Bine, e impropriu spus un autor, mai degrabă un gânditor, un filosof, un „Einstein al istoriei religiilor”, cum l-au numit americanii pe Mircea Eliade.
Tradus în 18 limbi pe durata vieții sale, românul trăind aproape un veac, mai exact 96 de ani, a ajuns să fie descoperit în ultimii ani și-n țările din Balcani, printre altele, cum este și cazul Muntenegrului.
Mai ieftin la ei
Librarii celor două magazine din mall-ul podgorician, Adam, respectiv Marija, n-au făcut ochii mari și s-au uitat ca la OZN-uri atunci când au fost întrebați dacă au vreun autor român printre sutele, miile de cărți. Au căzut un pic pe gânduri, e drept.
„Hmm, cred că aveam ceva pe aici, să văd dacă mai e… Un Cioran (n.r. – pronunțat „Sioran”), filosoful, dar l-am dat. Aaa, gata, uite o carte scrisă de Eliade (n.r. – pronunție ușor americană), Mircea, care e tradusă la noi drept «Ghid pentru istoria religiilor»”, a arătat Adam spre raftul cu cărți.
În România, a apărut în 2007 sub titlul de „Dicționar al religiilor”, la Editura Polirom. Costă 43 de lei la noi, la ei e 8,80 euro, ceva mai ieftină. Eliade a scris cartea alături de Ioan Petru Culianu.
Eliade și Belo
Sunt prezentate religiile în 33 de capitole. Culianu a înfăptuit vechiul proiect al profesorului său, publicând ediția în 1990. De atunci, „Dicționarul” sau „Ghidul” a fost tradus în peste 20 de limbi, inclusiv în sârbă, și a apărut și-n Muntenegru, în urmă cu 4 ani. Este un bestseller mereu reeditat, propunând o sinteză de istorie comparată a religiilor, regăsindu-se concentrate informații despre evenimente, personalități religioase, fondatori și profeți, ritualuri și cărți sacre.
Și mai este un român printre cărțile din Podgorica. Fostul fotbalist Miodrag Belodedici. Într-o ediție specială dedicată Stelei Roșii Belgrad, marea echipă a sârbilor care a cucerit în 1991 Cupa Campionilor Europeni, cu Belo printre protagoniști. Are un capitol întreg dedicat numai lui.
CITEȘTE ȘI:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro