Vor fi audiaţi săptămâna viitoare
Spiritele s-au încins, iar câţiva bărbaţi au fost calmaţi cu greu de poliţişti. O femeie a izbucnit în lacrimi. “Fii-mea s-a învoit de la serviciu ca să vină la examen, şi ăştia au ţinut- o acolo ca pe un deţinut! Păi, eu am leafă opt milioane (n.r.- 800 de lei noi), iar ea abia s-a angajat, săraca, de unde să avem noi sute de euro pentru şpăgi?! Abia avem ce băga în gură”, s-a isterizat o altă mamă.
Între timp, tatăl unui băiat a primit un mesaj în care fiul îi explica ce se întâmplă înăuntru. “Ne-au aşteptat să terminăm examenul şi au intrat poliţiştii peste noi. Ne-au legitimat şi ne-au spus că trebuie să mergem la secţii pentru declaraţii”, a citit tatăl cu voce tare SMSul.
Nu a mai durat mult şi, surprinzător, autocarele au părăsit incinta şcolii goale. Elevii începuseră să iasă şi ei. “Ne-au sechestrat în clasă, era să leşinăm de foame şi de sete. Nu am putut ieşi nici măcar să facem pipi. Ni s-a explicat că trebuie să mergem toţi, să povestim în faţa autorităţilor tot ce ştim despre şpăgile date pentru Bac. Am stat câteva ore închişi în săli, dar până la urmă ne-au anunţat că s-au răzgândit şi că o să mergem la declaraţii singuri, săptămâna viitoare”, ne-a povestit Alexandru Cojocaru, un elev al Liceului Dimitrie Bolintineanu din Capitală.
Directoarea Costica Vărzaru are şanse mici să iasă din puşcărie! Au arestat-o ca s-o dea exemplu
Motivarea judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, care au decis arestarea directoarei de la Liceul Dimitrie Bolintineanu, scoate la iveală faptul că în cadrul instituţiei de învăţământ funcţiona o adevărată “caracatiţă” ce obţinea bani frumoşi de pe urma elevilor ce doreau să fenteze bacalaureatul.
În cuprinsul hotărârii de arestare, magistraţii susţin că traseul spăgii la Liceul Dimitrie Bolintineanu era stabilit de directoarea arestată, Costica Vărzaru, care dirija lucrurile astfel încât, pe lângă foile de examen, elevii ce au dat mită, mascată sub forma cheltuielilor generate de petrecerea de sfârşit de an, să primească şi rezolvările subiectelor.
Acest tip de activitate e descris de instanţa de judecată ca element de insecuritate a opiniei publice, aşa că, în mare măsură, arestarea directoarei pare a fi determinată de necesitatea unui exemplu, pentru a fi evitată temerea românilor că justiţia nu sancţionează dur corupţia din Educaţie.
“Cu privire la pericolul pentru ordinea publică pe care l-ar prezenta lăsarea inculpatei în libertate, instanţa apreciază că acesta este actual, real şi precis”, susţin judecătorii.
În Bacău, elevii au fost condamnaţi la puşcărie
Anchetele demarate de procurori în ţară ar putea avea consecinţe grave pentru elevii care au dat mită pentru a promova Bac-ul. Acest lucru îl confirmă o decizie judecătorească a Curţii Supreme, care, în octombrie anul trecut, a decis definitiv condamnarea a 36 de candidaţi din localitatea Podul Turcului, judeţul Bacău, la câte 8 luni de puşcărie cu suspendare. Cadrele didactice, care la acea vreme au coordonat sistemul de şpăgi, au primit până la 4 ani de puşcărie cu executare.
Probleme la minister! Înscrierea mai aşteaptă
Atât părinţii absolvenţilor de clasa a VIII-a, cât şi aceştia din urmă au avut ieri o surpriză neplăcută: înscrierile la liceu au fost amânate cu o zi. Asta pentru că Ministerul Educaţiei a avut o problemă tehnică ce l-a împiedicat să afişeze notele de la Evaluarea Naţională şi mediile necesare înscrierii.
În lipsa acestora, înscrierea la liceu nu s-a putut face ieri, în ziua programată, ci va începe astăzi. Astfel, elevii nu doar că şi-au prelungit emoţiile, ci vor avea practic o perioadă de înscrieri mai mică.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro