Pentru fiecare boală, anumite grupuri de oameni sunt mai expuse decât altele. Uneori, legătura e destul de clară. Spre exemplu, nu este surprinzător că oamenii cu un sistem imunitar slăbit (cei foarte în vârstă sau imunocompromiși, spre exemplu) sunt mai vulnerabili la COVID-19. Dar alte legături sunt mai puțin clare.
Spre exemplu, obezitatea a apărut ca un factor important de risc pentru COVID-19, și doctorii din SUA au fost, de asemenea, mirați să observe că un număr mare de cazuri COVID-19 au suferit leziuni renale.
Diabetul a apărut, de asemenea, ca un factor de risc – doctorii britanici consideră diabeticii în același grad de risc ca oamenii peste 70 de ani.
Studiile oferă rezultate contradictorii
Primele semnalări legate de diabet ca un potențial factor de risc au venit chiar din februarie, de la un studiu din China.
Studiul, care documenta o rată observată a mortalității de 2,3%, concluziona că persoanele care suferă de diabet (atât de tip 1, cât și de tip 2) suferă o rată a mortalității de până la 3 ori mai mare. Ulterior, mai multe studii susțineau această concluzie, raportând o legătură importantă între hiperglicemie și rata de supraviețuire a pacienților COVID-19.
Dar, așa cum a fost de multe ori cazul pentru această pandemie, studiile au avut de multe ori rezultate contradictorii. Două studii efectuate tot pe populația chineză nu au găsit nici o asociere notabilă între diabet și COVID-19.
Nu e clar de ce au fost raportate rezultate diferite în acest caz. Cel mai probabil, fie este vorba de diferențe în eșantionul de populație aleasă pentru studiu, fie în cum sunt procesate statistic aceste date.
Când cercetătorii vor să studieze legătura dintre o anumită problemă și un factor de risc, uneori încearcă să elimine influența altor factori externi care ar putea influența datele. Spre exemplu, obezitatea și fumatul merg de multe ori mână în mână cu diabetul.
Dacă ne uităm doar la date și vedem că pacienții diabetici suferă un risc crescut, nu e clar cât din acel risc e datorat strict diabetului și cât e datorat factorilor secundari. Cercetătorii pot încerca să elimine acest efect prin mai multe metode statistice, ajungând uneori la concluzii diferite. Asta ar putea explica diferența aici – deși nu e singura explicație posibilă.
Mai recent însă, un studiu al sistemului medical britanic (NHS) a adus mai multe dovezi, înclinând balanța către o legătură între diabet și COVID-19.
Studiul menționează că dintre 23.804 decese înregistrate cu COVID-19, aproximativ o treime sufereau de diabet – pe când la nivelul general al populației, rata de diabet este de 5,1%.
Atât diabetul de tip 1, cât și cel de tip 2 au fost asociate cu un risc crescut de deces, chiar și după ce s-au făcut corecții statistice pentru a elimina factorii secundari.
Problema ar putea fi cauzată de medicație, nu de boală
Un punct important de notat este că aceste studii nu încearcă să răspundă la întrebarea “De ce?”. Se observă o legătură, dar explicarea cauzei acelei legături este cu totul altceva.
Heather de Vries McClintock, profesor de Sănătate Publică la Arcadia University, spunea pentru Healthline că problema ar putea fi accentuată de medicamentele pe care le iau diabeticii.
Inhibitorii ACE, spune de Vries, ar putea face corpul mai vulnerabil la coronavirus – dar asta nu este nici pe departe un motiv pentru încetarea medicației.
În plus, spune tot cercetătoarea, cei care suferă de diabet sunt, probabil, vulnerabili și din cauza septicemiei. Septicemia a apărut ca una din complicațiile majore în epidemia actuală, iar diabetul limitează abilitatea organismului de a lupta împotriva septicemiei.
Chiar dacă informația științifică nu e în totalitate clară, diabetul pare să fie asociat unui risc sporit și cei care suferă de această afecțiune ar trebui să ia măsuri pentru a se proteja.
Problema nu este la riscul de infecție: cei care au diabet au aceeași probabilitate de a lua virusul ca restul populației. Dar odată ce îl iau, par a fi mai predispuși la complicații serioase.
Totuși, prevenția este mai cel mai bun aliat. În România, circa 6,9% din populație suferă de diabet. Organizațiile de specialitate recomandă ca, în special cei care sunt în vârstă sau au și alte afecțiuni, să dea o atenție deosebită măsurilor de distanțare.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.