Oliver Schmidt a ajuns la conducerea diviziei din SUA în 2015. El a fost șeful diviziei de mediu de la Michigan și a jucat un rol în scandalul Dieselgate. Mai precis, în calitate de director, el știa că Volkswagen folosește un soft ilegal pentru a ascunde că emisiile de oxid de azot ale motoarelor diesel depășesc de câteva ori maximele permise de normativele țării.
„Sunt sigur că ai văzut totul ca pe o ocazie de a străluci, de a urca în ierarhie la Volkswagen. Scopul tău era să impresionezi conducerea”, a spus judecătorul acestui caz. El l-a condamnat pe fostul director Volkswagen la șapte ani de închisoare și la plata unei amenzi de 400.000 de dolari.
„Îmi asum responstabilitatea pentru răul pe care l-am făcut”, a spus fostul director judecătorului.
El este al doilea fost director din cadrul companiei care este condamnat la închisoare în dosarul Dieselgate. În luna august, inginerul James Liang, care a colaborat cu FBI, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, precum și la plata unei amenzi de 200.000 de dolari. La fel ca și Oliver Schimdt, acesta știa că VW folosește un soft ilegal la circa 600.000 de autovehicule.
Alți șase directori au companiei au fost acuzați în ianuarie 2017 pentru rolul lor în scandal, însă aceștia nu se află pe teritoriul SUA și nu au apărut în fața instanței. Totodată, compania Volkswagen a ajuns la un acord în valoare de 4,3 miliarde de dolari cu autoritățile din Statele Unite.
Citește și: „Români până la moarte”, serial Libertatea.ro. Umilință și corpuri care zac în morgile din Spania și Italia