Pe de alta parte, dezlipirea poate fi cauzata si de alte afectiuni, cum ar fi retinopatia proliferativa diabetica sau din anemia falciforma, diverse tumori, metastaze.
Dezlipirea de retina nu doare. Semnele principale sunt perceperea alternantei dintre imagini neregulate intunecate si puncte luminoase, fulgere, linii, din cauza perceptiei de fapt a corpilor flotanti din vitros. Pe masura ce dezlipirea progreseaza, pacientul constata aparitia unui val in campul vizual, iar daca e afectata macula (partea centrala a retinei) vederea e serios diminuata. Ideea e ca pana la aparitia acestor simptome trebuie sa mergeti la oftalmolog. Tratamentul consta in interventie chirurgicala pentru alipirea foitelor.
In prima faza se alipesc cele doua foite pe cale externa (chirurgul intervine prin serclajul sclerei) sau interna (injectand silicon sau gaz in globul ocular; prin compresie, cele doua foite se alipesc – retinopexie pneumatica).
In a doua faza, foitele trebuie refixate – prin crioaplicare (frig) sau cu laserul (care provoaca o microarsura).
Durata interventiei depinde de leziune si metoda utilizata, variind intre 30 de minute si trei ore si se practica de obicei sub anestezie generala. Spitalizarea variaza de la doua zile la zece; de exemplu, in cazul crioaplicarii, foitele se lipesc intr-o saptamana, perioada in care pacientul trebuie sa stea foarte linistit. Durerea postoperatorie apare daca procedura aleasa de chirurg e injectarea gazului. Dupa interventie, trebuie evitate sporturile violente, eforturile mari, calatoriile cu avionul sau scufundarile in apa, din cauza diferentelor de presiune. Exista si posibilitatea prevenirii dezlipirii de retina – atunci cand se constata mici leziuni retiniene, acestea trebuie tratate prin fotocoagulare cu laser, iar miopii trebuie sa se supravegheze permanent, ei fiind foarte expusi acestei afectiuni..

 
 

Urmărește-ne pe Google News