Un bărbat care pretinde că a organizat atacul susține că tentativa de asasinare a președintelui Nicolas Maduro a fost pusă la cale de un grup de dezertori din armata venezueleană.

Într-un interviu acordat postului american CNN, presupusul organizator al complotului a povestit cum a fost pus la cale atacul și a furnizat mai multe clipuri video cu dronele, explozibilii și zborurile de antrenament desfășurate într-o zonă rurală din Columbia.

„Am încercat prin toate mijloacele pașnice și democratice să punem capăt acestei tiranii deghizate ca o democrație”, a declarat bărbatul, sub protecția anominatului, făcând referire la regimul Maduro.

„Avem prieteni care sunt în arest și sunt torturați. A fost o decizie dificilă”.

Cel care pretinde că a organizat complotul de asasinare a lui Nicolas Maduro a recunoscut că atacul cu drone ar fi putut provoca moartea unor oameni nevinovați.

„A fost riscul pe care ni l-am asumat. Ne-am gândit la acest lucru deoarece poporul venezuelean este mereu cel care suferă consecințele”.

Potrivit CNN, Juan Guaido, liderul autoproclamat al Venezuelei, ar fi condamnat atacul.

„Aceste opțiuni nu sunt bune”, a declarat Guaido, lăsând de înțeles că atacul a fost înscenat.

„Cred că a fost ceva intern, realizat de Guvern. Finalitatea este ca ei să pară victimele”.

John Bolton, consilierul pentru Securitate Națională al Statelor Unite, a declarat inițial că atacul ar fi fost înscenat pentru a oferi Guvernului lui Maduro un „pretext”, probabil pentru o reprimare.

Ulterior, oficialii americani au fost înștiințați de serviciile de informații că a fost vorba despre un atac adevărat care a eșuat.

În august 2018, haosul a pus stăpânire pe Caracas, capitala Venezuelei.

În timp ce președintele Nicolas Maduro rostea un discurs cu prilejul unei parade militare, un zgomot puternic produs de o explozie a dispersat atât oamenii veniți la manifestație, cât și militarii. Televiziunea de stat din Venezuela a surprins în imagini momentul de panică și fumul ce s-a răspândit în centrul orașului.

Anchetatorii venezueleni au stabilit că au explodat două drone care au zburat deasupra mulțimii venite să asiste la eveniment. Nicinul dintre aparatele de zbor nu s-a apropiat suficient de mult pentru a-l ucide pe președinte, așa cum prevedea planul de asasinare.

În schimb, șapte membri ai Gărzii Naționale venezuelene au fost răniți.

Ulterior, Nicolas Maduro, care a scăpat nevătămat, a declarat că exploziile au fost provocate de artificii.

În consecință, zeci de oameni au fost arestați pentru ca oficialii venezueleni să-i identifice pe suspecții care au orchestrat presupusul atac.

Unele dintre persoanele arestate au fost torturate, susțin activiștii.

La acea vreme, Maduro a susținut că atacul a fost comis de activiștii de extremă dreaptă și pe Guvernul columbian, care au dezmințit acuzațiile.

Potrivit CNN, organizatorul atacului a afirmat că în complot nu a fost implicată Columbia. De asemenea, bărbatul susține că atacul cu drone a fost pus la cale de un grup de dezertori din armata venezueleană care voia să-l asasineze pe Maduro.

Cel care ar fi orchestrat atacul susține că s-a întâlnit de trei ori cu mai mulți oficiali americani, în urma tentativei de asasinare. În schimb, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat nu a făcut declarații pe tema presupuselor întrevederi, spunând doar că politica Statelor Unite este de a susține „o tranziție pașnică în Venezuela”.

De ce a eșuat planul de asasinare a lui Maduro

Complotul a fost dat peste cap de gărzile președintelui din cauza cărora dronele au explodat prea devreme, susține presupusul orgnaizator al atacului.

Echipamentele de blocare a semnalului de telefonie mobilă, care sunt destinate protejării președintelui, au repornit, fapt ce a provocat exploziile.

Atacul a fost pregătit la o fermă din Columbia. Cu mai multe săptămâni de discursul lui Maduro, dezertorii venezueleni au comandat de pe Internet mai multe drone din Statele Unite și le-au modificat în așa fel încât să poată detona o bombă artizanală cu ajutorul unei aplicații de pe telefonul mobil, cu funcție de telecomandă.

Din imaginile furnizate postului CNN reiese că grupul a făcut mai multe zboruri de antrenament la mare înălțime cu dronele pentru a nu fi detectate. Ulterior, dezertorii au demontat dronele pentru a putea fi introduse ilegal în Venezuela.


Citește și:

FOTO&VIDEO | Jurnalista Maria Andrieș l-a însoțit pe Dacian Cioloș în periplul său din Teleorman, județul lui Dragnea. Liderul Plus, schimb de replici cu simpatizanți PSD din Roșiorii de Vede: „Sunteți zero” / „Da, zero corupție”

Regizoarea Adina Pintilie, despre „Touch Me Not”: „Poți să-l urăști, dar după ce îl vezi. E un film care ești cu tine însuți”

VIDEO&FOTO/ La 80 de ani, o fostă asistentă gătește săptămânal pentru oamenii străzii. Viața de poveste a unui om simplu, pentru care „nu pot” nu există


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News