Cinci săptămâni au trecut de la alegerile prezidențiale din Belarus, de pe 9 august, la finalul cărora Aleksandr Lukașenko a revendicat o necredibilă victorie, cu 80% din voturi.
Contracandidata sa, Svetlana Tihanovskaia, sprijinită de alte două femei, Maria Kolesnikova și Veronika Țepkalo, a respins rezultatele și i-a cerut președintelui să cedeze puterea.
Aproape fiecare zi scursă după scrutin a adus noi manifestații împotriva regimului, la care au participat segmente largi ale populației, convinsă că scrutinul a fost fraudat.
Forțele de securitate i-au rămas însă fidele liderului autoritar de la Minsk și au reprimat violent protestele. Rezultate: cel puțin cinci morți, mulți răniți și persoane arestate.
Aleksandr Lukașenko a rezistat deocamdată la putere, protestele au continuat, dar cele trei femei care l-au înfruntat pe președinte sunt acum în exil sau la închisoare.
Maria Kolesnikova, la închisoare
Înainte de a intra în vară în echipa electorală a Svetlanei Tihanovskaia, Maria Kolesnikova a fost șefa de campanie a lui Viktor Babariko, fost bancher și candidat cu mari șanse al opoziției, care a fost însă arestat și descalificat din cursa electorală.
După alegeri, Kolesnikova a fost singura dintre cele trei femei care a rămas în Belarus, pe tot parcursul celor cinci săptămâni de proteste tensionate.
Ea face parte din Consiliul de Coordonare, un organism al opoziției care încearcă să asigure un transfer pașnic al puterii din mâinile lui Lukașenko.
Luni, aliații săi au anunțat însă că a fost răpită de oameni mascați și aruncată într-o dubiță de culoare închisă.
Următoarele vești despre soarta Mariei Kolesnikova au venit marți, când presa controlată de regim a anunțat că aceasta a fost arestată la granița cu Ucraina, în momentul în care încerca să părăsească țara, alături de alți doi membri ai Consiliului de coordonare – Ivan Kravtsov și Anton Rodnenkov, care au trecut frontiera și s-au refugiat la Kiev.
Aceștia din urmă au oferit însă o cu totul altă versiune a incidentului. La o conferință de presă desfășurată în capitala Ucrainei, ei au relatat cum au fost răpiți și duși la granița cu Ucraina, cu intenția de a fi expulzați din țară, odată cu Maria Kolesnikova.
Rodnenkov a povestit că cei trei au fost băgați cu forța în mașina lui Kravtsov, unde se aflau și pașapoartele lor, dar că Maria Kolesnikova a rezistat. Femeia și-a rupt pașaportul în bucăți, apoi a ieșit pe geamul mașinii și a refuzat să părăsească țara, a relatat Rodnenkov.
În prezent, cei doi sunt găzduiți de autoritățile ucrainene, în vreme ce despre Maria Kolesnikova se știe doar că este în închisoare.
Svetlana Tihanovskaia, în Lituania
Tihanovskaia, în vârstă de 37 de ani, este o fostă profesoară și traducătoare, fără experiență politică și care a decis să candideze împotriva lui Lukașenko după ce comisia electorală a respins candidatura soțului său, popularul blogger politic Serghei Tihanovski.
Acesta a și fost ulterior arestat la un miting organizat pentru promovarea candidaturii soției sale.
Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania la doar câteva zile după scrutinul din 9 august, în urma unui incident ale cărui detalii nu au fost încă elucidate.
Aliații Svetlanei Tihanovskaia spun că aceasta a fost reținută de autorități timp de câteva ore în biroul Comisiei Electorale, unde se dusese să depună o contestație.
Este neclar ce s-a întâmplat în cele câteva ore, dar apropiații liderului opoziției cred că Svetlana a fost amenințată și că soțul sau copiii ei ar putea fi în pericol.
Într-un mesaj video ulterior, ea și-a anunțat suporterii că a fost nevoită să plece din țară și a sugerat și motivul exilului, spunând că “copiii sunt cel mai important lucru”.
Într-un alt mesaj video, dat publicității de autorități de data aceasta, Tihanovskaia, care părea că citește de pe o foaie, le cerea suporterilor săi să nu mai protesteze.
Maria Kolesnikova a sugerat că “acest clip a fost înregistrat sub presiunea autorităților”.
De altfel, în săptămânile următoare, Tihanovskaia a reluat mesajele de susținere a protestelor și apelurile către Lukașenko pentru cedarea puterii.
Din Lituania, ea a continuat să fie implicată în coordonarea mișcărilor opoziției, inclusiv în crearea Consiliului de Coordonare.
Veronika Țepkalo, în Polonia
Veronika Țepkalo s-a alăturat campaniei lui Tihanovskaia după ce soțul ei, Valeri, fost ambasador la Washington, a fost respins de pe lista candidaților la prezidențiale.
Țepkalo a părăsit țara chiar înainte de alegeri și s-a refugiat la Moscova, din motive de siguranță, au declarat oficialii campaniei pentru CNN.
Veronika Țepkalo, soțul ei și copiii se află acum în Polonia.
Țepkalo a declarat pentru Reuters pe 19 august: “Singurul președinte legitim al țării este Svetlana Tihanovskaia, iar principalul nostru scop este să-l determinăm pe Lukașenko să plece”.
Ea a spus că s-ar întoarce în Belarus, dar că șansele de a ajunge la închisoare sunt “foarte mari”.