În timp ce guvernul venezuelean a negat existența oricărei crize economice, studiile arată că 87% dintre venezueleni trăiesc în sărăcie. Deficitul de alimente și prețurile uriașe îi fac pe mulți dintre locuitorii Venezuelei să sară peste mese, un fenomen cunoscut sub numele de „dieta Maduro”, după numele președintelui Nicolas Maduro care a declarat că restricțiile „întăresc”.

Spitalul Domingo Luciani din Caracas este ultima unitate medicală cu secție de chirurgie pediatrică care mai funcționează în capitală. Dar și aici situația este una critică, arată CNN într-un reportaj realizat în spitalul de pediatrie.

Doctorii de la Domingo Luciani depind de donații pentru a-și hrăni pacienții, electricitatea în spital este limitată, iar farmacia este aproape goală. De asemenea, în tot spitalul nu se mai simte pic de miros de dezinfectant, acesta lipsind cu desăvârșire.

Cifrele oficiale privind deficitul de medicamente sunt dificil de realizat și astfel de facilități sunt ținute sub supraveghere strictă. La intrările în spital sunt polițiști care patrulează și în unele cazuri chiar membri ai forțelor speciale ale FAES. Gențile fiecărei persoane care intră și iese de aici sunt verificate pentru a se asigura că nu se sustrage nimic dinăuntru.

„Spitalele sunt păzite de militari … de către guvern, care pune armata acolo pentru a putea controla donațiile care vin”, a spus Giselle, voluntar care lucrează cu Comparte Por Una Vida, o organizație neguvernamentală care furnizează bunuri donate de in jurul lumii.

Giselle, al cărei nume de familie nu a fost publicat de CNN din motive de siguranță, a declarat că ajutoarele ajung la pacienți doar dacă le sunt înmânate personal. În caz contrar „guvernul nu folosește donațiile, le păstrează sub cheie și le vinde apoi pe piața neagră”.

La spitalul Domingo Luciani, voluntarii Comparte Por Una Vida livrează scutece, batoane proteice, lapte praf și pudră de talc.

„Părinții nu au suficienți bani pentru a acoperi necesitățile copiilor”, a spus Giselle, explicând că voluntarii trebuie să desfacă pachetele și să le ofere produsele dinăuntru separat pentru a descuraja destinatarii să le revândă.

Un doctor din spital, identificată drept Jane, a spus că donațiile fac o diferență enormă. „Majoritatea copiilor vin la noi într-o stare de malnutriție”, a declarat Jane pentru CNN.

„Alimentele, proteinele și alte suplimente ajută la accelerarea tratamentului și eliberarea spațiului pentru alți pacienți”, mai spune medicul.

„Guvernul nu furnizează tot ceea ce ar trebui să fie în spitale, așa că este nevoie de o mulțime de instituții, de multe ONG-uri, de multe persoane care să aducă donații din afară pentru a acoperi o parte dintre nevoile pe care le avem”, a mai spus Giselle.

„Situația este foarte dificilă”, a recunoscut Jane. „Uneori nu putem face nimic”, a adăugat medicul.

Ea vorbește mai multe limbi străine, are familie în Europa și datorită pregătirii pe care o are ar putea să-și găsească oricând de muncă într-o altă țară. Dar preferă să rămână să ajute atât cât poate. „Dacă pleci pe cine ajuți cu adevărat în afară de tine însuți?”, se întreabă ea.

Saloanele spitalului sunt pline de copii bolnavi și părinți anxioși și speriați pentru că nu știu dacă micuții lor vor primi tratament medical în ziua care urmează.

Antonella de șase ani, a fost diagnosticată cu cancer de gât în urmă cu patru ani, iar mama ei o aduce la spitalul Domingo Luciani din Caracas cât de des poate pentru chimioterapie.

De data aceasta, însă, mama Antonellei, este cea care primește tratament. Luptându-se să îi ofere mâncare fiicei sale, ea s-a lăsat pe planul secund și a ajuns să sufere de malnutriție.

La ultima vizită la spital, mama fetiței a leșinat pe coridoarele spitalului în care fiica ei se stinge încet.


Citește și: O aspirină, că ne doare capul! Falsul medic i-a prostit și pe cei de la firma de medicamente Bayer! Știind-o „neonatolog”, nemții i-au finanțat participarea la un seminar din Sinaia, unde le-a învățat pe asistente și pe moașe cum să-i îngrijească pe nou-născuți


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News