- România a câștigat, vineri, în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources, care deține Roșia Montană Gold Corporation, cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari.
- După nouă ani de proces, verdictul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a fost favorabil României, iar decizia a fost anunțată după săptămâni în care au fost semnale transmise din partea Guvernului, care sugerau procesul va fi pierdut.
În prezent, Roșia Montană Gold Corporation SA (RMGC) este deținută de Gabriel Resources Ltd din Jersey, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord (80.6858%) și Minvest Roșia Montană SA (deținută acum de Ministerul Economiei și înființată de statul romîn special pentru această afacere).
Administratorii Roșia Montană Gold Corporation SA sunt trei români: Dragoș Tănase, George Bogdan Petrescu și Nicolae Gruia Suciu.
Dragoș Tănase şi-a început cariera în 1998, în cadrul Ministerului Finanţelor Publice. A trecut ulterior pe poziţia de consultant la compania de audit şi consultanţă fiscală Arthur Andersen, unde a stat până în 2001.
Apoi a fost CEO la operatorul de cablu UPC România, iar în 2008 se alătură societății Roșia Montană Gold Corporation. În 2018 a fost numit Președinte și Chief Executive Officer al Gabriel Resources.
În calitate de repezentant al Gabriel Resources, Dragoş Tănase a declarat după ce România a câștigat procesul că: „Acţionarii Gabriel au investit sute de milioane de dolari pentru a realiza un proiect minier transformaţional, care ar fi adus beneficii sociale şi financiare extrem de importante poporului român, nu doar la Roşia Montană, ci întreaga Românie. Regretăm că România, economia sa şi cetăţenii săi au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier. Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a evalua următorii noştri paşi”.
Nicolae Gruia Suciu este jurist și a fost consilier la Metro Cash&Carry România. A început să lucreze pentru RMGC în 2006 unde acum este Director General Adjunct.
Contracte cu statul
Toți trei sunt asociați în firma Total Business Land SRL alături de alte persoane care au avut legături cu RMGC (Nicolae Horea Avram, Adrian Glogor, Elena Aurelia Lorincz, Cezar Ilie Marin și Marius Traian Todor).
Firma Total Business Land a fost înființată în 2015 la Alba Iulia și se ocupă cu ”Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”.
În prezent are 21 de puncte lucru și peste 400 de angajați și un profit de aproape 13 milioane de lei în anul 2022.
Practic, firma și-a început activitatea în 2018 când câștigă și primele contracte cu statul.
La o căutare pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice sunt găsite contracte care însumează sute de milioane de lei.
Cele mai multe și mai bănoase contracte ale firmei Total Business Land sunt cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (peste o sută de contracte cu valori cuprinse între 300.000 și 2,5 milioane de lei), Transgaz (contract de 60 de milioane de lei), CNAIR (mai multe contracte cu valori între 600.000 și un milion de lei). Sunt și contracte cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare și cu multe, multe primării.
În general, pentru acești bani, firma a făcut studii de fezabilitate, proiecte, PUZ-uri, PUG-uri, servicii de înregistrare sistematică în sistemul integrat de Cadastru și Carte Funciară etc.
Alte firme
În 2018, asociații din Total Business Land fondează firmele de IT Total Business Land Digital SRL și Blockchain Engineering SRL.
În ultimii doi ani, fondatorii Total Business Land își extind domeniul de activitate punând bază firmelor Total Business Land Proiect ( aprilie 2022) și Parteneri TBL SPV SRL (octombrie 2023) care se ocupă cu ”Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”.
La câteva luni de la înființare, Total Business Land Proiect se asociază cu Retter Resources SRL în firma TBL Resources & Infrastructure SRL. Retter Resources face parte din Grupul Retter deținut de Guido Retter, fost administrator și la Tarom.
Grupul Retter, prin asocierea Impresa Pizzarotti&SPA – Pizzarotti SA – Retter Projectmanagement SRL, trebuie să construiască 21 de kilometri din Autostrada Moldovei – A7, Lotul 1, Ploiești Mizil, lucrări începute în august 2022.
O altă asociere rapidă (tot în 2022) a Total Business Land Proiect a fost cu HRC Energy Solution SRL în firma de producție de energie electrică PV Green Power One SRL.
O afacere mai controversată a lui Dragoș Tănase a fost Audiovizual Media SRL (înființată în 2002 și radiată în 2013) unde a fost asociat cu UPC România, Silviu Prigoană și cu basarăbeanul Serghei Bulgac.
Deși s-a asociat aici cu concurenta UPC, Serghei Bulgac a fost directorul financiar al RCS&RDS și inculpat în scandalul în care Dumitru Dragomir a fost acuzat că a primit 3 milioane de euro ca mită de la Ioan Bendei, administratorul RCS/RDS, în schimbul câștigării licitației pentru drepturile TV din Liga 1.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Dima9 • 11.03.2024, 20:00
Macar acum ,dupa verdictul favorabil Romaniei , exista vreo autoritate in statul asta cu organizare de tip mafiot ,macinat de coruptie si incompetenta ,care sa traga la raspundere pe cei care au semnat ? Asa au ajuns sa vanda solul si subsolul cu toate resursele , Marea Neagra cu toate resursele de petrol si gaze ...iar acum apar la tv si dau sfaturi cum ar trebui facut ca Romanii sa o duca mai bine ...ca ce bine ar fi facut ei daca erau acum la guvernare dar cand au fost nu au facut decat jaf ,praf si pulbere in schimbul unor comisioane de miliane de euro ! Mass-media nu-i mai pupati in cur pentru ca si voi traiti tot in tara asta ! Puneti tunurile pe ei pana ajung la puscarie si cu averile confiscate !
dabaca2020 • 11.03.2024, 15:20
Felicit Grupul de avocati care ,,s-au luptat si investigat timp de 9 ani cazul Rosia montana .Dar ar trebui gasite solutii ptr exploatarea in conditii ,,prietenoase cu mediul ,a rez . de aur ,deoarece Romania ,are mare nevoie de bani ,care trebuie urmatiti riguros cheltuirea lor ,Si NU furati !
parpalache • 11.03.2024, 11:58
„Convenția Democrata”-adica alianța PNL,FDSN-ul lui Petre Roman,și alte partide„reformiste”-ajunsa la putere in 1996-cu complicitatea lui ...Iliescu și a FSN(cica„sa dam un semnal„Europei”-care ne respingea-ca românii nu mai vor comunism și ca vor democrație”),era populata de o fauna de indivizi de genul celor din„Scrisoarea a III-a a nemuritorului Eminescu-când il implora pe justițiarul voda Țepeș- sa se arate din morți ca sa...„Laolalta sa-i aduni,Sa dai foc la pușcarie,Și la casa de nebuni”!