Operațiunile de dezinfectare stradală nu ocolesc nici zona rurală. În județul Olt, unul dintre cei mai longevivi primari a început să stropească cu soluție dezinfectantă încă de acum trei săptămâni. Doar că execuția ridică semne de întrebare.
Lucrătorii administrației au început operațiunea de dezinfectare stradală încă din prima săptămână a lunii aprilie. Pe 10 aprilie, un localnic i-a auzit accelerând pe o uliță de pământ bătătorit din comună și a plecat în urmărirea lor. Aceștia mergeau cu 50 km/oră, ridicând în aer pietre și pulbere. Nu doar viteza operațiunii era însă problematică, ci și direcția ei. Muncitorii stropeau cu soluție direct pe tufișurile de la marginea drumului comunal. Timp de 20 de secunde, aceștia sunt surprinși cum dezinfectează exclusiv vegetația sălbatică.
„Nu dezinfectează niciun boschet”
„Nu dezinfectează niciun boschet, doamnă. Ei dezinfectau băncile și automat că nu pot să oprească băieții raza de stropire a furtunului respectiv să nu ajungă pe boscheți. Transmiteți-i dumneavoastră ce vă spun, știu despre cine e vorba, dar e altceva”, s-a apărat primarul Tudor Udrea, atunci când a fost contactat de Libertatea.
Însă, aparatul folosit este un atomizor Cifarelli, achiziționat la sfârșitul lunii martie de către Primăria Comunei Obârșia, județul Olt. Până la venirea pandemiei, agricultorii îl foloseau pentru stropirea cu insecticide a culturilor, dar poate să fie întrebuințat și la igienizarea spațiilor publice. Cât despre problema direcției invocate de primar, aparatul vine dotat din fabrică cu un tun de pulverizare a cărui rază se schimbă cu o simplă mișcare de braț.
Le-am zis că dacă erau bănci acolo, de ce nu au șters frumos cu mănușile pe mâini și cu o cârpă. De ce au trebuit să vină să dea cu atomizoarele. Că noi putem să venim un sat întreg și să spunem că nu au dat pe bănci, au dat în aer.
Localnic, comuna Obârșia:
De-a lungul celor aproape 20 de secunde, în raza de acțiune a muncitorilor nu apare nici măcar o bancă, ci doar tufișuri. Deși localnicii confirmă că există bănci pe acea uliță, ele sunt construcții proprii ale cetățenilor. Așa cum explică și primarul Tudor Udrea, într-o discuție purtată cu Libertatea.
Primarul: „Să nu mai vorbească prostii”
Libertatea: Existau bănci pe acea uliță, asta spuneți?
Tudor Udrea: Da, existau bănci. Existau garduri. Existau curți.
– Ce distanță există între aceste bănci?
– Păi, cum să vă spun, sunt băncile de la curțile oamenilor. Nu pot să vă zic, că unele locuințe au bănci, altele nu au. În unele zone e o bancă la 3-4 locuințe, în altele sunt locuințe părăsite, fără bănci. Deci nu aș putea să vă spun.
– În fața locuințelor părăsite sunt bănci?
– Mai sunt și acolo niște bănci, cum le fac ei, oamenii, din scânduri. Nu la toate, dar mai sunt. Ridicate de localnici, o scândură pusă acolo pe care stă pe ea.
– Deci spuneți că nu se poate îndrepta jetul furtunului în altă direcție?
– Păi, dacă banca este într-un loc anume și pe lângă poartă mai sunt boscheți, vă dați seama că este inevitabil să nu ajungă soluția respectivă pe boscheți. El (cel care a filmat – n. r.) să-și vadă dracu’ de treaba lui și să nu mai vorbească prostii, că aici nu ne jucăm cu sănătatea oamenilor. Să aibă grijă de familia lui. Că deocamdată eu am grijă de familia mea și familia mea înseamnă toată comuna.”
Însă starea de urgență nu prevede nicio excepție pentru șezătoare în fața porții. Așa că, dacă localnicii chiar ar ocupa băncile dezinfectate de administrația locală, polițiștii ar trebui să-i amendeze cu minimum 2.000 de lei.
Primarul Tudor Udrea:
„E stare de urgență. Oamenii nu trebuie să stea la poartă”
Cel care i-a filmat pe muncitori susține că nu și-a văzut vecinii stând la bârfe în fața porții de când a izbucnit epidemia de COVID-19.
„Dacă el nimerește cu atomizorul de la 50 km/oră, că săreau și pietrele după ei. La un moment dat au intrat într-o groapă de s-au oprit atomizoarele și am crezut că mă duc și eu după ei. Și de fiecare dată au acționat la fel”, spune bărbatul din Obârșia.
La volanul mașinii cu remorcă era chiar viceprimarul comunei. Iar în spate stau, de regulă, doi muncitori cu atomizoare.
Tudor Udrea conduce de 30 de ani comuna din mijlocul câmpiei Caracalului. Înainte de a ajunge edil, acesta a fost colaborator al Securității, potrivit unei hotărâri irevocabile din 2012 a CNSAS.
Legături cu Securitatea
Sub numele conspirativ Lazăr Stere, acesta a furnizat informații Securității timp de cinci ani, între 1984 și 1989. I-a turnat inclusiv pe muncitorii de la CAP-ul din comuna Obârșia.
A fost abandonat de ofițeri fix înainte de Revoluție, după ce a reușit să se deconspire. Iar un an mai târziu, a îmbrăcat hainele democrației, devenind primar în Obârșia.
Din 2019, Udrea este și trimis în judecată pentru neglijență în serviciu, alături de secretarul Primăriei. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia îi acuză pe cei doi bărbați că ar fi acordat ajutor social unei persoane care nu îndeplinea condițiile prevăzute de lege.
„Nu e nicio problemă dacă mă acuzați. Dacă sunteți documentată, eu nu am nicio problemă să mă acuzați în presă. Oricum, e în continuare în cercetare. Dar nu sunt doar eu în România. Nu doar că eu ca primar sunt dat în judecată”, s-a apărat Tudor Udrea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro