UPDATE – 16.18: Conducerea Spitalului Colentina a reacționat printr-un comunicat în care își exprimă „totala surprindere” față de declarațiile medicilor și combate punct cu punct acuzațiile. Mai mult, dă vina chiar pe medici pentru lipsa de materiale consumabile.

Conducerea spitalului arată că au fost făcute mai multe concursuri de angajare pentru posturi de medici și asistenți pe secția de Neurochirurgie, în timp ce din această secție nu a plecat nimeni. În ceea ce privește programul, managementul spune că acesta a fost instituit de fostul manager și că nimeni nu a cerut modificarea lui.

În ceea ce privește lipsa medicamentelor, conducerea spitalului spune că au fost sincope doar în ceea ce privește două produse, iar în ambele cazuri a fost fie vina producătorului, fie vina distribuitorului. Problemele au fost acum rezolvate, se arată în comunicat.

Documentul vorbește și despre lipsa consumabilelor. În acest caz, chiar cei doi medici demisionari sunt acuzați: „Referatele de necesitate întocmite de către personalul din Secția Neurochirurgie nu au respectat prevederile legale” și „nu au specificațiile tehnice necesare achiziției”.

Mai mult, „personalul Serviciului Achiziții a făcut demersuri chiar către cei doi doctori pentru a obține documentele necesare pentru lansarea procedurilor de achiziții. Nici la această dată aceste specificații nu au fost transmise”, se arată în comunicat.

Într-o intervenție în direct la Digi24, medicul Ionuț Gobej a combătut toate aceste afirmații:

„Noi am încercat să facem un serviciu în care să preluăm cazuri dificile. În utltimele opt luni nu am mai putut să operăm decât cazurile de dificultate medie şi mică, asta pentru că programul operator era restricționat până la ora 15 din cauza lipei de personal. Acum avem o situație diferită, lipsa materialelor acută. De exemplu, astăzi (4 septembrie – n.r.) era programată de către unul din colegii noştri care a rămas la Colentina o operație de hernie de disc. Pentru asta folosește şi un microscop, valoarea acestuia e de 200.000 de euro, însă nu putem să-l folosim fără o husă de unică folosință care costă între 5-60 lei. Cam asta e situația. Suntem în mijlocul unei situații absurde şi nu ştim de ce se întâmplă lucrurile”, a spus medicul la Digi24.

Știrea inițială: Medicii Ionuț Gobej și Dan Bica de la Spitalul Colentina şi-au dat demisia pe motiv că unitatea nu mai asigură standardele necesare pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale din secţia de neurochirurgie, că sunt hărţuiţi în permanenţă şi că numărul bolnavilor care nu au putut fi operaţi atinge deja câteva zeci.

Unul dintre ei a făcut public și motivul pentru care a luat această decizie.

Dragi pacienţi, prieteni şi colegi,

Astăzi 4 septembrie 2017 am demisionat împreuna cu colegul meu Dr Bica din funcţia deţinută la Spitalul Colentina. Ataşez mai jos textul demisiei, unde o motivez. Este o decizie incredibil de grea, dar nu am găsit altă soluţie.

Mulţumim tuturor celor care ne-aţi fost aproape.

Acesta e mesajul prin care medicul Ionuţ Gobej îşi anunţă plecarea din Spitalul Clinic Colentina. În textul oficial al demisiei, doctorul face însă o radiografie a punctului în care a ajuns unitatea în ultimele luni:

„Am ajuns în situaţia de a refuza peste 60 de pacienţi cu tumori cerebrale complexe în condiţiile în care în anul 2017 era prevăzut să operăm peste 600. Aceşti pacienţi au fost refuzaţi din cauza lipsei şi a pierderii de personal, programului operator restricţionat şi a lipsei de consumabile şi medicamente. Standardul de calitate oferit pacienţilor ce au fost operaţi a avut de suferit. La aceste probleme se adaugă hărţuirea permanentă a personalului medical din secţiile de neurochirugie şi ATI”. Toate detaliile, în documentul postat de doctorul Gobej pe pagina sa de Facebook.

Pe 14 februarie 2017, Ionuț Gobej și Dorin Bică, împreună cu șeful Secției de Terapie intensivă de la Spitalul Colentina, Lelia Iliescu, au cerut deblocarea și scoaterea la concurs a posturilor și angajarea de personal medical având în vedere că există un deficit. Cei doi medici neurochirurgi de la Colentina au precizat, într-o conferință de presă, că intervențiile chirurgicale sunt posibile după ora 15,00 doar pe bază de voluntariat.

Ulterior, managerul Spitalului Clinic Colentina, Silvi Ifrim, a precizat că nu este vorba despre niciun demers cu privire la o eventuală restrângere de activitate la Secția de Hematologie din cadrul unității medicale.

„Actualul manager interimar al Spitalului Clinic Colentina nu a anunțat niciun demers cu privire la o eventuală restrângere a activității Secției de Hematologie. Nu sunt luate în considerare nici reducerea numărului de paturi, nici diminuarea schemei de personal”, se arăta într-un comunicat transmis de spital.

Medicii Ionuț Gobej și Dan Bica erau rezidenţi la Paris în 2014, când au fost contactaţi de fostul manager Bogdan Andreescu pentru a realiza o secţie de neurochirurgie.


ANALIZĂ/ Statul a ajuns la fundul sacului. Programul de Guvernare a trecut de la promisiuni la taxare


 

Urmărește-ne pe Google News