În toată lumea, zeci de milioane de oameni suferă de diabet zaharat de tip 1. Acesta nu are vindecare și poate fi ținut în frâu numai prin dietă strictă și administrare regulată de insulină.

Cercetătorii de la Centrul de Științe în Sănătate al Universității Texas în San Antonio au descoperit o modalitate de vindecare a acestei maladii autoimune la șoareci, iar această metodă care ar putea fi folosită în viitor și pentru oameni, inclusiv pentru cei care suferă de diabetul de tip 2.

Diabetul zaharat de tip 1 este o afecțiune foarte neplăcută, care apare atunci când pancreasul nu mai produce insulină pentru a metaboliza zahărul. Până la inventarea injecțiilor cu insulină artificială, această boală ucidea tot atât de mulți oameni precum cancerul. Diabetul zaharat de tip 2 este o formă mai puțin severă: organismul produce insulină, dar în cantități insuficiente; adesea, acest tip de diabet poate fi gestionat numai prin dietă.

Diabetul, vindecat: tehnica folosită e transferul genetic

Insulina e produsă de celule specializate din pancreas, denumite celule beta; uneori, sistemul imunitar al organismului se întoarce împotriva lui însuși și atacă aceste celule, distrugându-le. Diabetul apare atunci când această distrugere depășește pragul de 80%.

Tehnica inventată de Bruno Doiron și de Ralph DeFronzo, de la Universitatea Texas, folosește transferul genetic pentru a influența celulele din pancreas să creadă că sunt celule beta și să înceapă să producă insulină. Procedeul presupune colectarea unor gene selectate de la celule beta externe și folosirea unor virusuri drept cărăuși, pentru a le transporta către noile celule gazde, în pancreasul diabetic. Testele clinice pe oameni ar putea începe peste trei ani.

Citește și: Roșiile și castraveții pentru diabetici. Unde le găsiți și cât costă

 
 

Urmărește-ne pe Google News