Cercetatorii suedezi au descoperit ca bolnavii de artrita care adopta o alimentatie vegetariana, fara gluten, se protejeaza impotriva infarctului si a accidentelor cerebrale. Acest regim contribuie la scaderea nivelului de colesterol ‘rau’, asociat cu maladiile cardiace.
Un alt efect al acestui tip de alimentatie este cresterea nivelului de anticorpi naturali, care lupta impotriva compusilor din organism implicati in artrita reumatoida.
La studiul realizat de medicii de la Institutul Karolinska, din Stockholm, au participat 58 de persoane bolnave de artrita reumatoida. Timp de trei luni, 30 dintre pacienti au adoptat o dieta vegetariana, restul participantilor la studiu avand o dieta nonvegetariana. Dieta vegetariana a inclus legume, radacinoase, nuci, fructe, hrisca, mei, porumb, orez si seminte de floarea-soarelui, fiind omis glutenul, care se gaseste intr-o gama larga de produse. Dieta nonvegetariana a cuprins produse din toate grupele de alimente. Rezultatele studiului au indicat o scadere a nivelului total de colesterol si a nivelului de colesterol ‘rau’, cunoscut sub denumirea de lipoproteine cu densitate mica (LDL), la pacientii care au adoptat dieta vegetariana fara gluten.
Medicii au mai remarcat o crestere a nivelului de anticorpi protectori si o reducere a indicelui de masa corporala. Dieta normala nu a influentat in nici un fel nivelul de colesterol ‘rau’.