Specialiștii spun că este vorba despre o ”protoplanetă” de mărimea lui Marte sau a lui Mercur, care s-a format în primii 10 milioane de ani de viață ai Sistemului Solar. Ulterior aceasta ar fi fost distrusă în urma coliziunilor cu alte planete, arată Agerpres.

Asteroidul, care a primit numele 2008 TC3 sau Almahata Sitta, a avut mărimea unei mașini obișnuite. El a fost reperat de astronomi cu doar câteva ore înainte să intre în atmosfera Pământului, în luna octombrie a anului 2008. Acest fapt a permis astronomilor să îi observe plăbușirea pe planeta noastră.

Folosind o tehnică de microscopie electronică, cercetătorii au studiat compoziția diamantelor din compoziția asteroidului, care s-a spart în foarte multe bucăți deasupra deșertului Nubian (aflat în nordul Sudanului), după intrarea în atmosferă. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că aceste pietre prețioase s-au format la presiuni ridicate (peste 20 de Gigapascali), iar acest lucru indică faptul că acea protoplanetă ar fi trebuit să aibă o mărime cuprinsă între a lui Marte și cea a lui Mercur.

Marte, cu o rază de 3.390 de kilometri, și Mercur, cu o rază de 2.240 de kilometri, sunt cele mai mici planete din Sistemul Solar, acesta formându-se în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani.

Cercetătorii au constatat că analizele aduc ”o dovadă convingătoare” a faptului că asteroidul provine dintr-o planetă dispăurtă, care a fost distrusă după ce a intrat în coliziune cu alte planete, scrie știrileprotv.ro.

Această descoperire întărește teoria potrivit căreia planetele actuale ale Sistemului Solar s-au format din rămășițele câtorva zeci de protoplanete de talie mare, spun oamenii de știință.

De asemenea, cercetătorii arată că meteoritul 2008 TC3 face parte dintr-o categorie de roci rare denumite ureilite, care reprezintă mai puțin de 1% din totalul obiectelor cerești căzute pe Pământ. Ele sunt compuse în mare parte din grafit și diamant.


EXCLUSIV/Un copil de trei ani care are picioarele necrozate a fost plimbat între trei spitale și refuzat la internare

FOTO: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News