Dezlegarea la peşte a însemnat ieri o coadă de 50 de metri la taraba care vindea scrumbie, delicatesa numărul unu în acestă zi.
Sigur, a fost şi friptură de porc, miel gătit în toate formele, cârnaţi etc. – dar nimic nu a putut învinge scrumbia.
Pentru copii, vedeta a fost caruselul, iar pentru iubitorii de produse autentice, veştmintele dacice şi ceramica de Cucuteni.
Straiele tradiţionale, inclusiv cuşma dacică, se vând din ce în ce mai bine în România. ”Pentru mine, realizarea acestor straie din lână şi bumbac este un hobby… din câştig mai mult decât din munca de profesor de religie. Pot să vă spun căde la an la an oamenii caută din ce în ce mai mult lucruri de bună calitate”, ne-a explicat Ioan Silviu Batariuc.
Ceramică folosită în bucătăriile din România cu 7.000 de ani în urmă
Şi imitaţia de cearmică de Cucuteni, făcută fără roata oralului şi vopsită natural, ca acum 5.000 de ani, este bine primită de publc. ”De aproxiamtiv doi ani acestă ceramică se vinde din ce în ce mai bine, atât în România cât şi peste hotare. Asta pentru că este spectaculoasă, pe de o parte, şi suntem doar câţiva meşteri care ştim să facem aşa ceva, pe de altă parte”, ne-a spus artistul plastic Ion Mitroi, lângă standul de ceramică preistorică de Cucuteni şi Gumelniţa – în imitaţie, desigur.
Târgul este deschis între orele 100,00 şi 22,00, până în data de 17 aprilie.
Târgul sașilor din Bistrița
În mai multe orașe din țară s-au deschis târguri specifice sărbătorilor pascale. De exemplu, Târgul de Paști al sașilor, care se desfășoara în fața Palatului Culturii din Bistrița, și-a deschis porțile în weekend, vizitatorii putând să găsească acolo ouă inedite, aranjamente speciale sau obiecte de mobilier.
Zeci de meșteri populari din județ și nu numai, au venit la ediția din acest an a evenimentului.
Ouă care de care mai inedit vospite, aranjamente pentru masa de Paște cu lavandă sau ață împletită, toate lucrate manual, dar și obiecte de mobilier frumos pictate îmbie participanții la ediția din acest an a Ostermark, care se desfășoară în fața Palatului Culturii din Bistrița.
Lumânări pictate, haine și costume populare realizate manual, miere și produse apicole, bijuterii care de care mai deosebite, toate vin să întregească oferta de la Târgul de Paști cu care meșterii populari s-au prezentat la ediția cu numărul 15.
Tot de la târg se pot achiziționa și turtițele care se dau copiilor împreună cu oul roșu a doua zi de Paște, dar și turtă dulce.