 voturi ”împotrivă”. Senatorii juriști au mai stabilit că nu se grațiază pedepsele a căror executare este suspendată condiționat sau sub supraveghere, în condițiile legii.

Amendamentul senatorului PMP Traian Băsescu, care propusese grațierea tuturor pedepselor până în 10 ani, a fost respins de comisie. El și-a însuşit apoi propunerea Uniunii Barourilor, şi anume reducerea perioadei la 6 ani. Și acest amendament a fost însă respins de Comisia juridică cu un vot ”împotrivă”, un vot ”pentru” şi opt abţineri.

Traian Băsescu a declarat, în cadrul dezbaterilor asupra proiectului de lege, că în România Justiţia are un caracter punitiv, şi nu unul restaurativ, ca în Uniunea Europeană, iar un om care a stat în închisoare cinci ani va ieşi de acolo ”un om distrus”.

„La noi, justiţia are un caracter punitiv. Şi punitiv exagerat. Eu cred că şi decizia pilot de azi, decizia CEDO, trebuie să ne îndrepte către schimbarea modului de a face justiţie: să trecem la o justiţie restaurativă. Justiţia punitivă nu face decât să vizeze încarcerarea oamenilor şi nu rezolvarea problemelor cu societatea pe care cei care au comis infracţiuni le au. Având în vedere şi faptul că trebuie să adoptăm nişte soluţii care să ne rezolve problema pe care o avem cu CEDO în următoarele şase luni, eu cred că propunerea Baroului (de graţiere a pedepselor până la 6 ani închisoare – n.r) este o propunere rezonabilă”, a spus Traian Băsescu.

Senatorul PMP a mai spus că în Uniunea Europeană pedeapsa penală medie este de 9 luni, în timp ce în România este de 7 ani. „Am fabricat, am făcut o maşinărie de distrus oameni şi nu o maşinărie de recuperare a lor pentru societate”, a susţinut liderul PMP.

Băsescu: Încercați să protejați femeile de furia justiției; Lăsați-le pe cele care au luat mită într-un minister…Poate am o sensibilitate pentru femei, e cunoscută!

Traian Băsescu și-a susținut și amendamentul care prevede grațierea femeilor care au în întreținere copii minori până în 14 ani.

”Dacă pasiunea este să le băgăm pe doamne la pușcărie, o facem. O femeie trebuie tratată altfel decât bărbații, mai ales când e vorba de penitență. M-a oripilat când o femeie în opt luni, ați băgat-o la Beciul Domnesc. Atunci să facem o țară de procurori. Eu vă spun ca un fapt de viață, încercați să protejați femeile, până și de furia justiție. Dacă nu au omorât, nu au spart case, să încercăm să le protejăm”, a spus el.

Traian Băsescu a pledat și pentru păstrarea în legea grațierii a pedepselor femeilor care au făcut fapte de corupție. ”Din categoriile excluse, elimin şi eu violenţa, dar să le lăsăm pe cele care au făcut un act de corupţie, au luat o mită într-o primărie, într-un minister… Poate am o sensibilitate aparte pentru femei. E cunoscută”, a comentat Traian Băsescu, râzând.

”O femeie care a luat mită într-o primărie eu nu zic să nu fie condamnată, dar copilul ei are acelaşi drept de a avea mama alături precum copilul unei femei care a fost condamnată că a fluierat în biserică”, a mai comentat senatorul PMP, Traian Băsescu.

Fostul președinte a menționat că a grațiat mai multe femei, când era la Palatul Cotroceni, care ajunseseră să facă și șase, șapte copii, doar pentru a scăpa de condamnare. ”Haideți să rezolvăm această problemă”, a spus el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News