A murit în ambulanţă
La câteva ore, prima poză cu colonelul plin de sânge, care era cărat pe braţe de câţiva oameni, a făcut înconjurul lumii.
Urcat în ambulanţă pentru a fi dus la spital, dictatorul a murit din cauza rănilor, cea mai gravă fiind la cap. De asemenea, şi picioarele i-au fost ciuruite de tirurile de mitraliere.
Conform presei internaţionale, rănit a fost şi unul dintre fiii săi, Moutassim, iar fostul ministru al apărării a murit şi el în atac.
Imediat după anunţul oficial al eliminării celui mai longeviv dictator din Africa, mii de libieni au ieşit în stradă, cu mâinile întinse spre cer, iar rebelii au tras focuri de armă în aer, sărbătorind asasinarea celui care i-a condus cu o mână de fier timp de 42 de ani. Rebelii au declarat, la câteva ore după uciderea dictatorului, că asupra acestuia au fost găsite trei puşti şi un pistol placat cu aur. Mahmoud Jibril, premierul interimar al Libiei, a anunţat aseară că trupul neînsufleţit al lui Muammar Gaddafi este la morga din Misrata, oraş în care urmează să şi fie înmormântat.
În primăvară, populaţia l-a alungat şi i-a devastat palatul
Revolta anti-Gaddafi a început cu opt luni în urmă şi s-a răspândit din oraşul Benghazi, sub influenţa “primăverii arabe” din Egipt şi Tunisia (n.r. – revoltele din aceste două ţări vecine). Liderul libian a încercat să răspundă prin mobilizarea celor care au rămas de partea lui şi a acuzat Occidentul că s-ar afla în spatele rebeliunii. Ameninţările lui Gaddafi nu au rămas fără urmări: forţele armate au declanşat imediat reprimarea brutală a protestelor. La sfârşitul lunii februarie, cu ajutorul presiunilor din partea comunităţii internaţionale, protestatarii libieni au reuşit să preia controlul asupra oraşului Benghazi şi să stabilească un guvern provizoriu. În primăvară, după ce au reuşit să-l alunge pe Gaddafi, rebelii i-au devastat palatul, făcând poze până şi în patul acestuia.