Pentru a ne putea adapta alimentatia la varsta trebuie sa intelegem si sa acceptam cateva realitati biologice. Necesitatile de hidrati de carbon si de grasimi scad inspre varsta a treia, de aceea si ponderea lor in alimentatie trebuie sa fie mai redusa. Tubul digestiv se mai “leneveste”, de aceea trebuie sa predomine fibrele si de asemenea vom creste aportul de alimente bogate in calciu si proteine animale, dar mai ales vegetale (cu precadere din soia), precum si alimente cu continut crescut de apa si fibre. Mai mult, specialistii sustin ca aceste alimente au puterea de a asigura o greutate constanta.
Cei care sufera de afectiuni reumatice trebuie sa evite alimentele acide, care stimuleaza productia de acizi organici si se recomanda multe ceaiuri si sucuri naturale, care ajuta la eliminarea acidului uric. De altfel, aportul constant si permanent de lichide este extrem de benefic, specialistii recomandand aproximativ 1,5 l apa pe zi. De altfel, dr. Clare Hassler, de la Universitatea din Illinois afirma ca “persoanele care obisnuiesc sa consume alimente cu continut mare de apa se confrunta mai putin cu problemele legate de greutate, intrucat se satura mai repede si consuma calorii mai putine”. Multi medici de familie si geriatri recomanda cure de polivitamine, bineinteles adaptate starii de sanatate. Vitaminele C si E incetinesc procesele de imbatranire.
Este important ca o data cu varsta sa scada consumul de sare si zahar, prajituri si alcool. Alimentatia ideala consta in consumul zilnic de iaurt natural si branza de vaci cu continut redus de grasime, pe cat posibil. Carnea va fi cu precadere alba, de peste si pasare, inlocuita de doua ori pe saptamana de proteine din soia. Se pare ca un continut foarte ridicat de calciu este stocat si in proteinele si izoflavonele din soia. Aceasta observatie vine sa sustina eficienta dietei bazate pe aport controlat de proteine din soia, cu efecte benefice asupra starii de sanatate in general. In fiecare zi a saptamanii trebuie consumate cel putin la o masa legume, de exemplu: o zi morcovi, o alta ardei gras, o alta varza si alte crucifere, de doua ori tomate sau vinete si alternative, zilnic salate verzi, orez, cartofi, paste fainoase, orez integral, musli natural sau alte cereale integrale.
Saptamanal se recomanda 2-3 oua, zilnic cate o banana sau mere, struguri, portocale si obligatoriu 1-2 pahare de suc de fructe cu legume. Grasimile trebuie consumate cu moderatie, predominant de origine vegetala, ulei de floarea soarelui sau de masline, nuci (doua pe zi), germeni de porumb sau
soia.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!