Regimul alimentar bogat in produse ce contin cereale integrale poate reduce riscul aparitiei diabetului si bolilor de inima, potrivit unui studiu citat de Reuters.
“Rezultatele arata ca exista un risc scazut de aparitie a diabetului si bolilor de inima la persoanele care urmeaza diete bogate in cereale integrale”, se arata in studiul publicat in American Journal of Clinical Nutrition.
Studiul a examinat efectele asupra dietei si analizelor de sange a circa o mie de adulti sanatosi, de varsta medie, urmarind nivelul insulinei si al hemoglobinei A, ca indici ai riscului de diabet. Homocisteina si colesterolul au fost monitorizate pentru a indica riscul de boli de inima.
Cercetarea a relevat faptul ca un consum ridicat de cereale integrale este asociat cu un nivel mai mare al activitatii fizice, iar dietele bogate in fructe si legume sunt legate de un consum mai scazut de alcool si tutun.
Desi studiul arata clar ca dietele bogate in cereale integrale reduc riscul de diabet si boli de inima, cercetatorii spun ca nu este clar felul in care este produs acest efect.
Cerealele sunt o sursa bogata de fibre, minerale, vitamine si antioxidanti. “Acesti compusi au functii biologice importante si totalitatea lor are o contributie importanta in reducerea riscului de diabet si boli de inima”, se mai arata in studiul mentionat. De asemenea, se speculeaza ca digestia intarziata ar putea avea si ea un rol important in producerea acestor efecte.