Replica lui Trump ar fi fost rostită la o ședință din ianuarie 2018, la care au pariticipat șefii de stat major ai fiecărei ramuri din armata americană. Desfășurarea ședinței este povestită de către Guy Snodgrass într-o carte ce urmează să apară. Snodgrass a fost a fost ofițer de marină și apoi consilier al secretarului Apărării, Jim Mattis.
Trump preferă pozele
Mattis încerca să-l convingă pe Trump de necesitatea unor alocări mai consistente pentru Apărare, mai ales în contextul în care Congresul încerca să blocheze bugetul propus de președinte.
Pentru a fi mai convingători, Mattis și Snograss au pregătit o prezentare în Power Point ținând seama de aversiunea Trump față de ”prea multă informație”. Snodgrass scrie că a optat pentru ”o abordare mai directă: doar poze”.
La un moment dat, Mattis a fost întrerupt de către Donald Trump care și-a acuzat aliații din NATO că lasă povara apărării pe umerii americanilor prin faptul că nu alocă 2% din PIB pentru armatele lor astfel că 69% din bugetul NATO este reprezentat de bani americani.
Totuși, președintele american s-a declarat mulțumit de relația cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. ”Stoltenberg este de departe cel mai mare fan al lui Trump”, a spus președintele SUA refererindu-se la sine la persoana a treia.
Cheltuieli supraestimate pentru Afganistan
Trump a început din nou să vitupereze pe tema banilor atunci când a venit vorba de Afganistan. ”Nu ne facem niciun serviciu acolo, le facem altora un serviciu. Știți, Kazahstan e o țară foarte bogată. La ultima mea vizită tot spuneau ”Mulțumim, mulțumim”. Dar de ce nu ne plătesc? De ce nu luptă?”
Pentru președintele american, costurile intervenției în Afganistan sunt prea mari în raport cu beneficiile.
Serios, cui îi pasă de Afganistan? Până acum am băgat 7.000 de miliarde de dolari, oameni buni, cu tot cu Irak. Cea mai proastă decizie luată vreodată și suntem blocați acolo.
Donald Trump, președintele SUA
El a mai menționat acest număr în legătură cu cheltuielile angajate în Afganistan și Irak, însă acesta apărea într-un studiu în care erau incluse și dobânzile la împrumuturile făcute de guvernul american pentru cheltuielile militare, precum și beneficiile veteranilor până în anul 2056.
La aproape un an de la acea ședință, în decembrie 2018, Mattis a demisionat din funcție afirmând că Trump, în calitate de șef al armatei, este îndreptățit ”la un secretar al Apărării ale cărui opinii sunt aliniate cu ale sale”.