Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu a transmis, joi, un comunicat de presă, în care arată că a analizat reclamaţiile referitoare la participarea copiilor la protestele din ultimele săptămâni şi că a verificat situaţia din perspectiva legislaţiei în domeniu.
Reprezentanţii DGASPC Sibiu fac referire la ”Convenţia cu privire la drepturile copilului”, care prevede ”o dezvoltare completă a potenţialului copilului, într-o atmosferă de libertate, demnitate şi justitie, ţinând seama de faptul că un copil trebuie să fie pe deplin pregătit să trăiască independent în societate şi să fie educat în spiritul păcii, demnităţii, libertăţii, toleranţei, egalităţii şi solidarităţii”.
De asemenea, în comunicatul citat se face referire la Legea specială în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului nr. 272/2004, potrivit căreia ”libertatea copilului de a căuta, de a primi şi de a difuza informaţii de orice natură, care vizează promovarea bunăstării sale sociale, spirituale şi morale, sănătatea sa fizică şi mentală, sub orice formă şi prin orice mijloace la alegerea sa, este inviolabilă”.
”O chestiune de alegere personală a părinţilor”
”Pe cale de consecinţă, ţinând cont de prevederile legale invocate mai sus, apreciind că la Sibiu protestele au avut un caracter paşnic şi se desfăşurau în locuri publice, oricine, inclusiv copiii, puteau participa la acestea. Opinăm că participarea copiilor la astfel de evenimente constituie, mai degrabă, o chestiune de alegere personală a părinţilor care au dreptul să decidă dacă permit copiilor lor să-i însoţească la proteste şi ar fi contrar libertăţii de întrunire paşnică dacă le-ar fi îngrădit acest drept”, arată DGASPC Sibiu.
Potrivit acestora însă, ”interesul superior al copilului se circumscrie dreptului acestuia la echilibru socioafectiv, viaţa familială sănătoasă şi dezvoltare armonioasă, deci, părinţii sunt obligaţi să promoveze şi să aplice în toate acţiunile lor acest principiu fundamental, orice altă acţiune atrăgând după sine răspunderi şi sancţiuni legale, iar specialiştii DGASPC Sibiu nu vor ezita nicio secundă să acţioneze conform competenţelor conferite de lege, în toate cazurile în care avem suspiciuni privind neglijarea, exploatarea sau abuzarea unui minor!”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro