Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut joi scoaterea europarlamentarului român Diana Șoșoacă din plenul Legislativului, după ce aceasta a încercat să întrerupă un discurs al eurodeputatei Valerie Hayer din grupul Renew.

„Nu există nicio libertate în România. Îl avem doar pe Dumnezeu în România, atât. Nu avem drepturi, doar pe Dumnezeu. Unde este Dumnezeu în această clădire?”, a susținut Diana Șoșoacă, după ce a fost scoasă din sală.

Acolo unde Șoșoacă a urlat, și-a pus botniță și a fluturat icoane, strigând că românii sunt creștini. Mănăstirea Petru Vodă, din Poiana Teiului, județul Neamț a transmis că purtarea Dianei Şoşoacă este contrară raționalităţii şi nobleţei Creștinismului, iar „icoanele trebuie venerate în mod corespunzător”.

„Este de datoria Bisericii şi a noastră în calitate de comunitate creştină să ne apărăm credinţa şi să ne afirmăm valorile creştine în maniera în care se cuvine ca aceste lucruri să fie făcute. Astfel, în ce privește comportamentul recent al doamnei Diana Iovanovici Şoşoacă în Parlamentul European, trebuie menționat faptul că domnia sa a fost aleasă exclusiv pe baza calificării sale de ambițios politician, și nu ca cleric sau reprezentant spiritual”, se arată în comunicatul citat.

Textul continuă și spune că, „pretenția doamnei Iovanovici Şoşoacă de a reprezenta un punct de vedere creștin trebuie dezmințită – în primul rând pentru că comportamentul său este contrar raționalităţii şi nobleţei Creștinismului, care învinge prin puterea spiritului, a raţiunii și a argumentelor, nu prin vexare anarhică, iar în al doilea rând, din cauza utilizării etice greșite de către domnia sa a sfintelor icoane, care, conform celui de-al 7-lea Consiliu Ecumenic de la Niceea din 787 d.Hr., trebuie venerate în mod corespunzător, nu manipulate în mod necuviincios și într-un context care să ducă la desacralizarea lor”.

Reprezentanții mănstirii scriu de asemenea că eurodeputata Diana Șoșoacă a comis un abuz etic și atunci când a purtat un costum național tradițional românesc, în ședința Parlamentului European: „Întâi pentru că îl poartă într-un context în care ar trebui respectată o altă etichetă vestimentară și în al doilea rând pentru că prin atitudinea sa îl asociază unui comportament neelegant, care uzurpă semnificația sacră”.

În finalul comunicatului, Diana Șoșoacă este comparată cu Ana Pauker, una dintre figurile cele mai dure ale perioadei comunismului în România: „O femeie creștină nu ar putea dori să semene vreodată cu Ana Pauker prin tonul vocii, atitudinea generală, utilizarea brutală a parafernalei religioase, înverşunarea în sloganuri filantropice, decontextualizarea adevărurilor factuale și juxtapunerea lor cu un ethos perceput universal ca irațional”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News