Contraselecția PNL în materie de lideri a atins punctul culminant duminică. Un candidat fără pedigree liberal, făcut lider aproape peste noapte, cu un discurs șters, lipsit de carismă și care nu și-a cunoscut niciodată bine partidul, a arătat prăpastia în care se află PNL. De la un partid cu trecut mare PNL întrezărește un viitor din ce în ce mai mic.
Zestrea de circa 1.200 de primari, zeci de șefi de CJ și o armată de consilieri locali și județeni a fost slab gestionată de o echipă care nu a știut ce vrea de la această campanie, iar în ziua votului a ajuns să-și dea seama că mobilizarea de partid e dată peste cap de cea a electoratului, fără datorii față de o formațiune politică sau alta.
Liberalii au găsit din timp un vinovat pentru eșec: vremea. În unele județe a nins, iar zăpada a împiedicat mobilizarea așteptată (de la primari) la sate. Nu lipsesc nici suspiciunile de non combat în teritoriu, din cauza candidatului slab și a migrării unor primari spre PSD, deși la locale au fost cu geacă galbenă.
Probleme au fost și urbanul mic, pentru că în marile orașe știau deja că lupta e aproape pierdută. Lovitura de grație a fost dată în București, unde predicțiile erau că Lasconi va fi cot la cot cu Marcel Ciolacu, însă situația a evoluat și mai prost pentru Nicolae Ciucă.
Iohannis n-a mai putut
Însă acestea erau doar pretexte. PNL a intrat demobilizat în campania pentru prezidențiale și a ieșit și mai demobilizat (după primul tur). Votul românilor a fost diferit de cel de la ultimele congrese, unde s-a simțit mâna lungă a lui Klaus Iohannis. Pe scurt, a arătat diferența între jocurile de culise și jocul democratic, la urne.
Cu șase ore înainte de închiderea urnelor, liderii PNL încă mai sperau, cu jumătate de gură, că vor reuși să obțină în ultima parte a zilei o răsturnare de situație. „Speranța moare ultima”, declara un lider din conducerea restrânsă, deși pe fețele lor nu exprimau deloc optimismul, ci mai mult inevitabilul eșec de la finalul zilei.
Președintele PNL nu a părut în apele sale cu mult timp înainte de anunțarea rezultatelor. Nicolae Ciucă, în scurtele sale interacțiuni din Modrogan, a fost mereu rezervat în ceea ce privește șansele pe care le are pentru a prinde turul al doilea, cu toate că premisele situației îi erau potrivnice. Așa a ajuns să fie creditat fie cu 12%, fie cu 14%, în primele exit-poll-uri, iar surse din rândul liberalilor au precizat pentru Libertatea e că în partid se tem că e posibil ca generalul să scadă sub 12%.
Ar fi o mare contraperformanță, în condițiile în care s-ar apropia de scorurile lui Radu Câmpeanu, 10,64%, în 1990, și Theodor Stolojan, 11,78%, în 2000. Ciucă are și marele dezavantaj al voturilor din diaspora, unde așteptările sunt la un procent format dintr-o singură cifră.
„O zi istorică”, dar nu pentru PNL
În una din circumscripțiile cele mai importante, diaspora, liberalii au fost aproape inexistenți, potrivit mărturiilor făcute de liderii PNL. În diaspora era al doilea număr de votanți după București, iar în ultima campanie au ignorat-o. Mai mult, PNL a reușit contraperformanță să nu aibă listă de candidați pentru Camera Deputaților (deci oameni care să facă o campanie acolo), în timp ce Nicolae Ciucă nu a fost în țări cu număr mare de români, în afară de Republica Moldova.
„E o zi istorică”, anunța Rareș Bogdan cu două ore înainte de închiderea urnelor, dar în același timp cerea tuturor primarilor și liberalilor să se mobilizeze. Spre neșansa PNL, ziua istorică a fost pentru alți candidați, nu pentru cel liberal.
Nu a lipsit nici o ceartă clasică între protestatarul Ceaușescu și liberali. Iar principalul partener de „dialog” a fost Rareș Bogdan, ironizat în continuare pentru eliminarea pensiilor speciale, dar și pentru decăderea liberalilor. Un al doilea „client” a fost Viorel Cataramă, printre puținii care au ieșit să-l flancheze pe Ciucă. După scurtele declarații ale lui Nicolae Ciucă, la PNL s-a așternut liniștea mormântală. Niciun lider nu a mai venit să dea declarații, liberalii refugiindu-se în birourile de la etaj ale sediului din Modrogan.
Ce urmează
Marea dilemă din interiorul PNL este dacă Nicolae Ciucă ar trebui să facă repede un pas în spate pentru a lăsa să vină o figură proaspătă, alături de o echipă de campanie, care să reaprindă scânteia liberală pentru parlamentarele de duminică. În partid încă sunt voci pentru menținerea lui Ciucă până după alegeri, deși poate fi un pietroi menținerea unui lider care a subperformat.
Apoi, liberalii sunt condamnați să se lipească fie de USR, fie de PSD, pentru susținerea unui candidat și să-și joace șansele pentru a mai prinde guvernarea. Cartea neutralității nu mai există.
Liberalii sunt presați și de o anunțarea a poziționării față de Elena Lasconi, cea mai bine plasată candidată a dreptei care, în ciuda unui armate de partid mult mai mică a reușit să ia față liberalilor. De altfel, Ilie Bolojan deja a tras semnalul, de la sute de kilometri distanță, că PNL trebuie să vină cu o soluție ca să-și revină.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!
dinamo_forever_77 • 24.11.2024, 22:30
Penibilii astia de la pnl, dau vina pe oricine....numai pe ei nu. Pai asa se intampla cand iti bati joc de votul oamenilor si te bagi in pat cu psd. SI nu o data....ci de doua ori. Prosteste-ma o data este vina ta, prosteste-ma de doua ori si este vina mea. Voi trebuie sa ajungeti mai rau ca pntcd-ul. Hai ciorapel bogdanel si al de bode, ciolacu, flutur, ghiorghiu, prdeoiu....la gunoi cu voi. La gunoiul istoriei evident.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 24.11.2024, 22:29
Nimic de dulce la adresa întâiului dulap al țării? Că doar el i-a păstorit cu grijă și atenție. Sau încă se mai străduie să vadă poate-poate îi negociază vreo funcție cu Ciolacu în schimbul sprijinului în turul 2?