Imaginea obţinută de aceste aparate e extrem de amănunţită, expunând inclusiv organele sexuale. Măsura va fi implementată pentru a preveni traficul cu droguri, precum şi cel cu arme. “Folosirea acestor scanere este inacceptabilă! Este un atac la adresa demnităţii şi a dreptului la viaţa privată. Pentru a fi acceptată cât mai rapid, propunerea de lege va trece printr- o procedură parlamentară restrânsă, care implică numai comisia de transporturi a Parlamentului European”, ne-a declarat europarlamentarul Adina Vălean.

Dispozitivul costă peste 80.000 de euro

Preţul unui scaner e cuprins între 80.000 de euro şi 160.000 de euro, iar conducerea fiecărei instituţii va fi obligată să îl procure. Libertatea a întrebat ieri câţiva pasageri de pe aeroportul Băneasa ce părere au despre introducerea scanerului “indiscret”.

Pe Băneasa, va «ateriza» un aparat performant

În Aeroportul Aurel Vlaicu, va fi amenajată o sală destinată controlului antidrog, unde va fi amplasat şi un scaner corporal. “Îi vom putea depista pe cei care au asupra lor droguri sau arme, ba chiar dacă au înghiţit lucruri de dimensiuni mici, pe care speră în felul acesta să le ascundă de ochii controlorilor”, nea spus Ştefan Mladin (foto stânga), directorul general al aeroportului. Acesta nu a putut însă preciza dacă e vorba de scanerul care “vede” şi părţile intime ale pasagerilor. Aparatura va fi manevrată de personal medical ce va depista chiar bolile de care suferă persoana scanată.


«Un lucru mizerabil!»

Cristina C., 66 de ani, medic radiolog: “Să fim văzuţi dezbrăcaţi prin acele scanere e un lucru mizerabil. În primul rând, Uniunea Europeană nu poate decide peste capetele noastre. În al doilea rând, eu cred că există alte posibilităţi să vadă dacă unii au droguri, nu să supună femeile la aşa ceva. De ce nu folosesc câini, de exemplu?”

«Mi se pare o umilinţă»

S. B., 66 de ani, medic: “Mi se pare o umilinţă . În loc să simplifice totul pentru călători şi să creeze o stare bună pentru cei care pleacă de pe un aeroport, ei se gândesc să introducă scanere corporale. Pentru bărbaţi este altceva, pentru că au altă structură, dar pentru femei e un lucru cumplit, care nu trebuie permis”.


«În Germania au fost interzise»

Andreea Welte, 35 de ani, designer: “Dacă te gândeşti cum e să fii văzut efectiv dincolo de acele aparate, e deranjant. Pe de altă parte, la câte se întâmplă în lumea asta, este bine că vor fi controlaţi toţi călătorii atât de amănunţit. Au propus această măsură şi în Germania, dar populaţia a fost revoltată şi am înţeles că au interzis aceste scanere”.

«Pentru mine ar fi o mare ruşine»


Elena Vidu, 78 de ani, pensionară:
“Nu mi se pare un lucru bun. Dumnezeu a lăsat şi ruşine în lumea asta şi nu trebuie să ne vadă nimeni goi. Pentru mine ar fi o mare problemă. Nu aş putea renunţa să mai zbor cu avionul pentru că trebuie să merg des în străinătate, la copii. Să facă ceva şi să interzică lucrul ăsta”.

Urmărește-ne pe Google News