În acest fel, toți salariații vor avea dreptul la un pachet de bază de servicii medicale care sunt asigurate de statul român. Practic, înainte ca salariul net să ajungă la un angajat, instituția sau compania la care acesta lucrează va vira către stat contribuțiile sociale care sunt cunoscute sub numele de CAS și CASS. Acestea sunt adeseori confundate, dar și calculate incorect. În cazul în care nu știi ce semnificație au cele două contribuții sociale obligatorii, nu cunoști modul în care se calculează și nici care este diferența dintre ele, îți propunem ca în cele ce urmează să explorăm împreună toate aceste informații pentru a putea evita pe viitor orice confuzie.

Ce sunt asigurările sociale

Asigurările sociale reprezintă orice program sponsorizat de către Guvernul României. De asemenea, ele au fost definite ca fiind sisteme care acoperă riscurile şi nevoile sociale. Cu alte cuvinte, asigurările sociale mai sunt definite ca fiind un program ale cărui riscuri sunt transferate către și puse în comun de o organizație guvernamentală care trebuie să ofere legal anumite beneficii.

Sunt cunoscute patru caracteristici ale asigurărilor sociale. În primul rând, există o serie de beneficii, condițiile de eligibilitate și alte aspecte ale programului, care sunt definite prin lege. Apoi, depozitul explicit ține cont de venituri și de cheltuieli prin intermediul unui fond fiduciar. Acesta este finanțat prin taxe sau prime plătite de sau în numele participanților. De asemenea, pot fi furnizate și surse de finanțare suplimentare.

Programul de asigurări sociale servește o populație definită, iar participarea este obligatorie sau subvenționată atât de puternic încât majoritatea persoanelor eligibile aleg să participe la program.

Ce reprezintă contribuțiile sociale

În România, toate categoriile de angajați și angajatori sunt obligați prin lege să achite obligațiile către stat pentru a dobândi calitatea de asigurat. Cotele de contribuții pentru sistemul național de asigurări sociale și de sănătate sunt stabilite anual, diferențiat, pentru angajat și angajator, și sunt bazate pe salariul brut.

Contribuțiile sociale obligatorii care trebuie plătite lunar de către angajați și angajatori sunt reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Este vorba despre contribuția de asigurări sociale – CAS (contribuția la pensie) și contribuția de asigurări sociale de sănătate – CASS. Acestea se rețin în mod automat, fără a fi nevoie de acordul contribuabilului.

Chiar dacă salariații sunt cei care datorează CAS și CASS, angajatorul este cel care se ocupă de calcularea acestor contribuții obligatorii, precum și de reținerea lor și plata acestora către stat.

Ce este CAS

Contribuția de Asigurări Sociale (CAS) este o contribuție socială obligatorie, foarte importantă pentru sistemul de asigurări sociale din România deoarece asigură protecția socială a cetățenilor. CAS este plătită de angajatori și de angajați către bugetul de asigurări sociale de stat din țara noastră, având ca scop asigurarea acoperirii riscurilor sociale și a drepturilor de asistență socială ale cetățenilor.

În momentul de față, baza de calcul o reprezintă venitul brut, iar cota de contribuție pentru CAS în România se împarte după cum urmează:

  • cota de 25% este datorată de persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale, potrivit legislației în vigoare;
  • cota de 4% este datorată în cazul condițiilor deosebite de muncă, astfel cum sunt ele prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
  • cota de 8% este datorată în cazul condițiilor speciale de muncă, astfel cum sunt acestea prevăzute în Legea nr. 263/2010, de către persoanele fizice și persoanele juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.

Termenul de plată al contribuției de asigurări sociale este data de 25 mai inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează contribuția.

Cum este calculată CAS

Pentru a putea calcula valoarea CAS datorate de un angajator și de un angajat în România este necesar să se ia în considerare două repere. Primul dintre acestea este salariul de bază al angajatului (salariul brut) și baza lunară de calcul a contribuției la CAS. Aceasta poate varia în funcție de nivelul salariului minim pe economie și de alte prevederi legale.

Salariul minim în România a crescut de mai multe ori în ultimii ani, iar începând cu data de 1 ianuarie 2023 acesta a ajuns la 3.000 de lei pe lună. Impozitul pe salarii se deduce la sursă la cota de 10%, însă angajații beneficiază de o deducere care poate varia în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere.

Cota CAS se aplică la o bază anuală de calcul pentru un venit ales de către contribuabil, potrivit site-ului Anaf.ro. Acesta nu poate fi mai mic decât:

  • nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate, cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară;

Venit între 12-24 salarii: CAS = 25% x 3.000 lei x 12 = 9.000 lei

  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară;

Venit peste 24 salarii: CAS= 25% x 3.000 lei x 24 = 18.000 lei

Încadrarea în plafonul anual de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară sau de cel puțin 24 de salarii minime brute pe țară, după cum este cazul, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice privind veniturile estimate, se realizează prin cumularea veniturilor care se evaluează a se realiza în anul curent:

  • veniturilor nete și/sau a normelor anuale de venit din activități independente determinate conform art. 68 și 69 din Codul fiscal,
  • a venitului brut realizat în baza contractelor de activitate sportivă conform art. 68 indice 1 din Codul fiscal,
  • a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuală determinate, conform art. 72 și 73 care se estimează a se realiza în anul curent.

Ce este CASS

Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) este, la rândul său, o contribuție obligatorie pe care angajatorii și angajații o achită lună de lună către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate din România. Scopul este acela de finanțare a sistemului de sănătate și de asigurare a accesului la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii țării.

În prezent, nivelul contribuției CASS în țara noastră este de 10% din baza lunară de calcul a contribuției pentru angajator și tot de 10% din salariul brut al angajatului. Această bază de calcul lunară este stabilită de Guvernul României și este actualizată periodic, fiind determinată ca o valoare procentuală din salariul de baza al angajatului.

La fel ca în cazul CAS, termenul de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate este data de 25 mai inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează contribuția.

Citeşte și: Cum afli la ce vârstă ieși la pensie. Calculatorul care îți arată anul exact când ieși la pensie

Cum se calculează CASS

Potrivit OG nr. 16/2022, începând cu veniturile aferente anului 2023, pentru veniturile realizate din activități independente impuse pe bază de norme de venit, contribuabilul datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate dacă estimează pentru anul curent venituri din activități independente a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Baza anuală de calcul a CASS este reprezentată de:

  • nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate, cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară;

Venit între 6-12 salarii minime: 10% x 3.000 lei x 6 = 1.800 lei

  • nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară;

Venit între 12-24 salarii minime: 10% x 3.000 lei x 12 = 3.600 lei

  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară.

Venit peste 24 salarii minime: 10% x 3.000 lei x 24 = 7.200 lei

În cazul PFA-urilor, dacă venitul va fi sub 6 salarii minime, nu vor fi obligate la plata CASS.

Persoanele fizice, altele decât cele care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor, datorează contribuția la CASS dacă estimează și/sau realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 6 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse, din următoarele categorii de venituri:

  • venituri nete din activități independente,
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală,
  • venituri din asocierea cu o persoană juridică,
  • venituri nete din cedarea folosinței bunurilor,
  • venituri din investiții,
  • venituri nete din activități agricole, silvicultură și piscicultură,
  • venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal.

Citește și: De ce acte ai nevoie ca să-ți depui dosarul de pensionare pentru limită de vârstă

Urmărește-ne pe Google News