Micuța Marina a venit pe lume acum patru luni, într-o zi de sfârșit de iulie. Un dar divin pentru părinți, care însă nu și-au putut lua fetița acasă, așa cum și-au închipuit. O malformație duodenală, dar și o formă rară de diabet care debutează sub vârsta de șase luni au transformat-o pe Marina în pacientul Secției de Terapie Intensivă pentru nou-născuți a Spitalului Marie Curie. Acela a fost momentul în care medicii au declanșat o luptă crâncenă pentru salvarea micuței paciente, iar prima bătălie care trebuia câștigată era refacerea duodenului Marinei, afectat chiar de la naștere. În cea de-a cincea zi de viață, bebelușul era pe masa de operație…
Bebelușului i se făceau 12 glicemii zilnic, una la fiecare două ore
Planul de tratament gândit de specialiști a urmat cu „atacul” asupra diabetului care s-a instalat în trupul firav, crud, al bebelușului care s-a născut dependent de insulină. „Analizele efectuate au relevat lipsa funcției pancreasului în ceea ce privește producția de insulină, dar și o productie deficitară de enzime digestive, care face ca hrana pe care o primește Marina sa se asimileze foarte greu. La momentul la care am întâlnit-o, avea valori foarte variabile ale glicemiei, între 29 și 400 mg/dl, în ciuda măsurării glicemiei din degețele și călcâi la fiecare două ore. I se făceau cel puțin 12 glicemii zilnic. Aceste valori sunt un real pericol, în primul rând pentru dezvoltarea ei neurocognitivă pe termen lung”, își amintesc medicii care era situația Marinei în primele sale zile de viață.
„Senzorul de glicemie!”, au spus medicii Cătălin Cîrstoveanu și Mihaela Vlaiculescu pe când micuța Marina era deja de trei luni sub observația echipei de neonatologi de la Secția de Reanimare a Spitalului Marie Curie, vârstă la care cântărea mai puțin de două kilograme! Luna aceasta, într-o intervenție chirurgicală delicată, copilei i-a fost montat dispozitivul care-i monitorizează glicemia și înregistrează chiar și cele mai insesizabile fluctuații ale parametrilor care permit un tratament injectabil adecvat. „Un risc”, au mărturisit specialiștii, care au luat în calcul vârsta fragedă a micuței lor paciente, dar și faptul că fetița era extrem de vlăguită. În săptămânile care au urmat s-a produs minunea, iar răsplata nu s-a lăsat așteptată. Pentru Marina, în dura încleștare în care a fost prinsă de destin încă de la naștere, viața avea să triumfe pentru a doua oară. Valorile glicemiei pot fi acum interpretate cu acuratețe, iar micuța are mereu o „foame de lup”, care a ajutat-o să ia în greutate și să cântărescă acum trei kilograme.
Povestea Marinei este una dintre cele peste 1.500 trăite la intensitate maximă de medicii de la Terapie Intensivă pentru nou-născuți, secție a Spitalului Marie Curie care împlinește cinci ani de când a îmbrăcat haine noi cu ajutorul implicării financiare a Fundației Vodafone România. Și visul frumos continuă…
Fundația Vodafone România a investit 1,8 milioane de euro în cinci ani
La Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului Marie Curie din București, inaugurată în urmă cu cinci ani printr-un proiect al Asociației Inima Copiilor, susținut financiar de Fundația Vodafone România, pot fi internați și îngrijiți anual până la 400 de nou-născuți, ceea ce reprezintă aproape o triplare a numărului inițial. Față de vechiul spațiu al secției care avea o capacitate de 11 paturi și o suprafață de 190 mp, noul corp de clădire – construit de la zero și considerat cel mai modern din sud-estul Europei -, are 4 etaje, o capacitate de 27 de paturi și o suprafață de peste opt ori mai mare, ajungând la 1.600 mp. Numărul pacienților salvați anual a crescut de la aproximativ 120, în 2013, la peste 300.
Investiția totală în proiectul noii secții a ajuns până acum la 2,5 milioane de euro, din care contribuția Fundației Vodafone România este de 1,8 milioane de euro. Succesului proiectului a atras și alte investiții ulterioare de aproximativ 3,5 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI: