Dezlegarea la peşte creează în fiecare an numeroase probleme de sănătate. Unele ţin de „peşte”, conditiile de transport, conservare şi vânzare ce duc la enterocolite şi toxiinfecţii alimentare, iar altele de modul de prepare şi consum prăjit, asocierea usturoi sau alcool, ,,surogatele” de peşte ce duc la alergii iar altele de pacient, vărstă, sex, patologie asociată digestivă sau alergică.

Dezlegarea la peşte este urmată în fiecare an de o întreagă patologie digestivă sau alergică. Frecvent este vorba de paciente de peste 40 de ani, cunoscute cu variate probleme digestive, dar şi din rândul celor ce au respectat rigorile alimentare ale postului.

Colicile biliare, ulcerele criză, colecistitele acute, gastritele sunt declanşate de consumul de peşte prăjit, asociat adesea consumului de usturoi. În general sunt forme clinice uşoare ce beneficiază în urgenţă de evaluare clinică, imagistică şi biologică şi terapie simptomatică aşa că, atunci când starea clinică se ameliorează, pacientele solicită externarea pentru a putea continua sărbatoare în familie.

De aceea, doctorul Tudor Ciuhodaru vă recomandă să:

  • verificaţi caracteristicile organoleptice ale produselor alimentare, peştele fiind unul din alimentele care se alterează cu uşurintă. În special în cazul peştelui proaspăt este esentiala păstrarea la gheaţă şi prepararea rapidă. Dacă îl ţineti în frigider până a doua zi, este bine ca acesta să fie spălat şi învelit în folie alimentară. Urmăriţi în special: culoarea, ce trebuie sa fie clară, bine definită şi renuntaţi să consumaţi peştele cu aspect ,,ceţos”. Mirosul trebuie să fie cât mai redus şi mai plăcut şi nu vă lasaţi păcaliţi de afirmaţiile că miroase a ,,apă de mare” sau că va disparea dupa spălare. Pielea trebuie să fie lucioasă şi uşor umedă iar senzaţia de lipicios indică faptul că nu este proaspăt, solzii sunt lucioşi şi bine ataşati de corp, gura închisă, ochii limpezi şi bombaţi, branhiile se deschid în evantai, curate, roşii sau roz şi inodore, corpul flexibil, muşchii fermi şi bine ataşati de oase.

Fructele de mare trebuie să prezinte un miros proaspăt de alge marine şi să nu aibă urme de mucus sau materii straine. ,,Surogatele” care imită fructele de mare sunt făcute din peşte marin cu lapţi, icre, aditivi alimentari şi arome iar în cazul icrelăr negre ori roşii sunt utilizate cu grăsimi, carne de peşte, coloranţi si E-uri cu potenţial alergen.

  • respectaţi indicaţiile de regim igienodietetic, dacă sunteţi cunoscuţi cu afecţiuni digestive şi continuarea medicaţiei pentru patologia de bază;
  • nu utilizaţi alcoolul ca ,,medicament”, pentru că nu rezolvă decât temporar sau deloc durerea ci doar poate agrava patologia digestivă;
  • nu temporizaţi prezentarea la spital, pentru că netratate aceste afecţiuni pot evolua nefavorabil şi pot duce la numeroase complicaţii.

Întotdeauna există şi o a doua categorie de pacienţi, cei ce consumă pe lângă peşte şi cantităţi importante de alcool. Gastritele, ulcerele, pancreatitele, hemoragiile digestive sunt adesea urmarea vinului alb asortat in cantitati prea mari la peste şi comele alcoolice nu lipsesc nici în această perioadă. Aşa că, nu uitaţi că dezlegarea la peşte nu o include şi pe cea la alcool.

Și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC)  sfătuieşte consumatori să fie atenți la ce cumpără cu ocazia Sărbătorilor Pascale.


Citește și: VIDEO/ Partea nevăzută a Facebook. Un hacker alb ne explică ce se ascunde în spatele aplicațiilor de pe rețelele de socializare

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News