UPDATE 4 octombrie, 8.50. Medicul Leopoldo Luque a declarat că fostul fotbalist Diego Maradona a fost operat cu succes pe creier, informează ziarul Mirror, citat de News.ro.
“Operaţia a durat o oră şi 20 de minute şi hematomul a fost îndepărtat. Diego este treaz, este foarte bine. Are un dren mic, pe care urmează să îl scoatem mâine. A suportat foarte bine operaţia şi este foarte bine”, a declarat medicul care a condus echipa care a efectuat intervenţia.
Medicii au descoperit hematomul subdural în urma unei investigaţii CT, care a fost efectuată marţi, 3 noiembrie.
Hematomul ar fi fost produs “de un traumatism” şi ar putea fi rezultatul unei lovituri pe care fostul fotbalist a suferit-o. “Ar fi putut fi acum o lună sau cinci ani, nu se ştie”, au spus apropiaţi de-ai fostului jucător.
Hematomul subdural poate fi o urgenţă medicală. De obicei, este cauzat de o leziune a capului suficient de puternică pentru a sparge vasele de sânge, care pot pune presiune pe creier din cauza sângelui acumulat. Vârsta, anticoagulanţii şi abuzul de alcool pot creşte riscul.
Internat iniţial într-un spital din La Plata, luni, suferind de anemie şi deshidratare, Maradona a fost transferat la o clinică din Olivos pentru intervenţia pe creier.
______________________________________________________________________________
Este vorba despre un cheag de sânge pe care doctorii l-au descoperit, în urma unei tomografii, între craniu și creier, produs probabil din cauza unei lovituri puternice.
Diego Maradona a fost transferat la clinica Olivos din Buenos Aires, unde urmează să intre în operație în jurul orei locale 20.00 (miercuri, ora 1.00, în România).
“Este o operație de rutină. Situația nu s-a schimbat, Diego rămâne același, cu aceeași stare clinică, dar cu o cauză mai specifică”, a explicat doctorul Leopoldo Luque, cel care va efectua intervenția.
“Diego este lucid, înțelege tot și este de acord cu intervenția chirurgicală. E foarte calm”, a adăugat doctorul Luque.
Conform specialiștilor, intervențiile chirurgicale de acest tip sunt relativ simple, însă totul depinde de istoricul pacientului, notează Digi Sport.
Operația durează între trei și patru ore, iar pacienții sunt externați după 10-15 zile (uneori chiar mai repede), cu indicații să evite orice activitate fizică timp de o lună.
Diego Maradona a ajuns la spital la doar trei zile după aniversarea a 60 de ani, pe 30 octombrie. I s-a făcut brusc rău și a fost suspect de coronavirus, însă testul efectuat a ieșit negativ.
FOTO: EPA