Uniunea Europeană a adoptat vineri al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dar un sector important, cel al diamantelor, a fost din nou exceptat de la aceste măsuri, deși contribuie și el la finanțarea războiului lui Vladimir Putin în Ucraina, scrie cotidianul francez.
Comisia Europeană nu a propus niciodată în mod oficial sancționarea exporturilor rusești de diamante, iar autoritățile belgiene au afirmat că o astfel de măsură „nu ar avea sens din punct de vedere economic”, deoarece ar „penaliza un anumit stat membru” – și anume Belgia – în timp ce Rusia va putea în continuare să-și vândă diamantele în altă parte.
Astfel, pare că, cel puțin deocamdată, un apel făcut în martie 2022 de Volodimir Zelenski către deputații belgieni a rămas fără ecou. „Pacea este mai importantă decât diamantele rusești vândute în Anvers. Ajutați-ne!”, spunea atunci președintele ucrainean.
Lobby-iștii industriei diamantelor din Anvers, cel mai important centru mondial de profil, au argumente. Ei susțin că interzicerea importurilor din Rusia – cel mai mare producător mondial de diamante brute – le-ar reduce cifra de afaceri cu 30% și ar amenința 10.000 de locuri de muncă directe.
În acest timp, susțin ei, alte centre mondiale de profil, care nu ar aplica măsuri restrictive, ar beneficia.
Belgia vrea sancțiuni la nivel internațional
Atent la aceste solicitări, guvernul belgian al liberalului Alexander De Croo pledează pentru o abordare internațională a situației și se opune de luni întregi unui embargo cerut de alte state membre ale UE – Polonia, Irlanda și statele baltice, scrie Le Monde.
Și chiar dacă unii membri ai propriei sale majorități fac presiuni pentru adoptarea rapidă a sancțiunilor, premierul belgian a depus eforturi pentru ca această chestiune să fie analizată nu doar la nivel european, ci și la nivelul G7, grupul care reunește Canada, Statele Unite, Japonia și Regatul Unit, pe lângă UE, Franța, Germania și Italia.
De Croo și-a atins parțial obiectivul. Într-un comunicat emis pe 24 februarie, în urma unei reuniuni prin videoconferință a liderilor G7, se afirmă că, având în vedere veniturile semnificative pe care Rusia le obține din exportul de diamante, statele membre vor lua în calcul „măsuri viitoare” privind diamantele brute și prelucrate, cu scopul de a implica, de asemenea, „parteneri-cheie”.
În termeni concreți, scrie Le Monde, Belgia speră că G7 și, în special, SUA, Regatul Unit și Canada, care au luat deja măsuri împotriva importurilor de diamante rusești, pot exercita suficiente presiuni asupra Indiei, Emiratelor Arabe Unite sau Qatarului pentru a se alătura sancțiunilor.
India, UAE și Qatarul, spun belgienii, sunt chiar țările în care ar putea ajunge diamantele refuzate de Belgia. Iar argumentul „Centrului Mondial al Diamantelor din Anvers” (AWDC), asociația dealerilor de diamante din Anvers, este: „Vrem să consolidăm canale comerciale mai puțin etice și mai puțin transparente?”.
În acest sens, Anvers-ul solicită sancțiuni care ar viza și centrele de vânzare cu amănuntul din Mumbai și Dubai. Măsurile, spun belgienii, ar trebui să vizeze nu doar diamantele brute, ci și pe cele prelucrate de origine rusă – a căror origine este însă foarte greu de urmărit.
India, spre exemplu, o țară care nu a impus sancțiuni împotriva Rusiei, prelucrează diamantele rusești, înainte de a le exporta sub eticheta „Made in India”, ocolind astfel embargoul american.
„Origine necunoscută”
La Anvers, unde afacerile cu diamante valorează aproximativ 38 de miliarde de euro anual, teama celor 1.600 de companii locale este că diamantele rusești pe care ele le refuză vor reveni de fapt pe piață după ce au fost prelucrate în altă parte în lume.
Piața belgiană cântărește, certifică și prelucrează o mare parte din diamantele rusești.
Ea este legată astfel de principala companie exportatoare rusă, Alrosa, deținută în proporție de două treimi de stat, și al cărei director, Serghei Ivanov, este un apropiat al Kremlinului. PricewaterhouseCoopers a estimat cifra de afaceri pentru 2021 la 4,25 de miliarde de euro și profitul net la 1,18 miliarde de euro.
Deși comercianții de diamante din Anvers susțin că și-au redus deja importurile din Rusia, această piață valorează încă 1,2 miliarde de euro (de la 1,8 miliarde în 2021), iar în ianuarie a depășit chiar nivelul de dinaintea conflictului: 132,5 milioane de euro, față de 97,1 milioane în ianuarie 2022, potrivit cifrelor oficiale.
Acest lucru a determinat-o pe deputata socialistă flamandă Vicky Reynaert, al cărei partid face parte din majoritatea federală, să protesteze. „Pe de o parte, susținem Ucraina, pe de altă parte finanțăm Rusia și războiul. Iar acest lucru nu este acceptabil”, a spus ea.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
seaman651 • 28.02.2023, 18:10
Deci pana la urma vietile celor care mor nevinovati in razboiul lui Putler se rezuma la banutii pe care i-ar pierde unii si altii daca s-ar pune sanctiuni RuZZiei. Cat timp plateste toata lumea nu-i problema (gazele, petrolul, alimentele), cand sanctiunile incep sa afecteze anumiti indivizi, viata umana nu mai conteaza.