UPDATE ora 18:00 Ministerul Sănătăţii a dispus efectuarea de controale la producătorii de biocide SC GRANDE GLORIA PRODUCTION SRL şi SC G&M 2000 SRL, după ce a fost semnalată prezenţa în spitale a unor dezinfectanţi cu 0% substanţă activă.

„Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii a solicitat astăzi, 7 iunie a.c., inspectorilor sanitari din cadrul DSP Galaţi şi DSP Ilfov efectuarea de controale, conform competenţelor, la producătorii SC GRANDE GLORIA PRODUCTION SRL, respectiv la producătorul SC G&M 2000 SRL”, a transmis instituția condusă de Ioana Mihăilă într-un comunicat.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a emis în anul 2020 autorizaţii temporare de punere pe piaţă a produselor biocide, pe perioada stării de urgenţă conform prevederilor art. 10 din Ordonanţa militară nr. 4 din 29.03.2020, iar în starea de alertă se emit conform prevederilor OUG nr. 70 din 14.05.2020. Produsele biocide avizate/autorizate sunt postate în Registrul Naţional al Produselor Biocide, gestionat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Ministerul Sănătății:

Instituţia a mai anunțat că, în perioada trimestrul II 2020 – trimestrul I 2021, inspectorii sanitari au efectuat controale în urma cărora au fost retrase de la utilizare 124 de produse biocide neconforme, în cantitate de 24.144 litri şi 467 kg.

Totodată, au fost retrase de la comercializare 263 de produse biocide neconforme, în cantitate de 142.287 litri şi 8.845 kg.

UPDATE ora 13:25 Întrebată de jurnaliști, la Parlament, ce măsuri va lua în cazul dezinfectanților diluați, ministrul Ioana Mihăilă a răspuns că a aflat recent de această situație, dar că va lua legătura cu Comisia de biocide a instituției pe care o conduce.

„Cred că este un semnal care ne spune că trebuie să începem să investim în laboratoare de referinţă ale Institutului Naţional de Sănătate Publică sau ale direcţiilor de sănătate publică şi să întărim aceste instituţii de control pentru că sănătatea noastră este prioritară”, a mai spus ministrul Sănătăţii, potrivit Mediafax.


Jurnaliștii au cumpărat aleatoriu dezinfectanți care se adresau populației generale, dar și produse „de înaltă eficiență”, destinate în special cadrelor medicale sau sălilor de chirurgie. Este vorba atât despre biocide românești, cât și de biocide străine.

Apoi, în luna martie, singurul laborator acreditat pentru verificarea conformității produselor biocide a primit dezinfectanții pentru a îi testa.

O lună mai târziu, Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie din București a oferit rezultatele: un săpun chirurgical și doi dezinfectanți aveau o cantitate de substanță activă mai mică decât cea scrisă pe etichetă și în avizul de punere pe piață.

Iar la un produs cu eticheta „Hygienium. Gel antibacterian. Testat virucid”, care ar fi trebuit să conțină o concentrație de 70% alcool etilic, acesta lipsea.

„În urma analizei, alcoolul etilic nu s-a identificat în această probă” a fost constatarea celor de la ICECHIM. Foto: Turnul Sfatului

Afaceri de zeci de milioane de euro

Compania Grande Gloria Production SA (GGP), cu sediul în Galați este un grup de firme multifuncțional înființat în 1993, se arată pe site.

Grupul de firme a început producția la Galați în 1994, odată cu prima fabrică de șervețele de masă. În 1996, a apărut primul brand înregistrat la OSIM, iar în 1998 a fost realizat primul export, către Republica Moldova.

„Hygienium este unul dintre brandurile din portofoliul GGP, fiind extrem de popular si intalnit frecvent in supermarketuri. Compania are 4 puncte de lucru în țară, 700 angajați și o cifră de afaceri pe 2020 de 30 milioane de euro”. Așa își prezintă Grande Gloria Production SA, pe site-ul propriu, marca de dezinfectanți.

Contactați de publicația Turnul Sfatului, reprezentanții Grande Gloria Production au susținut că dezinfectantul cu zero la sută substanță activă nu le aparține și că, cel mai probabil, a fost contrafăcut, întrucât pe ambalaj nu apare numărul de lot al produsului.

Cei care dețin brandul Hygienium spun că acest dezinfectant este contrafăcut. Foto: Turnul Sfatului

Este interesant de văzut dacă acestea (n.red. biocidele cumpărate de ziarul Turnul Sfatului) provin de la un furnizor autorizat și dacă sunt însoțite de documentele oficiale de punere în piață.

Reacția Grande Gloria Production:

„Vom verifica și noi din fișele de trasabilitate unde a ajuns acest lot (cel vizibil, la care practic facem referire, la cealaltă probă, unde nu se vede lotul, este evident că recipientul a fost reumplut, deoarece doar așa s-ar fi putut șterge o cerneală sensibilă la solvent”, a declarat Georgiana Mocanu, directorul executiv al Grande Gloria Production, referindu-se la faptul că nu era vizibil numărul lotului pe ambalaj.

Umbra Hexi Pharma în săpunuri chirurgicale

Ziarul Turnul Sfatului a cumpărat și Prestisept, săpun dezinfectant pentru mâini, pentru cadrele medicale și pentru populație, iar pe etichetă scria că există o concentrație de 4% de clorhexidină.

În realitate, dezinfectantul testat avea o concentrație de doar 3,49% din substanța activă promisă. Iar un alt lot din același Prestispet, produs de compania G&M 2000 SRL, a avut o concentrație de doar 3,66%.

Neconformități au apărut și în urma testării Bionet AG, produs de aceeași companie G&M 2000 SRL și destinat „dezinfecției la rece a instrumentarului medical, chirurgical, stomatologic și de diagnostic”, dar și la Hexid, ”indicat pentru dezinfecția mâinilor personalului din spitale” și care poate fi folosit
„inclusiv în unități școlare”.

Numele firmei G&M 2000 SRL a apărut în spațiul public în 2016, când în România a izbucnit scandalul Hexi Pharma. Gazeta Sporturilor a descoperit că din 2014 au fost emise rapoarte în care se atrăgea atenția că cel puțin patru produse livrate de G&M 2000 SRL în spitalele din România sunt diluate.

G&M 2000 SRL nu a răspuns solicitării formulate de Turnul Sfatului pentru un punct de vedere.

Cine dă avizul pentru dezinfectanți

Cererea de avizare a produselor biocide pentru piața din România a crescut în perioada COVID, astfel încât cei de la Comisia de avizare a produselor biocide din cadrul Institutului de Sănătate Publică n-au mai făcut față.

Prin urmare, din mai 2020, s-a înființat o a doua comisie, una militară, care funcționează pe perioada stării de alertă în cadrul Institutului Cantacuzino din București.

În cinci luni, adică în perioada iunie-octombrie 2020, această a doua comisie a aprobat punerea pe piața din România a 200 de noi produse biocide: geluri dezinfectante, săpunuri chirurgicale, dezinfectanți de suprafețe, potrivit publicației sibiene Turnul Sfatului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News