Cuprins:
Agenția Națională Franceză pentru Sănătate și Securitate (Anses) a analizat studii științifice pe acest subiect și a publicat joi un raport care evaluează „beneficiile și riscurile pentru sănătate asociate dietelor vegetariene”.
Beneficiile dietei
Documentul include și recomandări nutriționale destinate persoanelor care urmează această dietă, pentru a le ajuta să își optimizeze aportul de nutrienți și să reducă expunerea la contaminanți, notează News.ro.
Vegetarienii, definiți ca persoane care nu consumă carne, pește sau fructe de mare, se împart în două categorii: „lacto-ovo vegetarieni”, care includ în alimentație ouă, produse lactate și miere, și vegani, care evită complet produsele de origine animală.
Conform raportului, vegetarienii prezintă un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 în comparație cu cei care consumă carne. De asemenea, studii anterioare sugerează că această dietă ar putea reduce riscul unor tipuri de cancer, precum cel de prostată, stomac și sânge, precum și riscul unor boli oftalmologice și gastrointestinale.
Vegetarienii, predispuși la fracturi
Totuși, vegetarienii sunt mai predispuși la fracturi osoase și pot avea dificultăți în obținerea unor nutrienți esențiali, precum fierul, iodul, omega-3, vitaminele B12 și D – deficiențe care se regăsesc și în rândul populației generale – iar în cazul bărbaților vegani, zincul.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_17180fc5d48413c0cf07b95cf6f5bea5.jpg)
Aceste concluzii pot contribui la cercetările europene privind suplimentele alimentare și îmbogățirea produselor alimentare, menționează Anses.
În plus, raportul subliniază că prezența contaminanților în alimente este o problemă majoră pentru toate tipurile de diete. Agenția atrage atenția asupra necesității de a reduce expunerea la substanțele persistente din mediu, în special metale grele.
Printre soluțiile propuse se numără modificarea formulelor produselor alimentare, considerată mai eficientă decât simpla schimbare a alegerilor consumatorilor, care nu este suficientă pentru a limita expunerea la substanțe nocive, precum lindanul (un insecticid) sau compușii polibromurați (utilizați ca substanțe ignifuge în mobilier și electronice).
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_a25ef83be6cf74a4c636b5a407f5e198.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_c22d5bbdea50c385ca5dcfa1eee92313.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_e9a51afda4df509f16aed1a2a534a94b.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_4aed25a653312ae60179f9322b8b3347.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_3c5512c58c05c0c282e31a8624161e6f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_abb79e55a53807b7234568fd0c991b14.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_86bccd2302218e49851da2ca3d74b937.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_b9271f793a7eb01eee820644a49abd8e.jpg)