La scurt timp după încheierea referendumului, șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a confirmat ceea ce SUA și Uniunea Europeană au avertizat cu două luni înainte de alegerile din Republica Moldova: imixtiunea Rusiei în alegeri a fost susținută de zeci de milioane de euro.

Cel puțin 39 de milioane de dolari au fost transferate în ultimele două luni din Rusia în Republica Moldova în scopul influențării alegerilor prezidențiale și a referendumului privind modificarea Constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană (UE), arată datele colectate de autoritățile de la Chișinău.

În sprijinul afirmației făcute de Viorel Cernăuțeanu stau și materialele realizate de publicația de investigații Ziarul de Gardă.

Infiltrată în rețeaua lui Ilan Șor din Republica Moldova, jurnalista Natalia Zaharescu a putut observa cum funcționează mecanismul prin care adepții regimului de la Kremlin și în același timp contestatarii aderării țării la Uniunea Europeană, au încercat să influențeze – cu bani, excursii gratis și cazare cu „bufet suedez”, cetățenii cu drept de vot din Moldova.

Oamenii din Chișinău, premiați pentru votul lor cu bani din Rusia

Printr-o ierarhie bine stabilită, unde – așa cum a precizat una dintre persoanele importante în rolul mecanismului – „Ea este șefa ta, eu sunt șefa ei, iar acolo sunt șefii mei”, organizația care l-a susținut pe Ilan Șor îi motiva pe oamenii dornici să se afilieze la partid să aducă și alți adepți, care să voteze NU la referendum.

De fapt, în cadrul investigației realizate de jurnalista Natalia Zaharescu, accentul liderilor din organizația de la Chișinău s-au axat pe referendum, nicidecum pe alegeri.

Fiecare „activist” care aducea mai mulți „simpatizanți” primea o sumă de bani, denumită „bonus” în discuțiile interne, din Rusia.

Investigația integrală poate fi citită pe site-ul Ziarul de Gardă.

Urmărește-ne pe Google News