Scandalul din jurul instituției a pornit după ce un angajat a fost prins în flagrant delict, potrivit presei locale, în timp ce primea mită 2.000 de euro pentru a facilita plasarea unor copii în regim de asistență maternală. Atunci, DGASPC s-a delimitat de comportamentul angajatului și a anunțat toleranță zero față de astfel de fapte.
Contactat de Libertatea, Cătălin Toma, președintele CJ Vrancea, care are în subordine DGASPC, a transmis că au fost demarate anchete după apariția primei sesizări, iar „asupra persoanei în cauză, care acum se află în cercetare, s-au luat măsuri disciplinare. S-a format comisia de cercetare prealabilă disciplinară. S-a întocmit un act administrativ privind scoaterea lui din centrul respectiv și relocare”.
Am dispus ca la nivelul instituției să se facă anchete încrucișate pe tot ce înseamnă personal, pentru ca dacă există asemenea practici, ele să iasă la lumină, pentru că trebuie stopate, nu ascunse.
Președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma:
Ziarul de Vrancea scrie că președintele CJ Vrancea ar fost informat în legătură cu mai multe astfel de cazuri la nivelul instituției, de o persoană care a vorbit sub protecția anonimatului și pentru publicația locală. Cătălin Toma a declarat pentru Libertatea că nu comentează cele scrise de portalul de știri, pentru că nu se bazează pe „un fundament concret”.
„Eu am doar sesizări verbale, că ne întâlnim pe stradă sau că ne întâlnim în diferite ipostaze, în care lumea spune că se practică. Eu le solicit să vină, să spună public, să declare și în scris astfel de practici. De când am preluat mandatul, nu susțin astfel de practici”, a spus președintele CJ Vrancea pentru Libertatea.
Cum spune sursa publicației că procedează angajații DGASPC
Bărbatul care a semnalat cazul publicației locale susține că în cadrul DGASPC se desfășoară o întreagă afacere pe spatele minorilor, aceștia fiind plasați în grija unor asistenți maternali care oferă sume de bani pentru a primi în schimb copii apți de muncă, pe care să-i folosească.
„Pe bani, nu este dispus să-și ia o povară, un copil slab, bolnăvicios, cu infirmități fizice sau psihice, a cărui îngrijire necesită cheltuieli, răzvrătit, care să nu poată fi folosit la diferite corvezi”, a declarat el pentru publicația locală Ziarul de Vrancea.
Când acești copii nu sunt disponibili, angajații au grijă să ia din grija altora copii apți de muncă pentru ca „mașinăria” să meargă mai departe. Totul este aranjat prin intermediul psihologului, care are grijă să dirijeze interviul cu minorul astfel încât să poată recomandă, „în interesul minorului”, mutarea la un alt asistent maternal, susține bărbatul.
Acesta mai spune că dacă asistentul maternal căruia îi este luat copilul cere socoteală, angajații DGASPC îl amenință că-și va pierde atestatul și astfel și salariul lunar de 3.500 de lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro