Conform raportului – care a analizat chermezele la care a luat parte premierul britanic sau pe care le-a organizat în 2020, în plină pandemie, când țara pe care o guvernează era în lockdown -, petrecerile din Downing Street și Whitehall nu au avut nimic din „întâlnirile informale” despre care a vorbit Johnson.
La aceste petreceri, arată raportul Sue Gray, invitații s-au îmbătat și au vomitat, unii dintre ei s-au luat la bătaie, iar personalul care i-a servit și s-a ocupat de curățenie și de pază a fost supus unui tratament umilitor.
Sue Gray a scris că cei de la vârful administrației lui Johnson „trebuie să poarte responsabilitatea” pentru atitudinea care a dus la organizare acestor petreceri. Ea a adăugat că „nu există nicio scuză pentru unele dintre comportamentele” pe care le-a investigat, printre care și „consumul excesiv de alcool”.
Au fost prezentate e-mail-uri, inclusiv unele în care personalul a discutat deschis despre ascunderea petrecerilor de ochii presei.
Raportul a investigat 16 evenimente care au avut loc în timp ce Regatul Unit era în lockdown, iar oamenii mureau din cauza COVID.
Într-o fotografie inclusă în dosar, de la unul dintre evenimente, Johnson ridică un pahar cu bere la o petrecere aniversară organizată în cinstea lui. Dosarul conține mai multe astfel de fotografii.
Lipsă de respect față de angajații din Downing Street
Unii angajați s-au simțit inconfortabil din cauza comportamentului invitaților de la sediul Guvernului din Downing Street, dar s-au temut să discute despre acest subiect, a descoperit Gray.
Și cu alte ocazii, personalul de securitate a fost tratat urât de către invitații la evenimente.
„Am descoperit mai multe exemple de lipsă de respect și de comportament neadecvat față de angajații de securitate și personalul de la curățenie. Acest lucru este inacceptabil”, a scris Gray.
Petrecerile ilegale, atent ascunse de ochii presei
Gray a scris în raport că Boris Johnson a participat în mai 2020, timp de aproximativ o jumătate de oră, la o petrecere la care au fost prezente aproximativ „30-40 de persoane”.
Invitația la acel eveniment chema angajații Guvernului la „câteva pahare cu distanțare socială”, în grădina din Downing Street.
„Ați putea sugera, de asemenea, să-și aducă propria băutură! Nu sunt sigur că vom avea suficientă”, a scris într-un e-mail dinaintea petrecerii Martin Reynolds, secretarul privat al lui Johnson.
A doua zi, Reynolds a remarcat că mass-media nu a aflat despre petrecere, așa că i-a scris unui coleg: „Se pare că am scăpat”.
Într-un alt schimb de e-mail-uri, personalului i se spune să evite „să se plimbe cu sticle de vin la vedere” în timp ce reporterii se află în clădire.
Premierul Marii Britanii a declarat din nou, miercuri, într-o conferință de presă, că petrecerile care au avut loc pe Downing Street numărul 10 au fost, de fapt, „evenimente legate de muncă”.
Întrebat dacă își va depune mandatul, având în vedere valul de indignare din spațiul public, Johnson a exclus categoric această variantă.
„În mod covârșitor, simt că este datoria mea să-mi continui munca”, a subliniat el.
Marea Britanie a trecut prin trei lockdown-uri stricte și diverse alte măsuri regionale în timpul pandemiei. A înregistrat peste 22 de milioane de cazuri de COVID (al șaselea loc în lume la infectări) și peste 178.000 de decese (cel mai ridicat din Europa), conform Worldometers.